Brandnetelgier bevat enorm veel stikstof stikstof wat een bijzonder positief effect heeft op tomaten, komkommers, kool, selderie, prei, fruitbomen, bessenstruiken,…
Welke planten houden van brandnetelgier? Uien, wortels, bonen, erwten en peulen houden niet van gier.
Veel planten kunnen brandnetelgier goed gebruiken. Ze is zeer geschikt als bijvoeding voor veeleisende gewassen als prei, tomaten, kool, selderij en komkommer.Ook eenjarige zomerbloemen, vaste planten, rozen, bessenstruiken en vruchtbomen gedijen goed bij een scheutje brandnetelgier.
Gier wordt daarom vaak als bijbemesting gebruikt voor veeleisende groenten zoals prei. Brandnetels en (Russische) smeerwortel (Symphytum) worden het meest gebruikt.
Brandnetelgier gebruiken
Eénmaal per week kan je vers water aanlengen met brandnetegelier om aan je planten geven.
Bescherm je planten met DCM Brandnetelgier tegen o.a. bladluizen, rupsen van motten, spint(mijten), witziekte (meeldauw), valse meeldauw, aardappelplaag, bladvlekkenziekten en andere ziekten en plagen(i).
Afhankelijk van de weersomstandigheden is je gier na ongeveer tien dagen klaar. Als het koel weer is duurt het langer, bij warm weer korter. Als de gier klaar is gooi je de vloeistof door een zeef (of oude doek) en giet het over in flessen. Ik bewaar voor dit doel oude wijnflessen.
Brandnetel is erg voedzaam en zit vol mineralen. Je hebt er niet veel van nodig om de voedingsstoffen eruit te halen. Het zit bomvol ijzer, calcium, kalium en magnesium. Je vindt er ook heel veel vitamine C in, ideaal dus voor als je een verkoudheid voelt opkomen.
Je kunt er thee van maken, door de bladeren ongeveer 10 minuten te laten trekken in water. Heerlijk met een beetje munt erbij. Of maak er lekkere pesto van. Net als spinazie kun je het ook mengen onder puree.
In de buurt van brandnetels staan vaak planten als de weegbree en hondsdraf. Als je van deze plant een blad kneust en over de jeukende plek wrijft, kan dit verlichting geven.
Als er ergens veel brandnetels groeien, zegt dat wat over de grond – zoals elke plant die 't ergens goed doet. Doordat er tegenwoordig meer stikstof neerslaat, kan ook de brandnetel uitbundig groeien. Die houdt daarvan. Hij groeit zowel in de zon als de schaduw, in grasland en bos.
Jonge brandnetels kun je goed wegschoffelen. Doe dit dan ook regelmatig, wanneer er weer nieuwe brandnetels te voorschijn komen. Dit kun je het beste doen bij droog weer, zodat de brandnetels minder snel teruggroeien. Een volwassen brandnetelplant is iets hardnekkiger, maar kun je met de hand uit de grond trekken.
Grote brandnetel heeft stevige, geelachtige wortels. Ze zitten een tiental cm onder de grond en zijn vrij gemakkelijk uit te graven. Je hoeft zelfs niet echt te graven. Eens je de wortels hebt gevonden en de bodem los hebt gemaakt kan je de wortels gemakkelijk uittrekken.
De kleine brandnetel is een eenjarig onkruid dat zich verspreidt door uitzaaien. Deze plant kan tot een halve meter hoog worden en heeft een penwortel. De bladeren zijn dun en diep ingezaagd. Daarentegen is de grote brandnetel een meerjarig onkruid.
Zo maak je 't:
Doe de brandnetels in de emmer en overgiet ze met water zodat ze helemaal onder staan. Vul de emmer niet helemaal tot de rand, want het mengsel gaat na een tijdje schuimen waardoor het waterpeil stijgt. Dek af met een deksel of gaas en laat alles ongeveer een week staan. Roer om de 1 à 2 dagen.
Brandnetels trekken verschillende insecten aan, zoals dag- en nachtvlinders, wantsen, cicaden, snuitkevers, glanskevers en bladluizen. Ze zijn van groot belang als voedselbron in de leefomgeving van deze bestuivers omdat het plantje stikstof bevat en zo dus bijdraagt aan de biodiversiteit in de omgeving.
De werkzame stoffen in brandnetel zijn onder andere ijzer, calcium, kalium, vitamine A, C, D en K, evenals verschillende flavonoïden die bekend staan om hun krachtige antioxidanteigenschappen [5].
De brandnetel komt namelijk uit de brandnetelfamilie, terwijl dovenetel tot de bloemenfamilie behoort. De stengels en bladeren van dovenetel lijken op die van brandnetel, maar prikken niet omdat ze geen mierenzuur bevatten.
Lavameel verbetert de structuur en vruchtbaarheid van de tuin en bodem. Samen met het organische stof uit bijvoorbeeld wormenmest en het bodemleven vormt lavameel stabiele klei-humus-complexen en bodemaggregaten.
Droog de brandnetels op 68 graden gedurende ongeveer 6 uur. (de tijd is afhankelijk van de vochtigheid van de brandnetels).
Hoe lang je het zakje in het water houdt en hoe warm het water is maakt echt verschil! Daarom adviseren wij om deze variant 3 tot 5 minuten te laten trekken in gekookt water met een temperatuur van 100°C. Wil je liever een sterkere thee? Laat het theezakje naar voorkeur nog iets langer trekken.
Versterk de planten door ze om de paar weken basalt- of lavameel te geven. Aangezien ook aardappelen de ziekte verspreiden, plant je de tomaten beter niet in de buurt van aardappelen. De schimmel kan immers overwaaien op jouw tomaten.
Brandnetel extract werkt ontstekingsremmend, reinigend en regulatief op de talgklieren. Het bevordert de bloedsomloop. Gebruik: Het kan gebruikt worden in onder andere crèmes, lotions en wasemulsies bij de vette (hoofd)huid en onzuivere huid.
Planten die in aanmerking komen om als gier te worden verwerkt zijn onder andere brandnetels, smeerwortel, heermoes (kattenstaarten in de volksmond), duizendblad, zuring en zelfs Tagetes of afrikaantjes worden gebruikt. Pluk ze en stop ze in een jutezak of netje zodat je er later niet alle restjes uit hoeft te vissen.