ALLERGENEN INFORMATIE - Baileys is Glutenvrij. - Baileys maakt geen gebruik van noten of noten-producten bij de vervaardiging ervan.
Baileys Original Irish Cream is een zoete combinatie van buitengewone Ierse whiskey en gedestilleerde drank, Ierse room, rijke chocolade en vanille.
Baileys Almande was al een tijdje verkrijgbaar in het buitenland, maar vanaf 1 maart is die ook in ons land in de supermarkten verkrijgbaar. Het gaat om een variant gemaakt met amandel en is dus prima geschikt voor veganisten of mensen met een lactose- of glutenintolerantie.
Prijs €12,60.
Deze combinatie zorgt voor een zeer smakelijke likeur, die goed on the rocks, in de koffie of in een cocktail gedronken kan worden. Ook kun je er overheerlijke desserts mee bereiden. Baileys Irish Cream heeft een alcoholpercentage van 17%.
Baileys wordt gemaakt door whisky en room met allerlei andere smaakmakers, onder andere chocola, te mengen. Room gaat schiften als het in aanraking komt met iets zuurs, zoals 7Up, tonic of cola. Dus als je eerst een Baileys drinkt en meteen daarna een koolzuurhoudend drankje, dan zal dit in je maag gaan schiften.
Wanneer Baileys wordt gemengd met dranken als lemon, tonic of bepaalde wijnen kan het stollen. Dit is in veel gevallen ongewenst, maar sommige cocktails of mixdranken zijn er juist op gericht om deze stolling te veroorzaken.
Een lekker glaasje Baileys? Lekker, maar ongezond, dankzij 2 suikerklontjes, 4 gram verzadigd vet en een calorietotaal van 150 calorieën. Wat de Consumentenbond ook laat zien, is dat er voor veel dranken tegenwoordig ook een alcoholvrije variant op de markt is.
Minst lang houdbaar: creamy likeuren
Creamy likeuren als Baileys, Amarula, of likeuren zoals Mozart chocolade likeur zijn het minst lang houdbaar. Geadviseerd wordt om deze zeker niet langer dan 1 jaar te bewaren. NB: in sommige gevallen kun je het ook goed zelf beoordelen.
Samen met cacao en vanille als finishing touch creëren ze een smaak sensatie om van te genieten. Puur drinken of on the rocks. Baileys Original is ook heerlijk om te mixen met koffie of over een bolletje ijs.
De meest bekende creamlikeur is waarschijnlijk wel Baileys (met Ierse whiskey en room). Ook Amarula, een exotische Zuid-Afrikaanse creamlikeur van de vrucht van de marulaboom, is een bekend voorbeeld.
“Een glaasje Baileys bevat ruim 2 suikerklontjes, zo'n 4 gram ongezond verzadigd vet en 150 kilocalorieën.” Bierproducenten vormen de positieve uitzondering, omdat zij vaak wel vertellen wat er in een flesje zit, klinkt het.
tweehonderd miljoen liter verse Ierse melk nodig om de romigste room te maken, die wordt gebruikt in de productie van Baileys. Dit volstaat om ongeveer 3,3 miljard Baileys-milkshakes te maken. Deze melk wordt voornamelijk geleverd door kleine, familieboerderijen.
Bailey's kan puur gedronken worden, maar om van het verwenmoment echt iets bijzonders te maken kun je de likeur 'aankleden'. Serveer Bailey's bijvoorbeeld met siroop, slagroom, chocoladevlokken, mini-marshmallows of -donuts en laat je gasten hun eigen Bailey's personaliseren.
Baileys bevat room en daardoor kan de drank ongeveer 2 jaar ongeopend bewaard blijven, mits deze op een koele, donkere en droge plek bewaard blijft.Geopend geeft het Voedingscentrum aan dat je de drank 1 jaar kunt bewaren.
Als je een zoetere variant zoekt, bijvoorbeeld voor bij een dessert, zijn de likeuren van Bailey's iets voor jou. De likeur met koffiesmaak van distilleerderij Erber is ook lekker romig. Je drinkt dit soort zoete koffielikeur het beste koud.
Zoete likeuren – zoals Jägermeister, Baileys, Kahlúa en Limoncello – kun je het beste in de koelkast bewaren. Hoewel het geen vereiste is, geven de meeste mensen de voorkeur aan zoetere sterke dranken om koeler te zijn, omdat ze niet met een koude mixer hoeven te worden geserveerd om ervan te genieten.
Een houdbaarheidsdatum is alleen verplicht bij drank met minder dan 10 procent alcohol. Goed afgesloten sterke drank is onbeperkt houdbaar. 'Sterker' nog, om port, whisky en cognac te laten rijpen, moeten deze dranken jarenlang bewaard worden voor ze de fles in gaan.
Baileys wordt gemaakt door het samenvoegen van vier hoofdingrediënten: Ierse whiskey, room, suiker en een mix van aroma's en extracten. Het begint allemaal met de whiskey, die van hoge kwaliteit is en zorgt voor de kenmerkende smaak van Baileys.
Het mengsel zou ernstige verstoppingen, darmkrampen, zwellingen, perforaties en zelfs ontploffingen van de maag veroorzaken.
De perfecte Baileys serveren
Dit is de perfecte manier om Baileys te serveren: Gebruik een dikwandig tumbler glas. Voeg hier (desgewenst) twee/drie ijsblokjes aan toe en giet het glas vol (50-100 ml, afhankelijk van het glas) met Baileys.
Baileys Original bevat per 100 ml 314 calorieën, 2,8 gram eiwit, 21,7 gram koolhydraten en 13,6 gram vet.
Baileys mixen
Het mengen van Baileys door koffie, thee, chocolademelk of gewoon water is geen enkel probleem. Echter zodra je een zure drank toevoegd aan de Baileys gaat deze stollen. Dit wordt veroorzaakt door de caseïne in de room die reageert op het zuur in frisdranken.
Het zuur (o.a. koolzuur ) dat aanwezig is in een frisdrank reageert met caseïne. Het caseïne treedt op als emulgator. Door deze emulgator af te breken scheiden polaire fase zich van apolaire fase. Baileys bevat room en in een zuur milieu vormt dat vlokken.
De emulsie breekt en gaat klonteren, wat we kennen als het 'schiften'. Het schiften door de zuren van bacteriën, is een teken dat er vele andere bacteriën op het eten zitten en dus beter niet gegeten kan worden. Maar ook zonder die bacteriën kan de pH dalen, en de emulsie gaan schiften.