Das war einmal…. Twee jaar geleden stopte De Ruijter met de productie van hun anijsblokjes. Als reden gaven ze dat de machine waarmee ze de anijsblokjes maakten versleten was, en dat ze geen nieuwe onderdelen meer konden krijgen. Als alternatief boden ze anijsstaafjes aan.
Geneeskrachtige werking van anijs
Anijszaad zit bomvol vitamine B (vooral B6) en mineralen, zoals ijzer, koper, calcium, fosfor, zink, kalium en magnesium. Daarnaast bevordert anijszaad de spijsvertering, en helpt het tegen maagpijn en menstruatieproblemen.
Anijs is een lekker kruid waarvan we vooral het zaad gebruiken om anijsthee of anijsmelk te maken. Anijs zit in het bekende Nederlandse broodbeleg ´muisjes´ wat traditioneel gegeten wordt tijdens de geboorte van een kind. Anijs kan in taarten, cakes en koekjes worden gebruikt.
Ook bij maagpijn en winderigheid geeft anijs veel verlichting. Het werkt ook laxerend. Anijs bevat een etherische olie wat weer anethol bevat. Deze stof geeft een kalmerend en vooral rustgevend gevoel.
Anijs kan worden gebruikt om luchtwegproblemen te verminderen of tegen te gaan. Bij astma kan het de ademhaling verbeteren, bij kinkhoest kan het de hoest verminderen, een verkoudheid kan sneller voorbij zijn. Anijs kan een positief effect hebben op de borstvoeding.
Bereiding: De inhoud van een tot twee zakjes oplossen in een beker warme melk. Even roeren en uw anijsmelk is klaar. Variatietip: Gebruik De Ruijter Anijsstaafjes ook eens in je cakebeslag, slagroom of yoghurt.
Anijszaad is een bijzondere smaakmaker die het meest bekend is van de beschuit met muisjes. Je kunt het zaad in zijn geheel gebruiken als toevoeging aan gerechten, maar je kunt het ook tot poeder vermalen. Anijs is niet hetzelfde als steranijs, al smaken ze vergelijkbaar.
Verder zuivert anijs de adem en neutraliseert geurtjes na het eten van bijvoorbeeld knoflook.
Venkel (Foeniculum vulgare) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Het is een naar anijs smakende plant waarvan de draadvormige vertakkingen van de bladeren als kruid en de zaden als specerij gebruikt worden.
Wel zit daar behalve anijs ook suiker, dextrose en gehard plantaardig vet in. Anijsmelk schijnt trouwens een typisch Nederlands drankje te zijn.
In de keuken
Anijs wordt in gerechten toegepast vanwege de bijzondere smaak die het heeft. Een voorbeeld daarvan is anijsbrood. Daarnaast wordt anijs gebruikt voor bijvoorbeeld pepernoten, dranken zoals anijsmelk en verschillende alcoholische dranken.
Zaaimethode. Zaaien: jaarrond, de zaden eerst opruwen tussen schuurpapier, vervolgens 1 nacht in warm water weken. Zaai 2 cm diep in cocopeat met zand op een warme plaats (25 - 30 ̊C). Kieming kan onregelmatig zijn: 1-6 mnd.
Anijspoeder kan in taarten, cakes en koekjes worden gebruikt. Anijs is een veelzijdig kruid en wordt ook medicinaal toegepast. Het smaakt zoet en heeft een typische smaak die je ook tegenkomt in likeur, zoals raki. Anijspoeder is ook lekker bij fruit, noten, pompoen en worteltjes.
Venkelzaad is iets zoeter dan anijszaad, maar kan ook worden gebruikt als vervanging.
Daarnaast is deze plant behoorlijk giftig. Je kunt er van gaan hallucineren, epileptische aanvallen krijgen, misselijk en onbehaaglijk worden en spierspasmes krijgen. Stop deze dus vooral niet in je thee of favoriete gerecht!
Om steranijs in een recept te vervangen, kun je venkelzaad, gewone anijs of vijfkruidenpoeder gebruiken.
Venkel of knolvenkel is een heerlijke, frisse groente met een lichte smaak van anijs. Het is erg gezond, maar staat vooral bekend om de goede werking bij maagklachten.
Je kunt de zaden dan in hun geheel of tot poeder gemalen gebruiken. Donker en droog en koel bewaard zijn de zaden minimaal een jaar houdbaar. Je kunt natuurlijk ook een klein deel van de zaden niet in de keuken gebruiken maar bewaren; om het jaar erop weer te zaaien.
Van dit specerij een verwarmende thee maken, helpt daarom bij griep en verkoudheid. Je maakt het zo: leg twee steranijsvruchten, een stuk verse gember van zo'n vier centimeter en een kaneelstokje in een flinke theekan. Giet hier 1,2 liter kokendheet water op en laat alles tien minuten trekken.
Anijs & Venkel
Gebruik niet te veel anijs en venkel. Hierin zit namelijk een bepaalde aromastof (estragol), die bij dieren schadelijk is. Het is nog niet duidelijk of dat ook geldt voor mensen. Natuurlijk kan een beschuit met muisjes (anijs) of een kopje venkelthee geen kwaad, maar overdrijf niet.
U kunt eenvoudig online anijspoeder kopen bij De Kruiden Koning. Anijs komt oorspronkelijk voor in het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied en West-Azië. Er is bewijs dat anijs al in het jaar 1500 voor Christus door de Egyptenaren werd gebruikt.
Het bestaat voornaam uit suiker. Naast suiker als hoofd ingrediënt bevat het dextrose ( suiker) gehard plantaardig vet en een anijs extract.