Vinho Verde, Rías Baixas, Muscadet en ook droge Sherry's als Manzanilla en Fino zijn goede haringmaatjes.
Hoe ze ook worden bereid, ze smaken het allerlekkerst met een glaasje witte wijn erbij. Bij een lekker, smeuïg maatje van hoogstaande kwaliteit hoort een glaasje witte wijn. Een volle droge witte wijn doet de smaak van de maatjes volledig tot zijn recht komen.
Haring lusten we rauw of gerookt. Hij doet het goed op een tortilla met komkommer en dille. Recept voor zure haring? Probeer 'm eens door de salade, met aardappel en biet bijvoorbeeld.
Tip uit het leuke boekje Haring en zijn maatjes. Een droge mousserende wijn is ook een goede keuze: de bubbel verfrist en verschoont je mond. Kies bijvoorbeeld een droge champagne, crémant, cava of prosecco.
Na september mag de term Hollandse Nieuwe niet meer gebruikt worden en heet dezelfde haring dus 'maatjesharing'. Deze naam komt van de vroegere benaming 'maagdelijke haring' omdat deze haring nog geen hom of kuit bevat. De woorden 'maagdelijke en haring' zijn verbasterd tot het woord 'maatjesharing'.
Bier en haring: de beste maatjes
De smaakcategorieën Soepel & Subtiel en Fris & Fruitig bieden volop keus. Een verkwikkende pilsener of een zacht en fruitig glas Weizen of een wat pittigere India Pale Ale, de zogenaamde IPA, zijn stuk voor stuk uitstekende begeleiders van de nieuwe haring.”
Ondanks dat het nu lijkt alsof je het best elke dag dit heerlijke visje kunt eten, wordt dit toch afgeraden. Dat zit zo. Naast dat de vis veel goede vetten bevat, is het zoutgehalte erg hoog. Daarom wordt geadviseerd om het te houden bij één keer per week vette vis.
Haring, Hollandse Nieuwe, is wereldberoemd vanwege zijn volvette, zilte smaak en het zachte visvlees dat op je tong smelt. Het hoge vetgehalte vraagt om een frisse wijn, die tegenwicht biedt maar niet botst. Vinho Verde, Rías Baixas, Muscadet en ook droge Sherry's als Manzanilla en Fino zijn goede haringmaatjes.
Korenwijn is een jeneversoort met een hoger percentage moutwijn dan een reguliere jenever. Het graanachtige karakter en de volle smaak van de korenwijn passen goed bij de ziltige smaak van de vettige haring.
Sterke vis, zoals haring en sardines
Haring is een klassieke combinatie met Manzanilla sherry. Ook wodka, gin en de jeneversoort Korenwijn past hier goed bij.
Korenwijn (graanjenever), gewone jenever, wodka en aquavit zijn populair. Ook witbier wordt nog al eens bij een haring gedronken. Liefhebbers kiezen ook voor een droge sherry of een cider (appelwijn).
Maatjes zijn lekker én gezond!Ze bevatten tal van voedingsstoffen, hoogwaardige eiwitten en zijn een bron van Omega 3. Deze vetzuren staan bekend om hun heilzame effect op het cholesterolgehalte, en bovendien verlagen ze het risico op hart- en vaatproblemen.
Daarnaast is wijn voor vrouwen synoniem voor vrienden, feest, uitgaan en samen. In het algemeen geldt dat witte wijn populairder is bij vrouwen; mannen geven de voorkeur aan rode wijn.
Hoe eerder de alcohol wordt toegevoegd, hoe zoeter de wijn. Bekendste voorbeelden van versterkte wijnen zijn sherry, port en madeira. Versterkte wijnen zijn zoet en worden gedronken bij het nagerecht of als digestief. De droge varianten worden ook wel als aperitief gedronken.
Bij de romige, zilte en malse smaak van haring zijn dranken als een goed gekoelde (graan)jenever, wodka en aquavit populair. Een droge manzanilla (sherry) combineert prima, evenals een fino sherry. Wil je wijn drinken, kies dan voor het zilte karakter van een muscadet uit de Loirestreek.
Waarom geen rode wijn? Rode wijn bevat meer tannine, die in de mond een wisselwerking aangaat met visolie. In de meeste gevallen kan deze interactie een metaalachtige nasmaak in de mond achterlaten. Daarnaast zijn rode wijnen vaak steviger van smaak, waardoor ze de smaak van de vis sneller zullen overstemmen.
Druivenrassen: Witte druivenrassen combineren (over het algemeen gesproken) beter met visgerechten, dan blauwe druivenrassen. Droge witte wijnen op basis van chardonnay, sauvignon blanc en grüner veltliner zijn vaak plezierige begeleiders van vis.
Kibbeling wordt gemaakt van magere vis.Deze soorten bevatten weinig vet en daardoor ook weinig gezonde visvetzuren. Juist die gezonde vetzuren, eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), verkleinen de kans op hart- en vaatziektes.
er in vis veel proteïnen zitten en juist weinig vet en calorieën. Vooral in magere vissoorten als kabeljauw, schol, tilapia en rog. Maar vette vis (zalm, makreel en haring) is minstens zo goed voor de lijn.
Het vet van de haring bestaat uit onverzadigde omega-3 vetzuren. Hollandse nieuwe bevat vooral de omega-3 visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De visvetzuren EPA en DHA verlagen het risico op hart- en vaatziekten, helpen tegen een te hoge bloeddruk.
Verse maatjes moeten worden geserveerd op een temperatuur tussen 5 en 10 graden. Ingevroren haring kan maandenlang worden bewaard, waardoor de consument het hele jaar door maatjes kan eten.
Vlaamse klassiekers met vis
Ook vis gaat prima samen met bier. Bij visgerechten serveer je best een fris of lichtzurig bier: witbier, blond abdijbier, geuze of tripel bijvoorbeeld. Grijze garnalen, daar hoort Rodenbach bij.
Er zitten 129 kilocalorieën in 1 stuk (75 gram) zoute haring.