Anthuriums kun je bijvoorbeeld gemakkelijk een dag zonder water laten staan, terwijl een roos na een tiental minuten al verslapt.
Sommige bloemen zoals rozen drinken enorm veel water. Een roos die bij warm weer geen water krijgt toegediend kan al binnen enkele minuten slap gaan hangen. Chrysanten zijn bloemen die vrij lang zonder water kunnen, maar hebben daarvoor wel een wat koudere temperatuur nodig.
Een eenduidig en simpel antwoord op deze vraag is er eigenlijk niet te geven. Dit komt omdat elke bloemsoort anders is en dus ook in een andere mate water nodig heeft. Waar tulpen bijvoorbeeld wel even overleven zonder water, kan een roos binnen een half uur al slaap gaan hangen als de bloem geen water kan opnemen.
De verse rozen komen rechtstreeks van de veiling en gaan gemiddeld 1,5 week mee, behalve de choco rozen; deze kunnen wel 3 weken goed blijven.
Zorg voor voldoende water in de vaas! Voldoende water is dat de vaas ongeveer 3/4 gevuld is met water. Belangrijk is dat er geen bladeren van de stelen in het water komt. Dit zorgt er namelijk voor dat bacteriën kunnen gaan groeien en het water vies wordt.
De kleur van de roos, maar ook het aantal rozen dat je verstuurd heeft een symboliek. Eenmaal besteld en verstuurd, wil je natuurlijk wel dat de rozen zo lang mogelijk op de vaas staan. Dat kan! Een week is over het algemeen haalbaar, maar het kan zelfs ook langer dan een week.
Rozen in water zetten
Snij de stengels van de rozen schuin af. Dan gaan ze namelijk minder snel hangen. Vervolgens moet je de rozen snel in de vaas met warm water zetten. Het water kun je vervolgens het beste één keer in de twee dagen verversen.
Ziektes die veel voorkomen bij rozen, zijn meeldauw en sterroetdauw. Dit zijn schimmelziekten die vaker voorkomen bij planten met vrij dorstige wortels. Hoe meer vocht de grond rond de wortels kan vasthouden, hoe kleiner de kans dat je rozen ten onder gaan aan deze schimmels.
Een boeket bloemen moet zeker 10 dagen mee kunnen gaan. Wanneer bloemen goed verzorgd worden dan kan een boeket wel twee weken meegaan. Het hangt er dus vanaf hoe goed bloemen verzorgd worden, maar ook hoe vers de bloemen zijn. Bloemen kunt u op meerdere manieren kopen.
Wist jij dat je bloemen langer zullen bloeien als je een druppeltje chloor toevoegt aan het water? Hierdoor komen er namelijk geen bacteriën in het water, waardoor je bos langer mooi blijft. Zo simpel is het! Daarom is het ook altijd goed om je vaas elke keer schoon te maken met een beetje chloor.
Hoe lang blijft een bos bloemen goed? Wanneer je met verse bloemen werkt en alle verzorgingstips opvolgt, kun je gemiddeld zeker tien dagen van een boeket genieten. Sommige bloemen staan zelfs twee weken of langer, en die zijn weer leuk om los in kleine vaasjes te zetten.
Bos bloemen vervoeren
Een bos bloemen kun je (voorzichtig) neerleggen, maar je wil niet dat de bloemen uitdrogen. Om dat te voorkomen, maak je keukenpapier vochtig en wikkel je dat om de stengels. Daaromheen maak je een plastic zakje vast, waardoor je auto droog blijft.
Gladiolen worden meestal droog aangeleverd, geef niet meteen water maar doe dit na 1 tot maximaal 2 dagen, 5 cm is dan voldoende. Niet in de volle zon, bij de verwarming of heater plaatsen.
Uitgedroogde stelen of bacteriën kunnen ervoor zorgen dat de bloem minder water kan opnemen, waardoor de stelen – en dus ook de bloemen – gaan hangen. : Maak je vaas goed schoon en ververs het water. Verwijder volledig verwelkte bloemen.
Rozen staan graag in de volle zon. Hoe meer zon een roos krijgt, hoe rijker de roos zal bloeien. Daarnaast houden rozen van wind en vruchtbare grond. Door bij de aanplant nieuwe humusrijke grond te gebruiken, heeft de roos een gezonde start.
Snijd de rozen (als ze na ongeveer een week al slap hangen) kort af. Houd ongeveer een stengel van tien centimeter over – maar dat komt niet zo precies. Snijd de stengel schuin af en zet de rozen op een klein vaasje met schoon water.
Allereerst is het belangrijk om te voorkomen dat bloemen slap gaan hangen. Veelal wordt dit veroorzaakt door het water, bacteriën en verwelking. Laat je de bloemen dus constant in hetzelfde laagje water staan, dan vermeerderen de bacteriën in het water zich al snel en worden de stelen aangetast.
Voordat een boeket wordt overhandigd, is het vaak al een tijdje onderweg en heeft het soms korte tijd geen water gehad. Hierdoor is de onderkant van de stelen vaak uitgedroogd en kan de stengel niet meer voldoende water opnemen. Daarom moeten bloemen altijd schuin afgesneden worden.
De rode Roos: De rode Roos staat voor liefde, trouw, respect en vriendschap. Uit je liefde naar iemand met een prachtig bosje rode Rozen. Een rode Roos betekent ook perfectie en schoonheid. De donkerrode Roos wordt veel gebruikt in rouwstukken.
Heel mooi zijn bijvoorbeeld het Zeeuws knoopje (Astrantia), perzikbladklokje (Campanula persicifolia), eenjarige kattensnor (Cleome), ruit (Thalictrum), kattenkruid (Nepeta) en de violette ijzerhard (Verbena bonariensis). Een roos op stam is perfect om mee te combineren.