Het ligt er natuurlijk aan wat voor boom er gekapt is. Soms zijn wortelstelsels enorm van omvang. Gaat het om hele grote bomen met een penwortel, dan zitten die maar liefst enkele meters diep in de grond.
Boomstronk verwijderen met stronkenfrees
Een standaard diepte van een verwijdering van een oude stronk is ca 35 / 40 cm diep. een stobbenfrees kan tot een diepte van 50 cm oude wortels of stronken verwijderen.
Vrijwel iedere boomverzorgingsspecialist kan voor u een boomstronk verwijderen met de stobbenfrees. De stobbenfrees zaagt met een stevige en grove cirkelzaag de boomstronk uit de grond. De wortels van de boom kunnen met een stobbenfrees tot wel vijftig centimeter diep worden weggehaald.
In plaats van de boomstronk verwijderen met een tractor of door uit te graven, komt Groentechniek Klomp graag langs met de stobbenfrees. Hiermee kan de boomstronk tot wel 50 cm diep uit de grond gefreesd worden.
Wanneer je bomen gaat kappen zonder vergunning kan de rechter je daarvoor een boete opleggen. Vaak is dit dan een boete voor het "Negeren van een gemeentelijke bepaling", het rooien van bomen waar eigenlijk een schriftelijke vergunning voor moeten worden aangevraagd. Het boete bedrag ligt dan rond de 750,- euro.
Voor het verwijderen van boomwortels van reeds gekapte bomen gebruikt men een stronkenfrees. Dit is een machinale frees waarmee de overgebleven stam en de wortels tot op een diepte van 45 centimeter onder het maaiveld kunnen worden verwijderd.
Er zijn vier manieren om een boomstronk te doden: je kunt de stronk natmaken met een zoutoplossing, hem verbranden, hem tegen de zon beschermen of de stronk in stukken hakken. Nadat de boomstronk afgestorven is, kun je hem verwijderen en het gat dichtmaken.
De stobbenfrees is een speciaal ontwikkelde machine waarmee boomstronken kunnen worden uitgefreesd tot diep in de grond. De machine beschikt over een zwenkarm met daarop bevestigd een freeswiel waarop harde scherpe widia (wolfraam carbide) beitels zijn gemonteerd.
Een boom doden met azijn behoort ook tot de mogelijkheden. Net als bij het gebruik van zout is het raadzaam azijn aan te brengen op beschadigde wortels. Je kunt een spray gebruiken om azijn op de wortels te spuiten, maar je kunt dit ook direct rond de wortels gieten.
Voor kleinere wortels, zoals wortels die een diameter van minder dan 2,5 cm hebben, kun je een normale tuinschaar of handknipschaar gebruiken om de wortel door te knippen. Als je een grotere wortel moet doorzagen, heb je speciaal gereedschap nodig – een wortelzaag of een mechanische decoupeerzaag.
Met boomstronken kan je terecht op het recyclagepark. Het tarief vind je bij 'Recyclagepark' bij info voor jouw gemeente of stad. Onderste stuk van de boomstam met de wortels.
Voor de meeste bomen geldt dat u een motorzaag nodig heeft. Takken van kleine bomen zijn nog wel te verwijderen met een handzaag, maar voor de stam heeft u toch echt een motorzaag nodig. Deze apparaten zijn best zwaar en niet erg handzaam. Om een boom veilig te kappen moet u gefaseerd te werk gaan.
Voor het verwijderen van boomwortels van reeds gekapte bomen gebruikt men een stronkenfrees. Dit is een machinale frees waarmee de overgebleven stam en de wortels tot op een diepte van 45 centimeter onder het maaiveld kunnen worden verwijderd.
Groentechniek Klomp beoordeelt de boomwortels en kijkt hoe de boomwortels het best te verwijderen zijn. Vaak is het verwijderen van de boomwortels goed mogelijk met een stobbenfrees. Door de boomwortels weg te frezen, worden de wortels tot wel 45 cm verwijderd. Het enige wat overblijft na het frezen zijn houtsnippers.
Je kunt onder andere een boom doden met middelen als azijn, chloor en zout. Houd er wel rekening mee dat deze middelen bij oudere bomen vaak niet krachtig genoeg zijn. Je hebt doorgaans een sterker middel nodig om de boom goed te vergiftigen.
Sommige bomen sterven af na kap, bij sommige soorten bomen loopt de stobbe weer uit om weer een levensvatbaar geheel te vormen.
Hoe hoog mag een boom zijn? Daar is gemakkelijk een antwoord op te geven. Zo hoog als de boom kan groeien zonder zwaarwegende en buitenproportionele hinder te veroorzaken. Zo is het en daar zult u het mee moeten doen.
De diepte van wortelgroei hangt af van de boomsoort en de groeiomstandigheden. Als het grondwater binnen twee meter van de oppervlakte (het maaiveld) zit groeien de wortels er naartoe. Dieper gaan ze meestal niet omdat het daar te koud is en er te weinig zuurstof zit.
bij de meeste bomen zitten de wortels helemaal niet zo diep. Het merendeel van de boomwortels bevindt zich in de bovenste 50- 100 cm van de grond. Dit zijn de voedingswortels van de boom, ze zijn niet dik en groeien vooral horizontaal.
Achtergebleven boomstronken en -wortels vergaan uiteindelijk vanzelf door het rottingsproces. Dit kan echter vele jaren duren. Ook verschilt de tijd van wegrotten erg per boomsoort.
De kosten voor het kappen van een boom variëren van gemiddeld € 400 voor een kleine boom (14-20 cm omvang, 4-6 m hoog) tot € 800 voor een grote boom (vanaf 35 cm omvang, 7-15 m hoog). Daarnaast heeft de standplaats van de boom invloed op de prijs.
Boomstronken verwijderen met een stobbenfrees
Afgezaagde boomstronken van bomen heten stobben. Na het kappen van een boom blijft de stobbe achter. De natuur zal de stronk (of stobbe) van verloop van tijd afbreken. Maar om hier te planten, bouwen of bestraten moet de stobbe verwijderd worden.