Papierwespen (de wel bekende limonadewespen), zoals de Duitse wesp of de Gewone wesp maken hun nest van houtvezels, die ze van bomen en houten constructies in tuinen knagen. De wespen kauwen de vezels helemaal fijn, zodat ze er dunne laagjes van kunnen aanbrengen in hun nest.
Wespen kunnen dus knagen. En flink ook. Tevens gebruiken ze hun speeksel om materialen zacht te maken. De kaken en het speeksel van de wespen is ontwikkeld om hout om te vormen tot zacht wespenpapier waarmee ze het wespennest verder vormgeven.
Ze knagen zich overal doorheen om naar buiten te komen; dit kan zelfs door vloerbedekking zijn. Ander hout in huis loopt geen gevaar voor aantasting door houtwespen, omdat zij zich binnenshuis niet kunnen voortplanten. Daarnaast komt het bijna nooit voor dat de draagkracht van hout wordt aangetast.
Wespen komen op verschillende dingen af, allemaal met een andere reden. Vlees: wanneer je wespen op vlees ziet zitten, zijn ze op zoek naar eiwitten om larven te voeren. Hout: als wespen aan je schutting of tuinmeubels knagen, verzamelen ze houtsnippers om het nest mee te maken.
Er zijn vele soorten sluipwespen. Voor ons zijn ze niet gevaarlijk, dat wil zeggen: ze steken niet. Ze kunnen zelfs behulpzaam zijn bij het bestrijden van allerlei schadelijke insecten. Enkele sluipwespen worden op grote schaal uitgezet voor de biologische bestrijding van plaaginsecten, zoals bladluizen en witte vlieg.
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.
Hoe ziet een wespenkoningin eruit? De wespenkoningin heeft net als de gewone wesp karakteristieke gele en zwarte strepen dwars over het achterlijf. De typische wespentaille is ook goed zichtbaar. Een gewone werkster wesp wordt 10 tot 15 millimeter groot, terwijl de wespenkoningin ongeveer 20 millimeter groot wordt.
4. Doe geen fel gekleurde kleding aan. Felle, heldere kleuren trekken wespen en andere insecten aan. Doe dus zo min mogelijk felle kleuren aan, zoals geel, paars, rood en blauw, zodat je minder aantrekkelijk bent voor wespen.
Wespen zijn ook te verjagen met een huismiddeltje als azijn. Zet een bakje met azijn op tafel neer en de wespen blijven weg. Als je wat kruidnagels, citroen- of sinaasappelpartjes toevoegt aan de azijn werkt het nog beter.
Hoe lang de overlast duurt verschilt per jaar. In warme en droge jaren kunnen wespen zelfs in de herfst nog in grote getalen aanwezig zijn. Soms duurt het zelfs tot december voordat de meeste wespen dood zijn en de koningin in winterslaap gaat.
Gebruik ammoniak
Deze stof heeft namelijk een hele scherpe geur. Om de wespen uit uw tuin te verjagen, mengt u de ammoniak met wat water. Doe dit in een bakje en plaats deze vervolgens op de plek waar de wespen zitten. Wanneer het ongedierte de geur ruikt, verdwijnt het binnen no-time uit uw tuin.
Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt. Heel soms zijn wespen ook 's nachts nog onderweg. Dat gebeurt als ze, bijvoorbeeld, gehinderd worden door vijanden of slecht weer en zo niet op tijd in het nest terug kunnen zijn.
Bij zolderramen vind je doorgaans de meeste dode wespen. Dat komt omdat het licht de beestjes aantrekt. Ze willen naar buiten, maar ze botsen tegen een barrière. Feitelijk vliegen de wespen dus te pletter tegen het raam.
Als je een wesp doodt, komt er namelijk via hun gif een bepaald feromoon vrij. Daardoor worden andere wespen agressiever en maak je dus meer kans op een wespensteek. Het fabeltje dat wespen hun dode soortgenoten wreken, klopt dus echt.
Hou de beestjes op afstand. Draag liever geen felle kleuren: daar komen wespen op af. Hetzelfde geldt voor sterke geuren als van parfum, deodorant, alcohol of transpiratie. Loop niet met blote voeten over het gras en kijk uit met geopende blikjes of flesjes drank.
Geuren om wespen op afstand te houden
Wespen houden niet van kruidnagel. Zet een schaaltje met kruidnagel op bijvoorbeeld de tuintafel en de wespen komen niet meer in de buurt. Zet een bakje met azijn (eventueel verwarmd) op tafel en de diertjes zullen op afstand blijven. Nog beter: voeg een paar kruidnagels toe.
De wespen die wél naar ons toe komen vliegen, komen niet voor ons. Het is de geur van eten en drinken die ze richting ons trekt. "Daarom worden ze ook wel limonadewespen genoemd."
Soms slaagt een enkele hoornaar erin je huis binnen te komen. Om er vanaf te raken kun je een vliegenmepper of opgerolde krant gebruiken. Maar bij het slaan van een hoornaar komt een chemische stof vrij die andere hoornaars kan aantrekken.
De hoornaar is de grootste inheemse wesp in België. Ze zijn minder agressief dan gewone wespen, maar een steek kan pijnlijker zijn. In de meeste gevallen is een steek ongevaarlijk.
Een lokale zwelling van de steek kan zo'n 10 centimeter groot worden en tot 12 uur lang aanhouden. Heb je er langer last van? Raadpleeg dan je huisarts. Koel de steek met water of een ice pack.
Binnen twee dagen zijn alle wespen in het nest dood, inclusief de koningin. Overleeft zij de bestrijding wel? De kans bestaat dan dat zij op een andere plek een nieuw nest begint. Dit komt echter niet zo vaak voor, want professionele bestrijders gaan altijd heel secuur - en bovenal: heel veilig - te werk.
Zelf een wespenval maken
Zo'n wespenval of 'limonadeval' is als het ware omgekeerde fles met op de bodem een lokstof. Vaak is dat limonade. Wespen worden door het zoete goedje gelokt, vliegen de fles in en kunnen er vervolgens niet meer uit.
De enige wespen die de winter overleven, zijn jonge bevruchte koninginnen. Ze komen in het voorjaar uit hun winterslaap om een nieuw nest te bouwen. De koningin tot 12 eitjes in het nieuwe, door haar gebouwde nest. Wanneer de eitjes uitkomen en larven worden, voedt ze deze totdat ze zijn uitgegroeid tot werksters.