de overgrootvader zelfst. naamw. (m.) Verbuigingen: overgrootvadersVerbuigingen: overgrootvadertje een vader van een grootouder Bron: WikiWoordenboek.
(v.) Verbuigingen: overgrootmoedersVerbuigingen: overgrootmoedertje de moeder van de grootvader of de grootmoeder Voorbeeld: `Mijn overgrootmoeder is twee dagen geleden overleden.
De stamvader is namelijk de vader van de oudbetovergrootvader, en die kan bij iedere kwartierstaat anders zijn. Noem deze gewoon 'verst gevonden voorouder'. Dat is een algemene term die precies aangeeft wat het is.
Elke generatie verdubbelt het aantal voorouders: iedereen heeft twee ouders, die hebben elk ook twee ouders, enzovoorts. Iedereen heeft vier grootouders, acht overgrootouders, zestien betovergrootouders, 32 betbetovergrootouders, en zo voorts. De aantallen voorouders worden snel heel groot.
De ouders van die ouders zijn grootouders, of opa's en oma's. De grootouders worden ook als tweedegraads familie beschouwd. De kinderen van die grootouders zijn ooms (mannelijk) en tantes (vrouwelijk). Dit is derdegraads familie, omdat er drie stappen tussen zitten: kind → ouder → grootouder → oom (nonkel) of tante.
Bet in betovergrootmoeder (en betovergrootvader) is hetzelfde bet- als dat in betweter 'beterweter'. Bet, een woord dat vroeger ook los, als bijwoord, veel voorkwam, betekent 'beter', 'meer' of'verder'.
Een grootvader, grootpa of opa is een man die een kleinkind heeft.
Je familie bestaat meestal uit: opa's, oma's, tantes, ooms, neven, nichten, papa, mama, broers en zussen. Bij je familie hoort ook een achternaam of familienaam, maar die is niet altijd hetzelfde. Deze volgt meestal de mannelijke lijn. Dus van opa op vader en vervolgens op de zoon.
Een paternale grootmoeder, de moeder van een man, is blij als haar zoon een dochter krijgt. Dit komt omdat de kleindochter genetisch meer op grootmoeder lijkt. Een vrouw draagt 31 procent van haar genen over op de dochter van haar zoon.
Behalve het traditionele 'opoe', heten ze 'opapa' en 'omama', 'grootoma' en 'grootopa'. Of: 'oma-oma', 'kleine omaatje', 'mevrouw oma', 'bon-mama', 'superoma', 'granny' of zelfs 'oma granny': allemaal overgrootmoeders, maar zij leven nu eenmaal langer dan de overgrootvaders.
Het woord overgrootmoeder staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
naamw. (m.) Verbuigingen: overgrootvadersVerbuigingen: overgrootvadertje een vader van een grootouder Bron: WikiWoordenboek.
Het woord overgrootoma staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Noemen en vernoemen zijn beide standaardtaal in het hele taalgebied in de betekenis 'de naam geven van'. Onze dochter is genoemd / vernoemd naar haar overgrootmoeder.
Iemand behoort tot de derde generatie als beide ouders in Nederland zijn geboren en ten minste één van de vier grootouders in het buitenland is geboren.
Het rijtje wordt dan moeder, oma (grootmoeder), oudoma (overgrootmoeder).
Je vader en moeder geven dus ieder de helft van hun DNA door. Die halvering kan je niet automatisch doorzetten naar de generaties daarvoor. Je hebt dus niet van elke grootouder 25% van zijn of haar DNA, van elke overgrootouder 12,5% en van iedere betovergrootouder 6,25%.
Dat wordt een oud-tante genoemd.
betovergrootouders van uw partner; achterneven en achternichten (kleinkinderen van broers of zussen) van uw partner; neven en nichten (kinderen van broers of zussen van ouders) van uw partner; oudooms en oudtantes (oom of tante van ouders) van uw partner.
Er bestaan veel synoniemen voor het woord grootmoeder. Gebruikelijk zijn de termen oma en opoe. Beide zijn afkomstig uit de kindertaal. Het zijn kinderlijke vervormingen van respectievelijk de woorden grootmama en grootmoeder.
Tik een naam van een voorouder in op Wiewaswie.nl. Via deze zoekpagina van het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis is het merendeel van de Nederlandse voorouders te vinden in openbare archieven, zoals de burgerlijke stand, bevolkingsregisters en kerkboeken.
Een generatie is een groep mensen die in hetzelfde tijdvak (meestal vijftien jaar) geboren is en opgroeit in het sociaal-economische klimaat, het maatschappelijke en politieke systeem en de tijdgeest die bij die periode horen.