De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
Hoe kan dit? Het kan dan te maken hebben met de samenstelling van je huid. Als je huid te weinig melanine kan produceren, maakt je huid ook weinig tot geen pigment aan, waardoor je dus niet bruin kunt worden. De hoeveelheid melanine in je huid is genetisch bepaald, dus bruin worden door de zon zal er dan niet inzitten.
Mooi bruin worden doe je niet in één dag. Door de kleur langzaam op te bouwen, word je steeds sneller bruin en behoud je je mooie kleurtje ook langer. Het is daarom beter om meerdere dagen achter elkaar even te zonnen, dan één dag uren achter elkaar. Extra tip: pak zoveel mogelijk zon mee.
Kies een hotspot bij het water
Het is geen fabeltje dat je aan zee sneller bruin wordt dan in het park. De reflectie van de uv-stralen op het water zorgt ervoor dat ze in dubbele dosis weerkaatsen op je huid. Daarom moet je jezelf op het strand extra goed insmeren, liefst om de twee uur.
Aan het water word je sneller bruin.
Dat klopt. Water weerkaatst - net als korrels op het strand - de uv-stralen van de zon waardoor je extra veel zon vangt. Logischerwijs verbrand je op deze plekken dus ook sneller dan bijvoorbeeld in een park.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer bruin als je goed smeert.
1. Oil it up met zonneolie. Zonneolie met SPF beschermt de huid tegen schadelijke UV-straling, maar kan ook het natuurlijke bruiningsproces stimuleren doordat er vaak een bruiningsbooster aan is toegevoegd. Hierdoor wordt de huid sneller bruin.
Zonlicht stimuleert de aanmaak van melanine, het pigment, in je hele huid. Hoe meer melanine de huid aanmaakt, hoe meer de huid verkleurt. Op de plekken in je huid waar er sprake is van hyperpigmentatie heeft dat zonlicht maximaal effect.
Als UVB-licht op de huid schijnt, wordt vitamine D aangemaakt. Hoe lichter uw huid, hoe minder zon u nodig heeft om genoeg vitamine D te maken. De huid hoeft hiervoor niet eens rood te worden. Blanke mensen hebben maar 15 minuten zonlicht per dag nodig op het gezicht en de handen om genoeg vitamine D aan te maken.
Helaas denken sommige mensen ten onrechte dat ze tijdens bewolking niet bruin worden. Daarom smeren zij zichzelf vaak ook niet in met zonnebrand creme of lotion. Ondanks het bewolkt is weten uv-stralen zich tot de aarde door te dringen.Hierdoor kun je ook bruin worden als het bewolkt is.
Word je bruin in de schaduw? Ja, zelfs in de schaduw kun je bruin worden. Want ook in de schaduw kan uv-straling namelijk je huid bereiken De reden hiervan is dat een deel van de uv-straling wordt weerkaatst door de aarde, bijvoorbeeld door water of zand.
Om echt een kleurverschil op te merken heb je een inname van 20 tot 50 mg bètacaroteen gedurende meerdere weken nodig. Een gemiddelde wortel bevat 4 mg bètacaroteen. Dit komt dus neer op ongeveer 5 tot 12 wortels per dag, afhankelijk van het dieet en een lichte of donkere huidskleur, aldus Speeckaert.
Laat ons met de deur in huis vallen: de enige manier om een 'gezond' bruin kleurtje te krijgen, is met een zelfbruiner. Dermatologen benadrukken immers al jaren dat de zon en zonnebank huidveroudering en huidkanker kunnen veroorzaken, en dat een zongebruinde huid in principe een beschadigde huid is.
Gebruik een bronzing poeder om jouw gezicht een bruine gloed te geven. Breng een bronzing poeder met een grote kwast aan over het gezicht, hals en decolleté of kies er voor om het gezicht te contouren. Zorg er voor dat je het product goed blendt voor een natuurlijk resultaat.
Een verminderde bloedsomloop kan te maken hebben met het weer: lage temperaturen, droogte.Maar ook te veel zon is een oorzaak van een slechte bloedsomloop. Wanneer de toevoer van bloed naar het gezicht langzamer verloopt, krijg je een bleke huid.
De zon bevat uv B-straling. Uv B-stralen bevorderen de aanmaak van melanine.Dit stofje zorgt ervoor dat er nieuw pigment wordt aangemaakt. Het duurt hierdoor langer voordat je bruin wordt, maar het blijft wel langer zitten.
Melanocyten zijn huidcellen in de buitenste laag van je huid. Als er uv-straling van de zon of de zonnebank op je huid komt, maken deze cellen het stofje melanine aan. Dit zorgt ervoor dat je huid donkerder van kleur wordt. De melanocyten zijn verdeeld over je hele huid.
Zo word je mooi egaal bruin en vermijd je dat een specifiek lichaamsdeel verbrandt. Blijf niet langer in de zon dan nodig. Je lichaam kan gemiddeld zo'n 2 tot 3 uur per dag melanine aanmaken. Als je 2 tot 3 uur in de zon bent geweest, zal je huid die dag niet meer bruiner worden.
Van welke zonnebrand word je bruiner? Mocht je graag een zonnebrandcrème willen gebruiken waarbij je huid wordt beschermd tegen de zon, maar ook een lekker bruin tintje krijgt? Dat is precies wat Australian Gold doet. De zonnebrandcrèmes van Australian Gold zijn voorzien van een bronzer.
Wil jij een mooi kleurtje krijgen deze zomer? Dan kan je 2 à 3 wortelen eten per dag. Als je hier in de lente al mee begint en dit volhoudt in de zomer, krijg je een meer egale, gezonde bruine kleur. Een andere goede tip: bewegen in de zon zorgt tevens voor een mooi egaal kleurtje.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.
Als je huid vochtig of nat is, word je sneller bruin. Dat komt doordat water eigenlijk werkt als een soort vergrootglas en omdat de zon gereflecteerd wordt door de waterdruppels op je huid.
De Nederlandse consumentenwaakhond vergeleek de doeltreffendheid van vijftien zonnecrèmes met SPF 30 en ontdekte dat drie producten ruim tekortschieten: die van Clinique, Europrofit van Het Kruidvat, en Clarins.