Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie Hoe beter gefilterd, hoe gezonder de koffie. Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte.
Filterkoffie als gezonde oplossing
De beste zetmethode om dit voor elkaar te krijgen is met filterkoffie. Tijdens de bereiding van filterkoffie gebruik je een papieren filter en het filter zorgt ervoor dat cafestol niet in de koffie terechtkomt. Hoe beter de koffie wordt gefilterd, hoe gezonder.
De gezondste koffie is een kop warm gezette zwarte koffie zonder melk of suiker. Een kopje bevat vrijwel nul calorieën, bevat geen koolhydraten of vetten en nauwelijks natrium. En behalve antioxidanten levert zo'n kopje zwarte koffie nuttige voedingsstoffen als magnesium, kalium en niacine op.
Maar wat is de conclusie? Dat koffie niet slecht is voor de gezondheid, is al eerder aangetoond. En het lijkt erop dat decafé koffie dezelfde gezondheidsvoordelen heeft. Maar dat maakt cafeïnevrije koffie niet gezonder dan gewone koffie.
De minste cafestol zit in koffie gezet met een papieren filter, koffie van koffiepads, koffie gezet met een percolator en in oploskoffie. In koffie gemaakt met cups, espresso en in koffie gemaakt met een mokkapot (ook wel moka of Italiaanse koffiepot genoemd) zit gemiddeld meer cafestol.
Wist u dat er VEEL gezondheidsvoordelen zijn, ondersteund door de wetenschap, van het drinken van filterkoffie? Het zit vol antioxidanten en bioactieve verbindingen die bijdragen aan de gezondheidsbevorderende eigenschappen . Van het verbeteren van de cognitieve functie tot het verbeteren van de spijsvertering, u kunt hieronder meer lezen over de voordelen.
Filterkoffie, gepercoleerde koffie en oploskoffie bevatten vrijwel geen vetachtige stoffen en zijn dus zeer weinig cholesterol verhogend. Bij gebruik van koffiepads filter je de koffie door het omhullend laagje papier. Koffiecapsules worden daarentegen niet gefilterd.
De voordelen van decaf koffie
Een koffiedrinker heeft volgens het voedingscentrum minder kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Als je decaf koffie drinkt, geniet je nog steeds van deze voordelen, maar dan zonder de cafeïne.
Als gevolg hiervan is het drinken van gewone en cafeïnevrije koffie in verband gebracht met een verlaagd risico op diabetes type 2 en leverbescherming . Wat betreft cafeïnevrije thee, wordt ook gezegd dat het antioxidanten bevat die ontstekingen kunnen helpen verminderen en cellen kunnen beschermen tegen schade veroorzaakt door veroudering en ziekte.
Volgens Dr. Brown voorkomt het drinken van cafeïnevrije koffie dan ook niet dat je 's ochtends aandrang voelt om naar het toilet te gaan. Toch heeft het minder effect op je spijsvertering dan een gewone kop koffie.
Lichtere brandingen bevatten meer antioxidanten dan donkere brandingen vanwege de manier waarop ze worden verwerkt, zegt Czerwony. "Hoe langer koffie wordt gebrand en hoe donkerder het wordt, hoe meer van die antioxidanten er worden verbrand. Dus de lichtere brandingen zullen de meeste gezondheidsvoordelen opleveren," merkt ze op.
Meer zelfs, volgens een studie uit 2005 van de Amerikaanse National Institutes of Health zou caffeïnevrije koffie (in lichte mate) het slechte LDL-cholesterol verhogen in vergelijking met mensen die geen of gewone (filter)koffie drinken (gemiddeld 6 koppen per dag, gedurende 3 maanden).
Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten. Ze verhogen het LDL-cholesterol in het bloed, oftewel het slechte cholesterol.
Een geweldige allround optie waar de meeste koffieliefhebbers van kunnen genieten is gewoon een ongezoete kop medium-roast zwarte koffie . Dit komt omdat dit soort roast geen overdreven hoog cafeïnegehalte heeft, noch het lagere antioxidantgehalte van een donkere roast.
Hoe (on)gezond is dit? Thee met cafeïne is gezonder dan koffie, omdat het aantal milligram cafeïne in thee veel lager is dan het aantal milligram cafeïne in koffie. In koffie zit zo'n 70 milligram cafeïne, terwijl er in een kopje zwarte- of groene thee ongeveer 25 milligram zit.
Decaffeinato koffiebonen van Gran Maestro Italia
De lekkerste cafeïnevrije koffie die ik ooit heb uitgeprobeerd, komt van de Decaffeinato koffiebonen van Gran Maestro Italiano. De cafeïnevrije koffiebonen van dit Italiaanse merk zijn 100% arabica bonen en hebben een prettige smaak.
Weinig tot geen cafeïne: Door cafeïne te vermijden, kunnen consumenten gehydrateerd blijven en tegelijkertijd hun bloeddruk onder controle houden, wat mogelijk helpt om de slaap te verbeteren en angst te verlichten. Antioxidanten: Net als gewone koffie bevat cafeïnevrije koffie veel antioxidanten die de cellulaire gezondheid verbeteren .
Vermindering van cafeïne kan een rebound-effect veroorzaken, waardoor bloedvaten wijder worden . Deze reactie is belangrijk omdat bloedvaten de neiging hebben om te vergroten voordat bepaalde soorten hoofdpijn optreden. Cafeïne blokkeert ook adenosinereceptoren in de hersenen, die pijnmodulatoren zijn.
Gezondheidstoestanden die de cafeïne-inname kunnen beïnvloeden
Als u moeite heeft met het controleren van uw bloeddruk, wordt u wellicht geadviseerd om cafeïnevrije koffie te proberen . Op die manier kunt u nog steeds uw gebruikelijke ochtendkoffie krijgen zonder de negatieve bijwerkingen.
Overgevoelig voor cafeïne
Sommige mensen kunnen koffie niet goed verdragen. Een grote gevoeligheid voor cafeïne lijkt hiervan de oorzaak te zijn. Je kunt daarbij last krijgen van je maag, je opgejaagd voelen of slecht voelen.
De kans op bijvoorbeeld hartaanvallen en beroertes blijkt even groot te zijn voor de stevige koffiedrinker en iemand die één kop per dag drinkt. Uit eerdere onderzoeken kwam naar voren dat het drinken van koffie zou zorgen voor een verstijving van de slagaders, waardoor het hart extra belast wordt.
Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie
Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte. Hierdoor kan bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en loop je meer kans op een hartaanval of beroete.
Achtergrond: Adenosine receptor activatie is essentieel voor het bemiddelen van de IS-beperkende effecten van statines. Cafeïne is een niet-specifieke adenosine receptor blokker, en dus kan het drinken van CC de myocardiale beschermende effecten van statines blokkeren .