Het leger van Napoleon wordt daar voorgoed verslagen door Britse, Nederlandse en Pruisische soldaten. Veel soldaten sterven in het gevecht. Napoleon ontsnapt uit de strijd, maar moet zich toch overgeven. Hij wordt verbannen naar het afgelegen eiland Sint-Helena.
Zijn tegenstanders dachten dat ze Napoleon voorgoed de mond hadden gesnoerd. Napoleon Bonaparte werd in 1813 verpletterend verslagen in de Volkerenslag bij Leipzig en verbannen naar Elba, een eiland tussen Italië en Corsica. Zijn tegenstanders dachten dat ze Napoleon voorgoed de mond hadden gesnoerd.
Sint-Helena is vooral bekend doordat Napoleon Bonaparte de laatste jaren van zijn leven in ballingschap op het eiland heeft doorgebracht (15 oktober 1815 – 5 mei 1821) en er is overleden. Het beperkte toerisme van het eiland legt nog steeds grote nadruk op dit historische feit.
Dat was zo in 1815, toen de keizer na een negenmaands verblijf op Elba via de Route Napoléon door het zuiden van Frankrijk terugkeerde naar Parijs. En toen hij door de coalitiegenoten opnieuw werd verbannen, naar Sint Helena, bleef de blijde verwachting van zijn terugkeer onverminderd aanwezig.
Maar de legers van andere landen vechten terug. In 1813 verslaan ze Napoleon en in 1814 wordt de Franse hoofdstad Parijs zelfs veroverd. Napoleon moet afstand doen van de troon. Op 30 mei 1814 wordt Napoleon verbannen naar het eiland Elba in de Middellandse Zee.
Napoleon Bonaparte is een generaal in het Franse leger. In 1799 zet hij de Franse regering aan de kant. Napoleon neemt de macht over in Frankrijk en in alle gebieden die Frankrijk had veroverd, dus ook in Nederland. In 1804 kroont hij zichzelf tot keizer van Frankrijk.
Nederland hoorde 200 jaar geleden bij Frankrijk. Napoleon was dus ook bij ons de baas. Nog elke dag hebben we te maken met zaken die Napoleon heeft ingevoerd: straatnamen, achternamen en het metriek stelsel bijvoorbeeld. En de belangrijkste: iedereen is voor de wet gelijk.
Hij maakte drie grote fouten in het bijzonder. Napoleon stelde volgens historici de verkeerde aanvoerders aan. Hij deelde voor de slag zijn leger op in een linker- en een rechtervleugel. Zelf voerde hij de centrale reserve aan.
Dit staat vast: op 5 mei 1821 – nu tweehonderd jaar geleden – overleed Napoleon Bonaparte op het eiland Sint Helena. De dag erna voerden artsen een autopsie uit op het lichaam van de gevallen keizer. Conclusie: Napoleon was gestorven aan maagkanker.
Op 18 juni 1815 viel het Franse leger onder bevel van Napoleon en maarschalk Michel Ney meerdere keren aan, maar de Britten, onder leiding van de hertog van Wellington, hielden stand en toen de Pruisen van Blücher zich 's avonds bij de Britten aansloten, verloor Napoleon de Slag bij Waterloo.
Hij bereikte al snel Parijs, waar het Franse leger zich bij hem aansloot. Honderd dagen lang leek het erop dat Napoleon weer zou heersen over Europa.
In 1815 wordt hij bij Waterloo definitief verslagen. De Engelsen brengen hem naar het afgelegen eilandje Sint Helena, waar hij uiteindelijk in 1821 sterft, op 51-jarige leeftijd.
In 1795 al wordt de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden door Franse troepen veroverd, met hulp van de Nederlandse patriotten. Na de verovering roepen zij de Bataafse Republiek uit. Ook in die 'Franse' tijd hebben de Fransen veel inspraak in het bestuur van Nederland. Meer over de patriotten vind je hier.
In het voorjaar van 1814 werd Napoleon eindelijk verslagen. Na jarenlang te hebben geheerst over een keizerrijk van tachtig miljoen mensen, dat zich uitstrekte over half Europa, zat hij plotseling vast op het minuscule eilandje Elba. Als het aan de leiders van Europa had gelegen, was dit zijn einde geweest.
Zeven dagen na aankomst op Sint-Helena werd Napoleons lichaam opgegraven. Dit gebeurde 's nachts en duurde in totaal negen uur. Zijn gebalsemde lichaam werd bewaard in vier kisten, bestaande uit verschillende materialen waaronder lood, tin en hout.
Hij heeft ruim drie miljoen doden op zijn geweten, maar wordt nog altijd vereerd: Napoleon Bonaparte. Volgend jaar is het 200 jaar geleden dat hij bij Waterloo zijn laatste en beroemdste nederlaag leed.
Napoleon stierf op 5 mei 1821 op Sint-Helena, op 51-jarige leeftijd. Zijn laatste woorden zouden zijn geweest: À la tete de l'armee ("Aan het hoofd van het leger"). Oorspronkelijk werd aangenomen dat hij was overleden aan kanker, waarschijnlijk maagkanker.
Dat kennen we tegenwoordig als het - overigens nooit bewezen - Napoleoncomplex: mannen met een klein postuur die zich daar zó minderwaardig door voelen, dat zij ter compensatie streven naar macht en dominantie. Inmiddels weten we dat Napoleon helemaal niet zo klein was: 1,67 of 1,68 meter.
Stierf hij als een gelovig katholiek? Napoleon had weinig met het christelijk geloof. Maar in zijn leven was het christendom nooit ver weg, zeker niet op Sint-Helena, waar hij tweehonderd jaar geleden overleed. Christenen bleven hem na zijn dood als voorbeeld en schrikbeeld gebruiken.
"Napoleon had een wet uitgevaardigd dat achternamen verplicht werden", zegt Bloothooft. "Op die manier kon hij goed geld innen via de belasting en kon hij onder de armen makkelijker soldaten rekruteren."
De lekkernij viel goed in de smaak bij de Antwerpenaren en verdiende een naam. Toen een bevriende chocolatier tijdens een borrel op een terrasje opschepte over zijn nieuwe praline die hij de naam Caesar gaf, riep Louis: “Dan noem ik mijn snoepje Napoleon”.
De Code civil des Français, ook genaamd Code Napoléon, is het Franse burgerlijk wetboek. Het kwam tot stand onder Napoleon Bonaparte in 1804 en bleef sindsdien, ondanks grondige transformaties, in voege. Deze codificatie van het privaatrecht had ook buiten Frankrijk grote invloed.
Het is 1795, het Franse leger valt Nederland binnen. Het is een strenge winter en de rivieren zijn bevroren, dus de Fransen veroveren met gemak ons land. Napoleon die heerst over Frankrijk heeft ze gestuurd. Hij wil zijn macht over Europa uitbreiden.
Op 18 augustus 1811 werd iedereen in het Koninkrijk Holland door de regering van Napoleon Bonaparte opgeroepen om een achternaam te laten registreren bij het gemeentehuis. Dit was nieuw in Nederland.