De lymfeklieren en lymfevaten zijn onderdeel van het natuurlijk afweersysteem van uw lichaam. In uw oksel zitten 10 tot 20 lymfeklieren. Borstkanker verspreidt zich meestal het eerst naar de lymfeklieren in de oksel (okselklieren). Daarom moeten deze klieren soms verwijderd worden.
Soms zit de klier achter het borstbeen, in de hals of in de knieholte, maar dat komt minder vaak voor. U kunt 1 schildwachtklier hebben, maar het kunnen er ook meer zijn.
Hoe gaat het verder bij uitzaaiingen in de lymfeklieren? De kans om beter te worden is anders bij elk stadium van een melanoom. Ongeveer 70 van de 100 mensen met melanoom stadium 3 leven nog na 5 jaar.
Indien er sprake is van meerdere poortwachterklieren (2 soms 3) worden ze allen verwijderd omdat niet met het blote uit maken valt welke de eerste klier is. Het is bovendien zeer goed mogelijk is dat het lymfevocht zowel naar de ene als naar de andere klier direct afvloeit.
Over het gehele lichaam bevinden zich zweetklieren die een rol spelen bij het transpireren of zweten. Dit zijn de eccriene zweetklieren. Daarnaast bestaan er nog apocriene zweetklieren in de oksels en in de liezen, die behalve transpiratievocht ook de bekende zweetgeur afgeven.
Een vergrootte lymfeklier kan aanvoelen als een knobbeltje onder de huid.
Het knobbeltje is vaak iets stugger of harder dan de rest van je borstweefsel. Soms voel je een kogeltje die als een knikker onder je vingers wegglijdt.
Als borstkanker uitzaait, komen de kankercellen als eerste terecht in de schildwachtklier. Dit is de klier die als eerste het lymfevocht uit de tumor opvangt. Een andere naam voor deze klier is de poortwachtersklier of sentinel node.
Het verwijderen van de schildwachtklier is een methode om eventuele uitzaaiingen in lymfeklieren op te sporen.
Als blijkt dat een of meerdere okselklieren tumorcellen bevatten, is het vaak nodig alle lymfeklieren uit de oksel te verwijderen. Dit wordt wel een okselkliertoilet of okselklierdissectie genoemd. Hierdoor kan worden vastgesteld welke vervolgbehandeling nodig is.
T1c: de tumor is tussen de 1 en 2 centimeter groot. T2: de tumor is tussen de 2 en 5 centimeter groot. T3: de tumor is groter dan 5 cm. T4: de tumor is in de omliggende weefsels gegroeid.
Wanneer lymfeklieren opzetten, komt dit door ontstekingen. Van stress is bewezen dat dit het immuunsysteem kan aantasten. Omdat je immuunsysteem en lymfeklieren sterk met elkaar in verband staan, kan stress ervoor zorgen dat die klieren opspelen.
Een lymfeklier met een uitzaaiing doet geen pijn, voelt aan als een harde knikker. U kunt de uitzaaiing voelen als deze ongeveer een centimeter groot is. Een lymfeklier wordt ook groter bij een infectie. Het verschil: dan is de klier wel pijnlijk en slinkt meestal na enkele weken.
Meestal is de schildwachtklier 1 van de lymfeklieren in de oksel. Soms zit de schildwachtklier op een andere plek: rondom het sleutelbeen of naast het borstbeen. Er kunnen ook meer schildwachtklieren zijn.
De chirurg haalt de lymfeklieren weg met een operatie. Welke behandeling u precies krijgt, hangt af van welke lymfeklieren we weghalen: halsklierdissectie. okselklierdissectie.
Afvalstoffen, bacteriën en virussen komen in de lymfeklieren terecht en worden daar onschadelijk gemaakt. Lymfeklieren zitten op vele plaatsen in uw lichaam; in uw oksel zitten ongeveer tien tot twintig lymfeklieren. Kankercellen kunnen losraken van de tumor en zich door het lichaam verspreiden.
Bij een halsklierdissectie worden alle lymfeklieren, of een deel hiervan, met het omliggende vetweefsel uit de hals weggehaald. Om de lymfeklieren weg te kunnen halen, wordt de huid van de hals opengesneden.
Van de 600 lymfeklieren die een mens heeft, ligt een aantal op plaatsen die onbereikbaar zijn voor lichamelijk onderzoek, met name in de buik en in het mediastinum; de meeste liggen onder de huid en zijn normaal niet voelbaar. 2 Bij elke voelbare lymfeklier spreekt men al van een vergrote klier.
Een punctie van een diep gelegen lymfeklier wordt gedaan onder begeleiding van een echoapparaat of CT-scanner. Hiermee wordt de plaats van de punctie bepaald. Uw huid wordt gedesinfecteerd en de prikplaats wordt verdoofd. Met een speciale punctienaald neemt de radioloog vervolgens een beetje weefsel of vocht af.
De kans op lymfoedeem wordt groter als u na het okselkliertoilet in het okselgebied bestraald moet worden. Lymfoedeem is een chronische aandoening en kan ingrijpende gevolgen hebben voor uw dagelijkse leven. De kans op lymfoedeem is de eerste twee jaar het grootst, maar deze klacht kan ook later nog ontstaan.
Door manuele lymfedrainage kunnen de beschadigde of inactieve lymfebanen in uw lichaam weer geactiveerd worden waardoor hun functie kan herstellen. In ons lichaam vervoert het lymfestelsel vloeistof door de lymfevaten waarin eiwitten, afvalstoffen en witte bloedcellen zitten. Deze vloeistof noemen we lymfe.
Waarom een okselkliertoilet? Als borstkanker uitzaait dan gaat dit meestal via de lymfeklieren in de oksel. Vanuit deze klieren kan de borstkanker zich verder in het lichaam uitzaaien. Bij een okselkliertoilet worden alle lymfeklieren uit de oksel verwijderd.
De herkenning van een weke delen tumor is vaak moeilijk. Een zwelling kan lang onopgemerkt blijven als deze diep in het lichaam of in elastisch weefsel zit. Vage pijnklachten kunnen dan de eerste klachten zijn. Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje.
Lymfeklieren in uw hals kunnen opzwellen bij een ontsteking van keel, neus, oor, kaak of huid. Ze zorgen ervoor dat de ontsteking niet verder gaat naar de rest van uw lichaam. Een vergrote lymfeklier in de hals kan meestal geen kwaad. Deze verdwijnt vanzelf zodra de ontsteking voorbij is.
Wat moet ik uitleggen? Een gezwollen lymfeklier is meestal een normale afweerreactie bij infecties. Vooral gezwollen halsklieren bij kinderen komen veel voor en zijn onschuldig. De klier wordt herbeoordeeld bij duidelijke groei of als deze langer dan drie tot vier weken vergroot blijft.