Omdat bloed een vloeibaar weefsel is, en derhalve rijk aan eiwitten en lipiden die zonder veel moeite kunnen worden ingenomen, is hematofagie een voorkeursvoedingsvorm voor veel kleine, ongewervelde dieren, zoals wormen en geleedpotigen.
De drie soorten vampiervleermuizen (Desmodus rotundus, Diphylla ecaudata en Diaemus youngi) komen voor Midden- en Zuid-Amerika. Ze zuigen het bloed niet uit hun slachtoffer, maar ze maken een kleine beet in een ader. In hun speeksel zitten antistollingsmiddelen en stoffen die zorgen dat de aders niet samentrekken.
Bedwantsen zijn heel kleine insecten die leven van bloed van mens en dier. Hun favoriete plek in huis is in en rond het bed. Door bijtwondjes ontstaan bultjes op de huid. Bedwantsen zijn heel kleine insecten die leven van bloed van mens en dier.
Alle gewervelde dieren hebben rood bloed.Hetzelfde geldt voor zoogdieren, vogels, reptielen en vissen. Maar bij de ongewervelde dieren zijn er soorten die geen rood bloed hebben, zoals wormen en inktvissen. Dat komt doordat deze dieren andere eiwitten dan hemoglobine gebruiken voor het transporteren van zuurstof.
Spinnen hebben blauw bloed
Bij mensen hecht het zuurstof in het bloed aan een molecuul dat ijzer bevat, wat ons bloed de kenmerkende rode kleur geeft. Bij spinnen bevat het molecuul waaraan zuurstof is gehecht echter koper, wat hun bloed een blauwe kleur geeft.
Niet alle dieren hebben rood bloed. Sommige ongewervelden, zoals slakken, inktvissen, krabben, kreeften en garnalen, hebben blauw bloed. Dit is te wijten aan een ander type ademhalingspigment: hemocyanine in plaats van hemoglobine.
In feite zit het bloed bij insecten op alle plekken in de lichaamsholte die niet worden ingenomen door andere weefsels. Er zitten bij insecten geen rode bloedlichaampjes in het bloed, waarmee bij gewervelde dieren zuurstof wordt vervoerd.
Insecten hebben geen bloed maar beschikken over een vergelijkbare vloeistof die hemolymfe wordt genoemd. Met de vloeistof worden hormonen en gassen door het lichaam getransporteerd, maar geen zuurstof.
Door de lijven van weekdieren (slakken, schelpen en octopussen) en geleedpotigen (krabben, kreeften, duizendpoten, schorpioenen, spinnen en insecten) stroomt blauw bloed. Het bloed is blauw door hemocyanine, een eiwit-complex met een koperkern.
Blauw bloed is niet voorbehouden aan lieden van adel, wel aan o.a. krabben, kreeften, slakken, garnalen, inktvissen en spinnen. Enkele wormen die in zee leven zijn gezegend met paarsachtig bloed en ringwormen moeten het stellen met groen bloed.
Het bloed van insecten heet hemolymfe. Het is kleurloos, of gelig of groenig. Hemolymfe doet hetzelfde als ons bloed: zuurstof en voedingsstoffen naar cellen brengen en afvalstoffen afvoeren.
De Engelse naam is bed bug. Bedwantsen leven vooral in slaapkamers, in en rond het bed. Overdag zitten ze in het donker: achter planken en plinten en in matrassen en meubels. 's Avonds en 's nachts zijn ze actief. De poep van bedwantsen herken je aan bruin-zwarte vlekjes op lakens of matrassen.
Kies een olie
Enkele etherische oliën die bekend staan om hun mogelijke afschrikkende werking tegen bedwantsen zijn: Lavendel: heeft een sterke geur die insecten kan afschrikken. Tea Tree (Melaleuca): deze olie staat bekend om zijn antimicrobiële en insectenafstotende eigenschappen.
Er zijn slechts 3 soorten vleermuizen die zich met bloed voeden: de gewone vampier (Desmodus rotundus), de ruigpootvampier (Diphylla ecaudata) en de witvleugelvampier (Diaemus youngi). Alle drie komen ze voor in Zuid- en Midden-Amerika, van Mexico tot aan Brazilië, Chili, en Argentinië.
Vampiervleermuizen kunnen per dag de helft aan hun gewicht aan bloed drinken, terwijl de andere leden van hun familie fruit, nectar of insecten eten. Bloed bevat niet veel voedingsstoffen, en kan dodelijke virussen bevatten, dus zich uitsluitend voeden met bloed is niet evident.
Kanaries zijn sociale vogels, dus het is het beste hen met meerdere vogels tegelijk te houden. Niet elke combinatie werkt echter even goed en er moet voldoende ruimte zijn. De meest logische combinatie is een mannetje en een vrouwtje samen. U heeft dan wel kans dat ze gaan broeden.
Kakkerlakken hebben zelfs oranje bloed. En het bloed van pindawormen is roze!
Spinnen hebben ook een bloedsomloop. Het bijna kleurloze bloed, de hemolymfe, dient voor het transport van voedingsstoffen, afvalstoffen, hormonen, zuurstof en cellen.
Bedwantsen zijn niet groter dan 8,5 mm. Bedwantsen zijn roodbruin van kleur; als ze kort tevoren een bloedmaaltijd hebben genomen, is de kleur donkerrood en is het achterlijf gezwollen.
Deze dieren hebben écht geen hart
O.a. zeesterren, kwallen en zeekomkommers hebben helemaal geen gespierde pomp nodig om hun lichaam van zuurstof te voorzien.
Een octopus heeft drie harten
Octopussen hebben niet een, twee maar drie harten. Daarvan is eentje het hoofdhart, dat bloed door het hele lichaam pompt. De andere twee bijharten pompen de zuurstof van de kieuwen naar het hoofdhart. Reden hiervoor is dat octopusbloed net iets anders is dan mensenbloed.
Elk insect heeft de volgende inwendige organen: hersenen, darmkanaal, uitscheidingsorganen (buizen van Malpighi), eierstok, buisvormig hart, buikzenuwstreng. Het bloed van insecten dient niet voor het transport van zuurstof en is meestal kleurloos. Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart.
Alle insecten hebben een hart. Maar dat werkt wel iets anders dan jouw eigen hart. Ons hart pompt bloed door vaten in het lichaam. Bij een insect stroomt het bloed door een soort buis met hartspiertjes die het 't lichaam rondpompen.
Wespen hebben gevoelige, langwerpige ogen (facetogen) waarmee ze weliswaar geen rode kleuren kunnen zien, maar wel ultraviolet licht. Bovenop de kop zitten drie ocelli, welke eveneens ogen zijn maar minder gevoelig dan de facetogen.