Voor je hoofdwoning kun je maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Voor de recreatiewoning kun je maximaal 70% van de waarde financieren middels de Recreatiehypotheek. Voor het overige deel heb je eigen geld nodig.
Welke banken geven wél hypotheek voor een recreatiewoning? Er zijn een aantal banken die onder voorwaarden wel (een deel van) een vakantiehuis willen financieren. Dit zijn bijvoorbeeld ING, Rabobank en BLG Wonen. De voorwaarden kunnen verschillen, vraag hiernaar bij je hypotheekadviseur of bij de betreffende bank.
Woonbestemming of recreatiebestemming
U mag alleen permanent in een recreatiewoning wonen als deze de bestemming wonen heeft. Uw gemeente bepaalt dit. Gemeenten moeten handhavend optreden tegen mensen die onrechtmatig in een recreatiewoning wonen. In het bestemmingsplan staat welke bestemming een gebouw heeft.
Een recreatiewoning of vakantiewoning kun je op diverse manieren financieren. Zo kun je kiezen voor een persoonlijke lening. Daarnaast is het mogelijk om je vakantiewoning te financieren met een recreatiehypotheek of door hiervoor de overwaarde van je huidige woning op te nemen.
Beleggen in een vakantiewoning of recreatiewoning
Regelmatig wordt de koper van een vakantiewoning 6% rendement per jaar beloofd. Een dergelijk rendement is hoog als je het vergelijkt met de spaarrente op een spaarrekening in 2020 en 2021. Door dit hoge rendement is de keuze al snel gemaakt.
Kenmerken van de Recreatiehypotheek
Financiering van nieuwe en bestaande recreatiewoningen. Vaste of variabele rente mogelijk. Geen volledige financiering; tot maximaal 70% van de woningwaarde. Verhuurinkomsten tellen niet mee bij de hypotheekbepaling.
Van permanente bewoning is sprake als een vakantiehuis wordt gebruikt als hoofdverblijf. Wanneer je gedurende een aaneengesloten periode van 180 dagen per jaar ten minste 2/3 van die tijd het adres van de recreatiewoning als woonadres gebruikt, wordt de recreatiewoning gezien als je hoofdverblijf.
Er zijn parken waar je moet aantonen dat je het vakantiehuisje bijvoorbeeld 120 dagen per jaar niet bewoond. Je koopt de woning dan voor gedeeltelijk eigen gebruik en gedeeltelijk voor de verhuur. Dit kan wel de oplossing zijn voor mensen die graag overwinteren in het buitenland, of langere tijd elders verblijven.
Conclusie. Permanent bewonen van een recreatiewoning is niet toegestaan. Gemeenten kunnen permanente bewoning wel mogelijk maken door het afgeven van een persoonsgebonden gedoogbeschikking.
Hoe financier je een chalet? Een chalet mag je (deels) financieren met een tweede hypotheek. Omdat je met deze hypotheek maximaal 75% van de waarde van het chalet leent, betaal je de rest van je spaargeld. Of je kunt voor dit deel extra geld lenen bij een kredietverstrekker.
Als je in je huidige woning wil blijven wonen en de overwaarde wil verzilveren, heb je een aantal mogelijkheden: een lening afsluiten bij de bank. een lening afsluiten via de gemeente. je huis verkopen en terug huren.
Een aantal gemeenten gaf vorig jaar al aan te worstelen met de permanente bewoning van recreatiewoningen. De regelgeving noopt gemeenten tot handhaving. Veel recreatiewoningen voldoen niet aan de bouwtechnische eisen, wat risico's met zich meebrengt, noch aan ruimtelijke ordeningsregels.
Heeft u overwaarde op uw eerste woning? Dan kunt u wellicht de hypotheek van deze woning verhogen en deze verhoging gebruiken om de tweede woning / recreatiewoning te financieren. De bank of financiële instellingen zal wel eisen dat de tweede woning dient als onderpand voor de lening.
Je kunt voor de recreatiewoning een tweede hypotheek afsluiten. Als je overwaarde op je koophuis hebt, dan kan het een mogelijkheid zijn om dit te gebruiken voor de financiering van deze tweede woning. Hou er rekening mee dat je met een tweede hypotheek niet in aanmerking komt voor renteaftrek.
Er zijn heel wat zaken die je duidelijk moet hebben voor je een vakantiewoning koopt, denk bijvoorbeeld aan de omgeving, de faciliteiten van het vakantiepark en het type vakantiewoning. Daarnaast is het zinvol om te bepalen of je vooral zelf gebruik maakt van de woning, of dat je de woning ook wilt verhuren.
Wanneer de bewoner gedurende een aaneengesloten periode van 180 dagen per kalenderjaar ten minste 2/3 van die tijd het adres van de recreatiewoning als woonadres in gebruik heeft, is er in ieder geval sprake van het hebben van een hoofdverblijf in de recreatiewoning.
Recreëren of vakantie houden betekent dat u vanaf uw vaste woonadres (regelmatig) voor korte of langere perioden gebruik maakt van een caravan of huisje. Veel campings of recreatieparken hebben eigen regels over hoe lang u daar mag zijn.
Net als de woning van Jan hebben veel recreatiewoningen in Nederland een recreatiebestemming. Dat betekent dat je er dus niet 365 dagen per jaar mag wonen. Maar voor veel mensen is zo'n vakantiehuis de enige oplossing om een dak boven het hoofd te hebben.
Doorgaans betreft de financiering van een vakantiehuis maximaal 70% tot 80% van de waarde van de vakantiewoning. Voor deze voorwaarden geldt eveneens dat er verschillen zijn tussen de hypotheekverstrekkers. Het inbrengen van eigen middelen is dus vaak noodzakelijk om een vakantiehuis te financieren.
Om zelf te achterhalen of u permanent mag wonen op een park kunt u de website www.ruimtelijkeplannen.nl of www.kadastralekaart.com raadplegen. Via deze websites kunt u inzien welke functies de locatie heeft volgens het bestemmingsplan.
De RECRON heeft eerder reeds bij de overheid aangedrongen om de Wet basisregistratie personen zodanig aan te passen, dat het niet langer mogelijk is dat 'gasten' zich als inwoner van een gemeente kunnen inschrijven op het adres van het vakantiepark. De overheid weigert vooralsnog de wet aan te passen.
Vaak krijgen wij de vraag of permanent wonen toegestaan is op een camping of op een vakantiepark. In de regel geldt dat permanent wonen op een vakantiepark niet is toegestaan conform het bestemmingsplan van de betreffende gemeente. Permanent wonen in een chalet op huurgrond of eigen grond maakt geen verschil.
Welke banken financieren een tweede woning? Er is slechts een beperkt aantal banken dat een hypotheek voor een tweede huis wil financieren. De meeste kans op een hypotheek voor een tweede huis maak je bij de ABN AMRO, BLG Wonen, Rabobank, NIBC en ING.
Je kunt een tweede huis ook gedeeltelijk of volledig financieren met de overwaarde op je eerste woning. Je verhoogt dan je huidige hypotheek met het bedrag dat je hebt aan overwaarde. Vervolgens kun je dit extra geld gebruiken voor de aankoop van een tweede woning.