Als de koper en de verkoper beide een koopovereenkomst hebben ondertekend is de koop van de woning een feit. Maar door de wettelijke bedenktijd en de ontbindende voorwaarden kan de koper alsnog afzien van de koop.
Een koper heeft op grond van de wet een bedenktijd van drie dagen.Gedurende deze drie dagen kan de koper de koopovereenkomst ontbinden. De bedenktijd begint te lopen om 0.00 uur van de dag nadat de koper een exemplaar van de door hem en de verkoper ondertekende koopovereenkomst heeft ontvangen.
Als de koper gebruik maakt van zijn bedenktijd of de ontbindende voorwaarden, dan krijgt hij zijn geld gewoon terug (of de bankgarantie wordt beëindigd). Blijft hij in gebreke, dan moet hij vaak een boete betalen. Die boete is meestal even groot als het bedrag van de waarborgsom. De koper raakt zijn geld dus kwijt.
Als de verkoper zonder een beroep op ontbindende voorwaarden onder de verkoop uit wilt, dan hoef je daar als koper niet mee akkoord te gaan. Je kunt hier bezwaar tegen maken of anders 10% van de koopsom eisen. Ook is het mogelijk om de overdracht van de woning af te dwingen via de rechter.
Een aankoop annuleren volgens het herroepingsrecht is gratis. Als de verkoper het geretourneerde product heeft ontvangen (of je het verzendbewijs laat zien) moet hij binnen 14 dagen je geld teruggeven. Je kan een koopovereenkomst altijd zonder reden ontbinden binnen de afgesproken bedenktijd.
Wat u moet weten. Ook bij een aankoop op afstand hebt u als consument recht op de wettelijke herroepingstermijn van 14 kalenderdagen. De termijn gaat in op de dag na de levering van het goed of het afsluiten van het dienstencontract.
Na het tekenen van het koopcontract heeft u nog 3 dagen bedenktijd. De bedenktijd gaat in op de dag nadat u het koopcontract heeft ontvangen. Tijdens de bedenktijd kunt u als koper alsnog afzien van de koop. U hoeft daarvoor geen reden op te geven.
De verkoper wil het huis niet meer verkopen na ondertekening van de koopovereenkomst. Indien de koopovereenkomst is ondertekend en de verkoper geen beroep meer kan doen op een ontbindende voorwaarden, dan kan de verkoper in beginsel niet meer van de koop af.
De rechtbank beslist of de verkoper een gegronde reden heeft om de verkoop te annuleren. Wanneer dat niet het geval blijkt te zijn, kan de rechtbank de verkoper dwingen tot verkoop.Anders moet de verkoper bij ontbinden van het compromis een schadevergoeding betalen aan de koper.
De compromis telt
Een verkoop komt namelijk in de regel tot stand zodra de partijen het eens zijn over het verkochte goed en de prijs. De verkoper kan zich dan ook nadien niet zomaar meer bedenken. Hij moet dan ook meewerken aan het verlijden van de notariële akte. Doet hij dat niet dan kan de koper hem aanmanen.
Hoe maak ik een koop ongedaan binnen de bedenktijd? Laat de verkoper weten dat u de koop ongedaan maakt binnen de wettelijke bedenktijd. Die is 14 dagen. Gebruik hiervoor het herroepingsformulier van de verkoper of onze voorbeeldbrief ontbinden overeenkomst bedenktijd.
Bod geaccepteerd, koper trekt zich terug
In de wet is bepaald dat de koop van een woning altijd schriftelijk moet gebeuren. Zo word je als koper beschermd tegen overhaaste beslissingen. Voor het tekenen van het voorlopig koopcontract en tijdens de wettelijke bedenktermijn kun je als koper nog kosteloos annuleren.
Hebt u afspraken op papier over de koop van een product? Dan hebt u een schriftelijke koopovereenkomst. U zit dan vast aan de koop. Het maakt niet uit of u al betaald hebt.
De wettelijke bedenktijd
Jullie mogen dan het koopcontract zonder redenen ontbinden. Hierbij geldt dat minimaal twee van de drie dagen werkdagen moeten zijn. Als jullie tijdens de wettelijke bedenktijd van de koop af willen zien, kunnen jullie de verkoper op de hoogte stellen middels een e-mail of aangetekende brief.
Uit onderzoek blijkt dat 28% van alle kopers in 2022 niet tijdig de hypotheek in orde kregen. Een verlengingsverzoek van het financieringsvoorbehoud is dan ook niet heel bijzonder te noemen.
De kosten koper, ook wel koperskosten genoemd, bestaan officieel uit overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de eigendomsakte. Echter worden alle bijkomende kosten voor het kopen van een huis (zoals notariskosten voor de hypotheekakte en de kosten voor hypotheekadvies) soms ook als kosten koper aangeduid.
De klant kan de (dreigende) executieverkoop van het huis tegenhouden door een executie kort geding op te starten. De rechter kan bij misbruik van recht de executieverkoop van het huis tegenhouden door deze te verbieden of door deze uit te stellen. Een bank mag dan niet meer overgaan tot executieverkoop van het huis.
Belang voor de koper
Zolang dit niet zeker is, wordt het voorschot van de koper niet doorgestort naar de verkoper. Het geld staat als het ware “geparkeerd” op een beschermde derdenrekening waar de partijen niet aan kunnen. Deze rekening wordt beheerd door het notariskantoor, maar de gelden komen hem geenszins toe.
Minnelijke ontbinding
Zijn zowel koper als verkoper het eens om het compromis te ontbinden? Dan kun je in onderling overleg het compromis ongedaan maken. Bijvoorbeeld omdat er nog een andere kandidaat-koper hetzelfde bod wil doen. Maar in principe heeft de verkoper het recht om het voorschot in te houden.
U mag uw bod altijd intrekken of veranderen. U mag bijvoorbeeld het bedrag verhogen of andere voorwaarden stellen. Ook mag u op andere huizen bieden. Tijdens het onderhandelen mag de verkoper doorgaan met het houden van bezichtigingen.
Bieden op een huis is bindend wanneer je het koopcontract getekend hebt en de wettelijke bedenktijd van drie dagen verstreken is. In de wet Koop Onroerende Zaken staat vermeld dat de koop van een huis alleen geldig is als deze schriftelijk is vastgelegd in een voorlopig koopcontract.
Als je een koop op afstand doet, bijvoorbeeld via internet of telefonisch, geldt een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Binnen deze termijn kun je als je spijt krijgt je aankoop ongedaan maken. Dit mag zonder reden.
Geen bedenktijd aankoop winkel
Vaak ontvang je een tegoedbon of je geld terug. Dit is een gunst van de verkoper. Hij is dus niet verplicht om jouw product te ruilen of geld terug te geven. De mogelijkheid om te ruilen of teruggave van jouw geld moet op de kassabon staan of vermeld worden in de winkel zelf.
Als u spijt hebt van uw aankoop kunt u het product soms ruilen of teruggeven. Als u het via internet kocht, hebt u wettelijk het recht om uw aankoop terug te sturen. Maar als u iets in een gewone winkel kocht, mag de verkoper kiezen of u het mag ruilen. Behalve als een product te snel kapot is.
Heb je geen levertijd afgesproken, dan geldt een wettelijke levertermijn van 30 dagen. Blijft levering uit, dan geldt dat je de verkoper extra levertijd moet geven. Bijvoorbeeld 2 weken. Wordt het product dan nog niet geleverd, dan mag je de koop ongedaan maken.