Er bestaat een Europese verordening die stelt dat natuurlijke mineraalwaters en andere waters niet mogen melden dat het water een ”zeer laag natrium of zoutgehalte” hebben tenzij ze minder dan 20mg/liter zout bevatten.
Ter vergelijking: zeewater bevat gemiddeld 18.000 milligram chloride per liter. De huidige zoutconcentraties in het Nederlandse grond- en oppervlaktewater liggen dus onder de wettelijke norm van 150 milligram die een liter drinkwater mag bevatten.
Meer dan 85 procent van de Nederlandse bevolking consumeert meer zout dan de aanbevolen maximum richtlijn van 6 gram per dag. Volwassen mannen eten gemiddeld 9,9 gram per dag en vrouwen 7,5 gram per dag.
Regelmatig gezouten water drinken is namelijk helemaal niet gezond. Het verhoogt - net als alle producten met veel zout - de bloeddruk en werkt dehydraterend. Daarnaast vergroot het de kans op nierfalen. De werkelijke resultaten zijn dus een stuk minder rooskleurig dan omschreven.
Hoe vaak moet je water met zout drinken? Als diëtist zou ik alleen aanraden om water met zout te drinken nadat je in extreme hitte hebt gesport en veel hebt gezweet. Ik zou het ook vermijden om het meer dan één keer per dag te drinken .
Wanneer je zout zeewater drinkt, is het lichaam niet meer in staat om het zout uit het lichaam te spoelen. Door dit proces verlies je kostbare vloeistoffen en word je nog meer gedehydrateerd! Je spieren zullen verschrompelen, je krijgt hartritmestoornissen en je zal uiteindelijk sterven van uitdroging.
Veel zout kan leiden tot nierziekten. De nieren regelen de hoeveelheid zout in je lichaam. Wanneer je veel natrium binnenkrijgt moeten de nieren extra hard werken om dit via de urine uit je lichaam te verwijderen.
Grote hoeveelheden zout in de voeding hebben een effect op de soorten bacteriën die worden aangetroffen in de darmflora. In het bijzonder, voeding met veel zout blijkt het aantal bacterie-stammen in de darmen te verminderen. Vooral stammen van de soort lactobacillus.
Brood bevat gemiddeld circa 0,35 gram zout (140 mg natrium) per boterham van ongeveer 35 gram. Het verschilt erg per broodsoort. Volgens het Warenwetbesluit Meel en brood mag er maximaal 1,8 procent (bakkers)zout berekend op de hoeveelheid droge stof in brood zitten.
Een dagelijkse inname van 3 tot 6 gram zout is gezond, minder dan 3 gram zout zou zelfs ongezond zijn. Minder suiker is niet alleen beter voor een goede bloeddruk, mensen hebben ook minder last van hart- en vaatziekten, minder diabetes en obesitas.
In gewone kaas (20+, 30+, 40+ en 48+) zit gemiddeld 0,4-0,5 gram zout per plak. Met een plak kaas bedoelen we 20 gram. De meeste plakken voorgesneden kaas wegen 30 tot 35 gram, daarin zit dus ook meer zout. Er zijn verschillende soorten kaas met minder zout te koop.
Zout is immers een smaak die alles overheerst! Je compenseert het gemis aan zout het eenvoudigst met kruiden of specerijen. Hele sterke smaakmakers zijn bijvoorbeeld peper, knoflook, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, komijn en gember. Peper doet het bijvoorbeeld geweldig bij vleesgerechten en in salade dressings.
Bar le Duc krijgt de Gebakken Water Award
De Gebakken Water Award staat voor duur en vervuilend drinkwater wat ook nog eens als het minst lekker wordt beoordeeld van de mineraalwaters. Bar le Duc eindigde op de 21ste plaats van de 25 geteste waters qua smaak, terwijl het ruim 680 maal duurder is dan kraanwater!
Hoewel er geen drinkwaternorm is voor natrium, raden staats- en federale instanties aan dat het natriumgehalte in water niet hoger is dan 20 milligram per liter (mg/L) voor mensen met een zeer natriumarm dieet en 270 mg/L voor mensen met een matig natriumbeperkt dieet . Het meeste zout dat we consumeren, komt uit voedsel.
E.
coli-bacteriën vind je van nature in de darmen van mensen en warmbloedige dieren en dus in menselijke en dierlijke uitwerpselen. Ze komen dan ook veelvuldig voor in oppervlaktewater en de natuur. Ze komen echter niet zomaar in ons drinkwater terecht. De vervuiling komt altijd van buitenaf.
Een dieet met veel zout kan echter de uitscheiding van spijsverteringsenzymen uit de gastheer remmen, biologische processen, celcomponenten en moleculaire functies in de inhoud van de twaalfvingerige darm veranderen en de samenstelling van de darmflora verder veranderen, wat leidt tot een hogere verhouding Firmicutes tot Bacteroidetes, een grotere overvloed aan Lachnospiraceae ...
Als je teveel zout hebt gegeten is de zout-water balans in het lichaam ver te zoeken. Je krijgt dorst en je lichaam vertelt je dat er meer water gewenst is.Last van een droge mond?Dit is een van de signalen.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Te veel zout veroorzaakt een hoge bloeddruk. Dat is algemeen geweten. Een plotse 'zoutpiek', bijvoorbeeld wanneer je chips eet, kan hartkloppingen en opvliegers veroorzaken. Te veel zout kan ook bijdragen aan dehydratatie, wat op zijn beurt angstaanvallen, opvliegers, hartkloppingen en gewrichtspijnen kan veroorzaken.
Nadat u veel zout hebt gegeten, zal het vochtgehalte in uw lichaam binnen enkele dagen weer normaal zijn.
Water met Keltisch zeezout drinken
Het gaat dan vaak om spoorelementen: kleine hoeveelheden die je gezondheid niet op wondere wijze in een keer een boost zullen geven. De conclusie: dat zout water drinken goed voor je is, is een fabel.
Het enige waar het uit is opgebouwd is water, zout, ammoniak en andere reststoffen. Volgens wetenschappers zit daar niets in waar je lichaam wat aan heeft. Artsen waarschuwen zelfs voor het drinken van urine: doe je dat te vaak, dan kan dat gevaarlijk zijn voor je nieren.
In elke liter zeewater zit ongeveer 35 gram zout, dat is vergelijkbaar met 3 afgestreken eetlepels keukenzout. En de zee smaakt ook zout, zoals iedereen weet die wel eens een flinke slok heeft binnengekregen. Dat zout in het zeewater komt van rivieren die in de zee uitmonden.