Eten met de handen
Brood, olijven, koekjes, fruit, kip, kreeft, maïskolven, asperges, mosselen, oesters en spare-ribs en ander vlees met botten (mits slechts één hand wordt gebruikt) mogen met de hand worden gegeten.
Indiërs eten eigenlijk altijd zittend op de grond en altijd met hun rechter hand. De linker hand raakt het eten nooit en want deze wordt als onrein beschouwd. Voor het eten wassen de Indiërs ook hun handen en gezicht. Praten tijdens het eten India wordt bijna niet gedaan.
Uit een onderzoek gepubliceerd in The Journal of Retailing blijkt dat met je handen eten inderdaad zorgt voor een extra smaakbeleving. Dat je minder zou proeven wanneer je het eten niet zou kunnen ruiken wisten we al, maar nu heb je een extra reden om met je handen te eten wanneer dat kan (lees: patat).
In Japan wordt bijvoorbeeld aangenomen dat je de smaak van je noedels versterkt wanneer je het naar binnen slurpt. Je kan ook sneller eten, omdat het sneller afkoelt in je mond. Een boer of scheetje laten na het eten is bij bepaalde culturen een blijk van waardering.
Maar blijkbaar moet je wel opletten op vakantie. Want je bord al dan niet leegeten is daar toch een echt signaal… In Japan en India moet je je bord helemaal leeg eten want dat is een teken van groot respect.
Eet niet onderweg
Als toerist is het handig om je broodje of sushi al wandelend op te eten, als je van de ene attractie naar de andere loopt. In Japan wordt dit als onbeleefd gezien. Je wordt geacht fastfood, snacks en drankjes ter plekke op te eten en te drinken.
Kinderen die met hun handen mogen eten en zelf kiezen hoeveel ze willen eten hebben een grote kans dat ze later verschillende dingen lusten, gezonder eten en minder dik worden. Dat meldt Foodlog naar aanleiding van een studie door professor Ann Brown van de Swansea University.
Spelen met eten maakt niet alleen maar troep, kinderen leren er juist veel van. Door voeding aan te raken en de structuur te ervaren, herkennen kinderen de volgende keer veel beter wat het product is en hoe het heet.
De koe is volgens het hindoeïsme een heilig dier en daarom zullen hindoes geen rundvlees eten. De moslims zullen daarentegen geen varkensvlees eten omdat zij een varken als onrein beschouwen. Omdat een groot aantal hindoes helemaal geen vlees eet, zijn veel Indiase gerechten vegetarisch.
Indiërs ontbijten vaak met 'idli's' (gestoomde rijstcakes), 'dosa's' (knapperige pannenkoekjes van rijst- en linzenmeel), 'puri badji' (gefrituurd brood met groente) of Indiase broodsoorten en 'curd' (lijkt op yoghurt). Lunch en diner: In India wordt 's middags en 's avonds warm gegeten.
Vlees met botjes mag je over het algemeen met je handen eten, tenzij het een groot stuk vlees is (maar who cares?). We raden je aan om de grootste stukken vlees af te snijden. Zit er nog wat kip aan de botten? Dan kun je deze prima met je vingers van het botje eten.
De vorken liggen links van het bord en de messen rechts. De lepels liggen rechts van het mes. Houd je vork altijd in je linker- en het mes in je rechterhand. Dessertbestek ligt altijd boven het bord.
Hoe moet je spareribs eten volgens de tafeletiquette? De tafeletiquette schrijft geen ijzeren wetten voor bij spareribs eten. In de etiquette staat alleen dat het gebruikelijk is dat dit met de hand gegeten wordt, waarbij het vlees met de tanden van het bot getrokken wordt.
Pas als je dreumes het eten met een lepel onder de knie heeft, kan hij het met een vork proberen. Ook dit heeft tijd nodig. Eten met mes en vork is nog niet aan de orde: dat kan je kleine pas als hij 6 of 7 jaar oud is.
Tussen een en twee jaar kan je peuter leren om zelf met een lepel te eten. Meestal laat een kind merken er klaar voor te zijn door naar de lepel te grijpen. Dat is het moment om te beginnen. Natuurlijk hoef je niet te verwachten dat je peuter van dat eten al veel naar binnenkrijgt.
Met de Rapley-methode geef je je kind, in plaats van gepureerd eten, stukjes die hij zelf in zijn mond kan stoppen. Voor je je kind grotere stukjes gaat geven, moet hij rechtop kunnen zitten, en goed kunnen slikken en kauwen. Het kan zijn dat je kind er nog niet aan toe is.
Waarom is fooi geven in Japan onbeleefd? De reden waarom fooi geven in Japan als onbeleefd kan worden gezien is dat ze veel meer waarde hechten aan waardigheid en respect dan aan fooi geven. De Japanners geloven dat je al betaalt voor een goede service, dus is het niet nodig extra te betalen door fooi te geven.
Japanners doen dit uit hygiënisch oogpunt en uit respect voor de plek waar ze wonen. Niet alleen bij mensen thuis is het gebruikelijk om je schoenen uit te doen. Het kan ook zijn dat je bij andere plekken zoals bijvoorbeeld bij een tempel, museum of een pashokje in een warenhuis je schoenen uit moet doen.
Japanners zullen elkaar bij het begroeten nooit een hand geven. Zij maken een buiging, waarbij er heel exact gekeken wordt dat de laagste in rang ook de diepste buiging maakt. Als buitenlander hoeft men zich hier niet aan te houden, of men doet niets of men volstaat met een lichte buiging.
' Hoewel het voor jou misschien lijkt alsof je voor een week gegeten hebt. Zeg als de ober je dan nog wat aanbiedt: 'Nee dank u, ik heb heerlijk gegeten. ' – Het digestief (het drankje dat je na het diner drinkt) achterover slaan.
Je schept de soep van je af, op de lepel. Vervolgens ga je met de lepel naar je mond en niet andersom. Ook belangrijk; de andere hand. Die rust met zijn pols op de rand van de tafel.
Een boer laten na het eten wordt in China als een positief teken gezien: het eten heeft gesmaakt,. In veel andere landen is boeren na het eten niet gewenst en wordt sms zelfs als een belediging beschouwd. Sommige mensen moeten vaak boeren na het eten. Een andere benaming voor een boer is een oprisping.
Diverse soorten vlees kunnen rauw gegeten worden. Velen van ons denken voornamelijk aan mager rund- of kalfsvlees, maar er zijn ook andere soorten vlees die we rauw kunnen eten. Vers varkensvlees kan bijvoorbeeld ook rauw gegeten worden, maar dat wordt niet zo snel gedaan.