Er zijn kortwerkende luchtwegverwijders zoals salbutamol (Ventolin®, Salbutamol Cyclocaps®, Airomir®), terbutaline (Bricanyl®) en fenoterol (Berotec®, fenoterol+ipratropium = Berodual®,).
Er zijn in Nederland twee langwerkende luchtwegverwijders op de markt, namelijk salmeterol (Serevent®) en formoterol (Oxis® of Foradil®). Voor de onderhoudsbehandeling van astma lijken deze middelen gelijkwaardig te zijn.
Deze inhalatiemedicijnen zijn onder te verdelen in twee groepen: 1. luchtwegverwijders en 2. ontstekingsremmers.
De werkzame stof in ventolin is salbutamol. Ventolin behoort tot de kortwerkende luchtwegverwijders. Door het medicijn ontspannen de spieren in de longen en vermindert benauwdheid. Artsen schrijven ventolin voor bij longaandoeningen, zoals astma en COPD.
In dit artikel worden enkele geneesmiddelen waarbij benauwdheid vaak als bijwerking is gemeld besproken: nitrofurantöıne, cholesterolsyntheseremmers, be`tablokkers, acetylsalicylzuur en NSAID's, ACE-remmers en amiodaron.
Hulp bij kortademigheid
Adem langzaam en diep in door uw neus en let op dat uw onderbuik omhoog komt. De hand op uw borstkas moet vrijwel stil blijven liggen.
Als je benauwd bent, voelt het alsof je niet genoeg adem en lucht krijgt. Andere woorden die gebruikt worden voor benauwdheid zijn: kortademigheid, buiten adem zijn, ademnood, of naar lucht happen. Met een moeilijk woord wordt benauwdheid ook wel dyspneu genoemd.
Salbutamol opent uw luchtwegen. Hierdoor wordt u minder benauwd. Bij de longziekten astma en COPD (chronische obstructieve longziekte). Binnen 5 minuten na het inademen van salbutamol merkt u dat u minder benauwd bent.
Airomir werd speciaal ontwikkeld voor jonge kinderen; de medicijndeeltjes die je inademt zijn hierin (nog) kleiner dan in bijvoorbeeld Ventolin, daardoor zou het soms beter in de longen terechtkomen.
Als de klachten thuis toenemen; eerst starten met Salbutamol-pufjes volgens voorschrift/afspraak. Bij onvoldoende effect of achteruitgang kunt u contact opnemen met de dienstdoende kinderarts.
Medicijngebruik. Luchtwegverwijders en ontstekingsremmers zijn de belangrijkste medicijnen bij de behandeling van COPD. Luchtwegverwijders zorgen ervoor dat de spiertjes rondom de luchtwegen verslappen, waardoor de luchtwegen bijna direct verwijden en de kortademigheid vermindert.
Luchtwegbeschermers om te inhaleren
Deze middelen werken ontstekingsremmend en beschermen de luchtwegen tegen prikkels die benauwdheid veroorzaken. Hierdoor zal de conditie van de longen verbeteren en zal het aantal aanvallen van benauwdheid verminderen. Voorbeelden zijn beclometason, budesonide en fluticason.
U kunt last krijgen van irritatie van mond en keel en van gaatjes in uw gebit (cariës). En ook een vieze smaak en een brandend gevoel van de tong. Spoel altijd uw mond nadat u dit medicijn heeft ingeademd. U kunt hartkloppingen, trillende handen of hoofdpijn krijgen.
Soms moet u meer innemen van de luchtwegverwijder die u al gebruikt. Dit is vaak een langwerkende luchtwegverwijder (LABA, langwerkende bèta-2-agonisten). U kunt ook een tweede langwerkende luchtwegverwijder krijgen. U krijgt dan een LAMA, langwerkende muscarine-antagonisten.
De maximale dosering is acht inhalaties (800 microgram) per dag. Bij inspanningsastma is de dosering twee inhalaties (200 microgram) tien tot vijftien minuten voor de inspanning. De startdosering is één keer per dag 100 microgram. De arts kan de dosering verhogen tot twee inhalaties (200 microgram).
In het begin kunt u naast de ontstekingsremmer ook nog een pufje met een luchtwegverwijder nodig hebben. Dit komt omdat de ontstekingsremmer pas na een paar weken goed begint te werken. Als u niet meer benauwd bent, blijft u de ontstekingsremmer elke dag gebruiken.
Volgorde van de medicijnen
Als uw kind last heeft van benauwdheidsklachten moet er vijf minuten zitten tussen het inhaleren van de twee soorten medicijnen.
De ademnood is soms zo hevig dat je het gevoel hebt dat je stikt. Soms moet je hoesten. Als je zoiets meemaakt, heb je een aanval van nachtelijke kortademigheid. Het is verstandig naar de dokter te gaan, want de kans bestaat dat je een hartziekte of een longaandoening hebt.
Snelwerkende bronchodilatatoren ontspannen de spieren van de wand van de kleine luchtwegen in de longen binnen enkele minuten. Ventolin is geïndiceerd bij volwassenen, adolescenten tussen 12 en 18 jaar en kinderen tussen 4 en 11 jaar (voor baby's en kinderen jonger dan 4 jaar, zie rubriek 3).
Lange tijd hoesten is vaak de eerste klacht bij longkanker. Andere klachten die u kunt krijgen: bloed ophoesten, moe zijn, geen zin in eten en afvallen als u dat niet wilt. Longkanker komt vaak door lang en veel roken. Soms ontstaat het bij mensen die nooit gerookt hebben.
Te weinig zuurstof in het bloed kan leiden tot klachten als benauwdheid, moeheid, verwardheid en onrust. Neem contact op met je huisarts als je deze symptomen ervaart.