De planeten geven zelf inderdaad geen licht, net als de Aarde. Dat we de planeten dan 's nachts toch aan de hemel zien 'licht geven', komt doordat de planeten het licht van de Zon reflecteren, net als de Maan. Doordat de Zon zich aan een bepaalde kant van de planeten bevindt, vertonen de planeten ook fasen.
Venus is vanaf de aarde de dichtstbijzijnde en de helderste planeet. "Die heeft een erg dik wolkendek waar licht makkelijk op kan weerkaatsen. Het is eigenlijk een soort spiegel." Jupiter ligt veel verder van de aarde, maar is ontzettend groot: de aarde past er wel duizend keer in.
Venus is helderder dan Jupiter, dus het zal er oogverblindend helder uitzien als je het ziet.Jupiter zal iets zwakker zijn, ongeveer een zesde van de helderheid van Venus." Er zijn acht planeten in ons zonnestelsel bekend: Mercurius, Venus, de aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus.
Rond de zon draaien negen planeten, inclusief de aarde. Of eigenlijk acht, want Pluto wordt tegenwoordig beschouwd als dwergplaneet. Vier van deze planeten zijn goed met het blote oog te zien: Mars, Jupiter, Saturnus en Venus.
Op maandag 22 mei en op dinsdag 23 mei bevindt de maansikkel zich in de buurt van Venus. ð De planeet Mars is deze maand 's avonds zichtbaar in het westen. Op woensdag 24 mei 2023 staat de maan in de buurt van Mars.
De ster met de grootste schijnbare helderheid (afgezien van de zon!) is Sirius, de hoofdster in het sterrenbeeld Grote Hond.
Jupiter is dus een bijzondere planeet, die vanaf de aarde vaak ook goed zichtbaar is. Je kunt hem het beste zien wanneer hij recht tegenover de zon staat, met de aarde ertussenin. Jupiter is dan tussen zonsondergang en zonsopgang zichtbaar.
Saturnus is op dit moment zichtbaar aan de nachthemel. Bij helder weer kunnen we de planeet waarnemen vanaf ongeveer 20:45 uur, op het moment dat het voldoende donker wordt (de Zon is al om 20:12 uur ondergegaan) en de planeet op een hoogte van 7° boven de oostzuidoostelijke horizon staat.
Je kan de Poolster spotten door De Grote Beer te zoeken en een lijntje van de twee buitenste sterren van de pan naar boven te trekken. De eerste heldere ster die je tegenkomt? Dat is de poolster!
Je kon Venus en Jupiter vanavond bewonderen vanaf zonsondergang tot ongeveer 20.30 uur. Daarna zakken beide planeten onder de horizon. Maar ook morgenavond kan je nog kijken. Je kijkt het best naar het zuidwesten, laag aan de horizon.
Venus kan gemakkelijk met het blote oog worden gezien, omdat het het op één na helderste object aan de nachtelijke hemel is na de Maan. Echter, omdat Venus dichter bij de Zon is dan de Aarde, overstraalt de schittering van de Zon de planeet het grootste deel van de tijd.
Door de baanbewegingen van de Aarde en Jupiter om de Zon vindt een jupiteroppositie gemiddeld iedere 399 dagen plaats (de zogenaamde synodische periode), dus circa 91.6 keer per eeuw.
Wat waren de twee heldere lichtpuntjes aan de hemel? De planeten Venus en Jupiter zijn naast de zon en de maan de twee helderste objecten aan de hemel. Op dit moment zijn de twee planeten op weg naar een conjunctie of dichte samenstand, die vindt plaats op 1 en 2 maart. “Venus is de helderste van de twee.
Venus lijkt wat afmetingen en opbouw betreft veel meer op de aarde, maar de omstandigheden aan het oppervlak zijn onvergelijkbaar. De luchtdruk is er negentig maal zo hoog als de luchtdruk op aarde, en als gevolg van een supersterk broeikaseffect is de oppervlaktetemperatuur bijna vijfhonderd graden Celsius.
De temperatuur kan oplopen tot 465 graden Celsius en daarmee is Venus de heetste planeet in het zonnestelsel. Omdat Venus de planeet is die het dichtst bij de aarde staat, is er veel onderzoek naar gedaan. Tientallen onbemande ruimtemissies zijn er al naar Venus gegaan.
6 september 2023
Op flinke afstand schuin linksonder de maan staat de ster Aldebaran in de Stier. Bekijk de wijde samenstand 's morgens vroeg, tussen 05.00 en 05.30 uur, zeer hoog aan de zuidoostelijke hemel. Jupiter bevindt zich op nog veel grotere afstand rechts van de maan.
Saturnus is niet zichtbaar. Uranus blijft voor middernacht goed waarneembaar. Neptunus kun je in de eerste dagen van de maand nog waarnemen, daarna gaat de planeet al in de avondschemering onder. Pluto de bekendste dwergplaneet is deze maand niet aan de nachtelijke hemel te vinden.
Uranus staat op een afstand van 19,2 AE (2868 miljoen km) van de Aarde, circa 2% dichterbij dan gemiddeld. De planeet oogt hierdoor 2% groter en staat 5% (0,1 magnitude) helderder dan gemiddeld aan onze hemel. Zie de pagina Vannacht aan de hemel om te zien wat er vannacht nog meer te zien is aan de sterrenhemel.
Venus is vanaf de aarde de dichtstbijzijnde en de helderste planeet met een erg dik wolkendek waar licht makkelijk op kan weerkaatsen waardoor die dus feller te zien is.
Jupiter is met het blote oog als een opvallend heldere “ster” aan de hemel zichtbaar. Al met een verrekijker (op statief) zijn de vier grote grote Galileïsche manen te zien. Met behulp van een telescoop kunnen de bandenstructuur en de Grote Rode Vlek van de reuzenplaneet worden waargenomen.
Jupiter is vanaf de zon berekend de vijfde en tevens grootste planeet van het zonnestelsel. Net als Saturnus is Jupiter een gasreus, hij beschikt dus niet over een vast oppervlak. Zoals de aardse planeten terrestrische planeten genoemd worden, worden gasreuzen ook wel Joviaanse planeten genoemd.
Sirius is voor een groot deel zo helder doordat hij tot de meest nabije sterren behoort. De op een na helderste ster Canopus oogt iets zwakker dan Sirius, maar staat wel ruim 35 keer zo ver weg. Die ster is van zichzelf dus veel feller: ruim 10.000 keer zo fel als de zon, waar Sirius de zon slechts 25 keer overtreft.
De Poolster staat vrijwel exact in het verlengde van de draaiingsas van de aarde. Daardoor bevindt hij zich op een vaste plaats aan de hemel, altijd exact in het noorden. Overigens is het niet de helderste ster aan de hemel, zoals vaak wordt gedacht; dat is de ster Sirius in het sterrenbeeld Grote Hond.
Sirius staat erom bekend te fonkelen met intens gekleurde lichtflitsen. Dat komt doordat waarnemers op het noordelijk halfrond de ster meestal laag aan de hemel zien staan, waardoor het zeer heldere licht van de ster door een dikkere deken van lucht moet passeren.