Tegen het einde van de hengstigheid vindt de eisprong plaatst. Over het algemeen ovuleren één of soms twee follikels waarna deze in de eileiders terecht komen. In de eileider wordt het eitje bevrucht, indien er tijdig sperma aanwezig was, waarna het embryo na enkele dagen in de baarmoeder aankomt.
Bij een natuurlijke dekking door de hengst zal de geur van een dekrijpe merrie de hengst stimuleren. De hengst snuffelt aan de merrie, krult zijn lip en bijt in haar hals. Als de merrie dekrijp is gaat ze voor hem staan, waarna de hengst haar bespringt. Het sperma blijft nog ongeveer twee dagen vruchtbaar in de merrie.
De geboorte
Normaal gesproken gaat de bevalling bij een paard heel erg snel. De meest ideale positie voor een veulen om geboren te worden is in een duikende positie met de voorbenen eerst, gevolgd door het hoofdje, dan de schouders, het lichaam en als laatste de achterhand.
Bij de meeste kleinschalige paardenhouders vinden de dekkingen van de merries plaats op de natuurlijke manier, dus via dekking door de hengst, maar ook kunstmatige inseminatie is een mogelijkheid. Paarden hebben een draagtijd van 11 maanden en brengen over het algemeen één veulen ter wereld.
De cyclus bij het paard is ongeveer 21 dagen en komt in de meeste gevallen pas aan het eind van de winter of het begin van het voorjaar op gang. Voordat een merrie drachtig kan worden moet ze hengstig zijn. De hengstigheid duurt ongeveer 5-7 dagen.
Dit heet afslaan. Bij het laten dekken van een merrie worden daarom soms haar achterbenen vastgezet. Een merrie die klaar is om te paren slaat haar staart opzij. Haar hengstigheid eindigt met de bevruchting.
Reacties. Nee, niet zoals mensen. Een merrie wordt hengstig.
Het volume of de hoeveelheid aan sperma varieert bij Shetland Pony Hengsten van 5 tot 50 ml. Het volume wordt sterk beïnvloed door het seizoen. In de maanden voor het dekseizoen levert een hengst gewoonlijk minder sperma wat wel geconcentreerder is.
De koker van een ruin of hengst is een huidplooi die de penis beschermt. Een paard kan de penis in- en uitschuiven, bijvoorbeeld om te plassen of te dekken.
Ze zeggen ook wel dat paarden vijf harten hebben, één hart en vier hoeven. Hoeven zijn dus erg belangrijk voor een paard.
Door druk in de vagina zal deze waterblaas knappen. De merrie gaat dan staan plassen en daar lijkt geen einde aan te komen. Na het knappen van de waterblaas gaat de merrie liever liggen omdat er vruchtdelen (benen, hoofd) in de geboorteweg komen. Als ze ligt kan ze trouwens ook beter meepersen.
Hoe werkt Birth Alarm? Uit onderzoek is gebleken dat de merrie tijdens de persweeën gedurende korte of langere tijd volledig op de flank gaat liggen. In deze totale zijligging kan de merrie de hevige persweeën opvangen en de uitdrijvende kracht bevorderen. Birth Alarm is gebaseerd op dit fysiologische verschijnsel.
Het gedrag van een merrie die binnenkort moet gaan bevallen verandert. De merrie zal onrustig worden, loopt steeds rondjes, is luidruchtig en oogt nerveus. Ook kan de merrie regelmatig gaan liggen en in de plashouding gaan staan.
Deze ampulla wordt soms tot de accessoire geslachtsklieren van de hengst gerekend en dient voor opslag van de spermacellen. Mede hiertoe behoren de glandula vesiculares, de prostaat en de glandula bulbourethralis.
Dit insemineren gebeurt dan om de dag (een spermacel kan 2 dagen blijven leven in de merrie).
Zonnig en warm weer stimuleert de hengstigheid. De hengstigheid duurt zo'n vijf dagen, en wordt gevolgd door de eisprong. Deze 'laatste fase' van de hengstigheid is het moment waarop de merrie ontvankelijk is voor de hengst en gedekt kan worden. Dit is ook het moment waarop zij het meest vruchtbaar is.
Alvorens een paard wordt geslacht is het in de stal bij de slachterij voldoende tot rust gekomen. Dat biedt bij leven minder stress en komt na de slacht de kwaliteit van het vlees ten goede. Het paard wordt naar de schietplaats geleid waar het met behulp van een zogenaamd schietmasker wordt gedood.
Een paard plast bijna net zoveel als het drinkt
Paarden drinken gemiddeld rond de 35 liter per dag en produceren rond de 20-30 liter urine per dag. Bij hogere temperaturen kan de water intake gemakkelijk oplopen tot zo'n 50 liter per dag. Een paard plast dus bijna evenveel als dat het drinkt.
Hoe ontstaat zo een 'boontje'? Het is vuil dat zich in de penistop met name in het ondiepe gleufje rondom de plasbuis, opstapelt. Dit vuil hard uit, komt vast te zitten en wordt steeds groter en groter.
Concentratie per rietje
We adviseren om uit te gaan van 100x10.6 te gebruiken per rietje. Natuurlijk kan dit meer, maar dan gaat er ook minder cryoprotector in een rietje wat dan resulteert in meer beschadiging van de zaadcellen, wat weer nadelig werkt voor gevoelig sperma.
Hengstenhouderij. Een stalhouderij waar in principe alleen dekhengsten worden gehouden noemt men een 'hengstenhouderij' of 'hengstenstation'. De eigenaar ervan wordt de 'hengstenhouder' genoemd.
De opbrengst uit dekgelden is met ingang van 2018 onderworpen aan 21% btw. Voor de veehandelaar ontstaat recht op aftrek van btw. Dit recht geldt niet alleen voor de inkoop van de paarden, maar ook voor de btw op de aanschaf van bedrijfsmiddelen.
Iedere merrie heeft eens per jaar een periode van hengstigheid. In de natuur loopt deze periode van vruchtbaarheid van het vroege voorjaar tot de late herfst. De meeste merries hebben een cyclus van tussen de 19 en 23 dagen. Elke cyclus duurt gemiddeld vijf dagen.
Meestal wordt de merrie ongeveer 16 dagen na het dekken gescand om te bepalen of ze drachtig is, omdat het dan wat beter te zien is. Is er een vrucht in de baarmoeder te zien dan weet je het zeker: de merrie is drachtig!
De eisprong vindt plaats op het einde van de hengstige periode. Een bevruchting heeft het meeste kans wanneer er gedekt wordt rond de eisprong, het beste is net na de eisprong. Een hengstige merrie kan men herkennen aan het feit dat ze vaak lusteloos is, wat stugger in omgang en frequenter zal plassen.