Wat ligt er in 2050 op ons bordje? “Meer groente en fruit, peulvruchten, volkorenproducten en onverzadigde oliën. En nog een klein beetje vlees, zuivel en eieren, afkomstig van dieren die we circulair voeren met plantaardige reststromen en gras.
De wereld voeden in 2050 lukt alleen als we onze consumptie aanpassen. Het aangepaste dieet zal minder dierlijke producten en granen bevatten en meer peulvruchten en groenten. Een deel van het vlees zal vervangen moeten worden door vis. Verspilling van voedsel moet tot een minimum beperkt worden.
Vermoedelijk eten over een jaar of tien een stuk minder vlees.Goede vervangers zijn bonen, peulvruchten en noten. Wie daar wat meer variatie in wil, kan zijn heil zoeken in andere vleesvervangers. "Die smaken steeds beter en er zit een enorme groei in die markt.
“Als we met z'n allen meer gezonde en plantaardige voeding gaan eten, ons voedselverlies halveren, meer afval recyclen en onze landbouwpraktijken verbeteren, kunnen we rond 2050 zo'n 10 miljard mensen duurzaam voeden,” zegt onderzoeker Wim de Vries.
Eten en drinken
"De komende jaren gaan we daarom ook steeds meer deglobaliseren." Waar we de afgelopen jaren eten uit het buitenland haalden, gaan we nu steeds meer voedsel lokaal produceren. Ook opvallend – een trend die er nu al is en zich nog sterker gaat doorzetten: er komen steeds meer vegetariërs of flexitariërs.
Eet één of twee keer per week vis, schaal- of schelpdieren. Kies één keer ook per week voor vette vis zoals zalm, forel, sardines, haring of makreel omdat ze een hoog omega 3-gehalte hebben. Eet maximaal 300 g rood vlees per week. Je kunt gemakkelijk rood vlees vervangen door peulvruchten, vis, gevogelte of eieren.
Krijg je 's avonds trek, dan kun je gerust wat eten. Kies bijvoorbeeld voor wat fruit of snackgroente, een handje ongezouten noten of smeer een boterham met mager beleg. Bewaar ongezonde snacks, frisdrank, sap en alcohol voor speciale momenten. Wat zijn gezonde tussendoortjes?
“Nederland kan niet zelfvoorzienend zijn met de huidige consumptie. Hoewel Nederland extreem efficiënt is en een hoge opbrengst per hectare heeft, kan het de bevolking niet voorzien van een gezond dieet. Dat komt omdat het een klein land is met een hoge bevolkingsdichtheid.
Wat in 2050 neerkomt op een stijging van 20 tot 30 procent. Verreweg de grootste waterslurper is de landbouw: 70 procent van het totaal, voornamelijk voor irrigatie. Op nummer twee staat de industrie met 20 procent.
Hier in Nederland vinden we genoeg en gezond voedsel al vele tientallen jaren de normaalste zaak van de wereld. Dat komt door onze efficiënte landbouw en ons uitgekiende voedselsysteem. We exporteren veel voedsel, maar we importeren ongeveer net zoveel.
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
Plantaardig voedsel
Vooral bonen en (zelfverbouwde) groenten behoren tot het dieet van honderdjarigen en daarnaast fruit, granen, olijfolie, sojaproducten en een beetje vis. Vlees wordt minimaal of helemaal niet gegeten, net als suiker en zuivel.
Volgens critici zijn de opbrengsten van biologische landbouw te laag om alle mensen te (blijven) voeden. Biologische boeren produceren per hectare namelijk 20% minder dan niet-biologische boeren. Toch blijkt uit verschillende onderzoeken dat de biologische landbouw wereldwijd genoeg voedsel kan produceren.
De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om minimaal 6 maanden borstvoeding te geven. Maar of je korter of langer voedt mag je natuurlijk zelf weten. Dit zolang het fijn is voor jou en je kindje. De gezondheidsvoordelen blijven altijd, ook (of misschien wel juist) als je langer voedt dan een half jaar.
In Nederland wordt het kind tot ongeveer zes maanden met de borst gevoed. Daarna wordt door de meeste moeders langzaam afgebouwd.
Nederland is na de Verenigde Staten de grootste landbouwexporteur ter wereld.
Door zijn ligging bij de monding in zee van enkele grote rivieren, zijn handel en transport hier van oudsher natuurlijke activiteiten en specialismes. Dat geldt ook voor landbouw. Een vlak en vruchtbaar land en een vochtig en mild klimaat zijn zeer goede natuurlijke omstandigheden voor landbouwproductie.
Bovendien importeren we in kilogrammen meer grondstoffen of voedsel uit de EU dan dat we exporteren. Van de 64,1 miljard euro import kwam in 2019 zo'n 40 procent alleen al uit Duitsland, België, Frankrijk en Verenigd Koninkrijk (10 procent uit Brazilië een de VS).
"Grotendeels zelfvoorzienend leven kan wel, maar geheel zelfvoorzienend is in Nederland onmogelijk", vertelt Bob aan Editie NL. "Het grootste struikelblok is de wet", legt hij uit. "Je kan niet zomaar ergens in het land gaan wonen, je moet op het riool zijn aangesloten."
Nee. Het eten komt van boeren en dat hebben we nodig om niet te verhongeren. We zouden alles kunnen importeren maar dan zijn nog steeds (exporterende) boeren nodig, en die zullen er niet voldoende zijn als de enorme export van voedsel vanuit Nederland naar andere landen is weggevallen.
"Als we bereid zijn meer gas uit Groningen uit de grond te halen, kunnen we het wel veel langer uithouden. Maar op de lange termijn: nee, we kunnen in Nederland niet op eigen kracht in de energiebehoefte voorzien."
Een eerste reden om laat op de avond niet meer te eten, is omdat de stofwisseling rust nodig heeft. In de avond heeft het lichaam minder energie nodig. Wanneer er dan toch gegeten wordt, kunnen de cellen in het lichaam deze energie niet verwerken en kunnen de cellen door een overschot aan radicalen beschadigen.
Indien je voor 16-18 uur vast produceert je lichaam heel wat extra groeihormoon.Hierdoor behoud je dus makkelijk je spiermassa, ondanks dat je een langere periode niet eet. Indien je meerdere dagen vast, dan loop je wel het risico op het verliezen van spiermassa.
Fruit lijkt misschien iets lichts dat nog best 's avonds kan, maar Johan helpt je uit die droom: “Fruit is geen aanrader, omdat de suiker erin je opnieuw alerter maakt, terwijl je lichaam juist tot rust moet komen.”