U kunt een UBN aanvragen of wijzigen op mijn.rvo.nl. Het UBN registreert u in het Identificatie en Registratiesysteem voor dieren (I&R). Een UBN voor pluimvee vraagt u aan via Avined. Vraag het UBN aan voordat u de dieren gaat houden.
Een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) voor honden
U heeft een UBN nodig zodra de dierenarts of chipper voor u een hond chipt. De dierenarts heeft uw UBN ook nodig voor de aanvraag van een EU-paspoort.
Een UBN is een uniek nummer voor de locatie waar u de hond(en) houdt. U heeft een UBN nodig zodra de dierenarts of chipper voor u een hond chipt. En de dierenarts een EU-paspoort aanvraagt. Een UBN voor niet bedrijfsmatig gehouden honden kost eenmalig € 19,-.
Een 'UBN' is het registratienummer van een dierenverblijfplaats, formeel 'meldingseenheid' (ME) genoemd. Een- ieder die runderen, varkens, schapen of geiten houdt, is namelijk verplicht om de verblijf-plaats(en) van deze dieren te registreren.
Nee, het UBN staat niet meer op de elektronische nummers. Het nummer bestaat uit een unieke code van twaalf cijfers. De door u gekochte nummers staan wel geregistreerd op uw UBN. Voor verdere informatie kunt u terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) via 088-042 42 42 of kijk op mijn.rvo.nl.
Dit relatienummer vindt u in Mijn dossier bij Mijn gegevens. In Mijn dossier kunt u uw gegevens aanvullen en wijzigen.
Dan mag je tot tien schapen of geiten houden. Heb je er meer, dan is er een milieuvergunning klasse 2 nodig. In woongebied met landelijk karakter verhoogt het aantal zonder vergunning tot 25 dieren en in landbouwgebied mag je tot 150 schapen en geiten houden zonder vergunning.
U registreert de locatie door een zogenoemd Uniek Bedrijfsnummer (UBN) aan te vragen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De houder van de locatie vraag het UBN aan. Op de website van de RVO kunt u ook paarden en paardachtigen op het UBN aanmelden.
Sinds 1 april 2013 is in Nederland een chip- en registratieverplichting ingevoerd. Elke hond die er na die datum in Nederland bijkomt, moet een chip hebben en geregistreerd worden bij een van de daarvoor aangewezen databanken, waaronder de NDG.
"Er zijn geen maatstaven over hoeveel huisdieren je mag hebben", vertelt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming.
Uw dierenarts kan uw hond chippen en registreren. Ook chippers (bijvoorbeeld van de Raad van Beheer) mogen dat doen als zij geregistreerd staan in het chippersregister van RVO.
Een kat krijgt in een aangesloten periode van 12 maanden maximaal 2 nesten. Of maximaal 3 nesten in 24 maanden.
Voor katten die in Nederland zijn geboren geldt géén verplichting om het dier te chippen, een paspoort te geven en te registreren. Het is wel aan te raden. Een vermiste kat die is gechipt én geregistreerd bij een daarvoor aangewezen portaal is dan makkelijker te verenigen met zijn of haar baasje.
Binnen 14 dagen na aankoop van een hond moet u de registratie op uw naam laten zetten. Dat doet u bij één van de portalen die door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hiervoor zijn aangewezen. U vindt deze onder 'Welke portalen' en op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Verlies en vervanging van documenten
Als u het paspoort van uw hond kwijt bent, richt u dan tot uw dierenarts. Als het paspoort van uw hond vervangen moet worden, zal hij de nieuwe gegevens binnen 8 dagen meedelen aan Dog ID aan de hand van de fiche “Vervanging paspoort”.
Wil je nagaan of jouw paard in de Nederlandse database geregistreerd staat? In deze zoekfunctie op mijn.rvo.nl kun je het chipnummer of levensnummer van een paard intypen om te zien welke gegevens bekend zijn.
Op www.HorseID.be kan u eenvoudig het microchip- of UELN-nummer van eender welk paard ingeven en nagaan of dit paard reeds geregistreerd is en al dan niet behouden werd voor de slacht. Daarnaast zal u ook het geslacht en de geboortedatum van het paard te zien krijgen.
Het houden van minder dan 5 paarden wordt als hobbymatig aangemerkt. Dat betekent bijvoorbeeld dat bij woningen, binnen de woonbestemming, maximaal 4 paarden gehouden kunnen worden. Daarboven is planologische regeling voor bedrijfsmatige activiteiten gewenst.
Vervolgens vraag je een Uniek Bedrijfs Nummer (UBN) aan. Dat kan eenvoudig door te bellen met 088 - 042 42 42. Kijk ook op de website van RVO.nl . Vraag een UBN aan, drie dagen voordat de dieren bij jou komen.
Volgens Anouchka Mulder van de Dierenambulance is het dier helemaal de oude en heeft het schaap een gezonde eetlust. Het advies om dieren geen brood te voeren geldt behalve voor paarden, koeien en schapen ook voor eenden en andere vogels, want brood bevat veel zout en dat is erg schadelijk voor ze.
De lammeren die zo'n 3 maanden oud zijn en 30 tot 36 kilo wegen, leveren per stuk zo'n 90 tot 108 euro op. Weidelammeren die wat ouder zijn leveren ook 100 euro op.
Bij dierziektes met gevaar voor de volksgezondheid moeten we snel handelen. Daarom zijn er regels voor de identificatie en registratie (I&R) van dieren. Zo moet u runderen, varkens, schapen, geiten, paardachtigen, maar ook honden registreren. Ook als u deze dieren als hobby houdt.
Als u niet meer bij het RVO kunt inloggen dan kan dat komen omdat uw machtigingen zijn verlopen. Deze machtigingen staan los van het abonnement en zijn maximaal 5 jaar geldig.