Sublimatie is een speciale print techniek die veel gebruikt wordt voor het personaliseren van mokken, wit polyester textiel en andere ceramische of polyester items. Een belangrijke voorwaarde voor sublimatie is dat dit alleen direct op witte of lichtgekleurde polyester items kan (minimaal 65% polyester).
Op welke materialen kunt u sublimeren? Aluminium, metaal, keramiek, FRP, textiel en hardboard zijn voorbeelden van materialen die bedrukt kunnen worden door middel van sublimatie. Voorwaarde is dat de oppervlakte van het materiaal voorzien is van een polyester coating.
Textielfolie voor op katoen
Zo kunt u bijvoorbeeld katoenen shirts of kleding met een donkere kleur voorzien van een full colour print door gebruik te maken van een special folie: sublimatieflex. U sublimeert dan direct op deze folie waarna deze wordt aangebracht op de katoenen kleding.
Door het polyestergehalte hecht de sublimatie-inkt zich aan de stof en ontstaat een permanente binding. Sublimatie-inkt hecht echter niet aan natuurlijke stoffen zoals katoen. Sublimatieprinters kunnen niet wit printen: net als een standaard inkjetprinter kan een sublimatieprinter niet wit printen.
Hout bedrukken met een sublimatieprinter
Als u gaat sublimeren op hout is het wel belangrijk dat de ondergrond voorzien is van een polyester coating. U kunt kiezen voor kant en klare producten met een polyester coating, of kunt u deze polyester coating zelf aanbrengen.
Sublimeren kan op veel verschillende materialen, zolang er maar een polyester coating op het materiaal zit. Deze coating kan ook handmatig worden aangebracht. Voorbeelden van de materialen waar sublimatie op kan worden toegepast zijn: aluminium, metaal, keramiek en textiel.
Belangrijk om te weten: Je kan niet zo maar elke mok sublimeren. Hiervoor gebruik je speciale sublimatie mokken die voorzien zijn van een polyester coating.
De temperatuur voor sublimatie is altijd 180-200 graden Celsius.
We kunnen het verschil zien tussen DTF en sublimatie. DTF gebruikt PET-folie als medium, terwijl Sublimation papier als medium gebruikt. En DTF gebruikt witte inkt en sublimatie niet.
Nieuw model: De Epson ET-1810 is DE ideale sublimatieprinter.
Sublimeren is van een vaste stof naar een gasvormige stof gaan, zonder eerst vloeibaar te worden (bv.een geurblokje).Desublimeren is het omgekeerde (bv. wit gras in de winter zonder dat het gesneeuwd heeft).
In een gas hebben de moleculen van een stof zoveel warmte opgenomen dat ze los van elkaar gaan bewegen en zich verspreiden in de ruimte die ze tot hun beschikking hebben. In dit opzicht onderscheiden gassen zich van vloeistoffen en vaste stoffen, waarbij de deeltjes veel dichter op elkaar zitten.
`Sublimatie` is de directe overgang van een stof uit de vaste fase naar een gasvormige fase. Zo kan bijvoorbeeld ijs in strenge winters, bij erg droog weer ( laag dauwpunt) , direct sublimeren naar de gasvormige fase.
Sublimatie is voordelig. Een print uit de sublimatie printer, inclusief A4 papiervel en inkt, kost 60 - 90 cent per print.
Vervluchtigen of sublimatie is de directe faseovergang van een stof uit de vaste fase naar een gasvormige fase (zie echter onder Zuiveringsmethode). Zo kan bijvoorbeeld ijs in strenge winters, bij erg droog weer, vervluchtigen tot damp, waarbij de vloeibare fase wordt overgeslagen.
Sublimatie kan direct alleen op witte of licht gekleurde polyester items. Deze items moeten minimaal voor 65% uit polyester bestaan. Hoe hoger het percentage polyester hoe levendiger de kleuren worden.
Sublimatie Flex wordt gebruikt voor het maken van gesublimeerde logo's en motieven op sport-, vrijetijd- en werkkleding met een hoge wasbaarheid. Sublimatie flex is geschikt om te worden verwerkt op een Print & Cut snijsysteem na het bedrukken met sublimatie papier.
De term "sublimatation", ofwel sublimatie, verwijst naar het feit dat de inkt ("dye") in de folie meteen van vaste vorm naar gasvorm overgaat, zonder in dit proces in een tussenstap vloeibaar te worden. De folie, ook wel "ribbon" (inktlint) genoemd, bevat voor iedere foto vier lagen.
De printers van Epson staan bekend om een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ze drukken foto's en tekstdocumenten van een uitstekende kwaliteit af en verbruiken daarnaast minder inkt. Hierdoor zijn deze printers een waardevolle toevoeging voor thuis of een klein tot middelgroot kantoor.
Een EcoTank-printer is fundamenteel anders dan de meeste printers: de EcoTank-printer beschikt over een groot inktreservoir dat u vult met de meegeleverde inktflessen in plaats van cartridges. U heeft direct genoeg inkt om tot 14.000 pagina's af te drukken².