Kip ontdooien in de koelkast De eerste en over het algemeen beste manier om kip te ontdooien is in de koelkast. Leg simpelweg je stuk kip met verpakking en al in de koelkast (het liefst bij 2-3 °C) en laat het langzaam op natuurlijke wijzen op temperatuur komen.
Beste manier om kip te ontdooien
Wij geloven dat de veiligste en meest effectieve manier om kip te ontdooien is om producten in de koelkast te plaatsen . Ontdooien in een stabiele omgeving van 34 F beschermt de integriteit van het vlees en houdt de spiervezels intact.
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water. Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
De veiligste manier om kip te ontdooien is om het uit de vriezer te halen, in een bakje te doen en het op een lage plank in de koelkast te zetten gedurende ten minste 24 uur of totdat het niet meer bevroren is . Er zijn ook andere manieren om kip sneller te ontdooien. Kip kan sneller ontdooien door een koudwaterbad of een magnetron te gebruiken.
Vis ontdooien: de allersnelste manier
Stop 'm in een ziplockzakje, duw de lucht eruit en sluit het zakje af. Leg het zakje in een kom of schaal (het moet er volledig in passen). Vul de kom met koel water (niet warmer dan 5°C om bacterievorming te voorkomen) en leg iets op het zakje om het onder water te houden.
Door niet eerst te ontdooien geef je schadelijke bacteriën minder kans om te groeien. Ook blijven vitamines op deze manier beter in het product. De magnetron maakt gebruik van zogenaamde microgolven.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet.
Afhankelijk van het wattage van uw magnetron en de grootte en dikte van de kip, duurt het ontdooien zeven tot acht minuten per pond . Een belangrijk ding om te onthouden is dat kip die in een magnetron is ontdooid, altijd direct na het ontdooien moet worden gekookt.
Ontdooien in de magnetron
Kleine stukken vlees, kip of vis zijn eenvoudig te ontdooien in een magnetron. Leg het op een bord of schaal, zodat het vrijkomende vocht wordt opgevangen. Ook bevroren restjes van een maaltijd kun je ontdooien in de magnetron.
Ontdooien in koud water
Doe de bevroren kip in een lekvrije plastic zak en dompel hem onder in koud water . Ververs het water elke 30 minuten om ervoor te zorgen dat het koud blijft. Deze methode kan 30 minuten tot een paar uur duren om de kip te ontdooien. Zodra hij ontdooid is, kook hem dan onmiddellijk.
Het moet echt koud water zijn, geen lauw water. Lauw water kan bacteriën laten broeien. Maar geen nood, het ontdooien met koud water gaat vrij snel. Een stukje vis- of kipfilet is in ongeveer 20 minuten ontdooid op deze manier, dikke stukken hebben wat meer tijd nodig.
Hierdoor wordt het vlees droger en minder mals. Dit hogere vochtverlies treedt ook op bij ontdooien van vlees in de magnetron en in warm water. Vlees op kamertemperatuur laten komen voordat je het gaat bakken is een ander verhaal. Je laat het maar een half uur tot een uur buiten de koelkast.
Je kunt absoluut vanuit bevroren koken. De kooktijd verandert, dus afhankelijk van wat je kookt en hoe, is het misschien niet het beste idee. Je zult waarschijnlijk geen kipfilets bakken, maar je moet ze ook niet frituren, omdat het water in de kip de olie een beetje raar kan maken.
Als u bevroren kip in de koelkast laat ontdooien, kunt u de ontdooide kip nog 1-2 dagen in de koelkast bewaren voordat u hem kookt.
Verwarm de oven intussen vast voor op 200 °C. Leg de kip in een ovenschaal en zet deze voor 25-35 minuten in de oven. Controleer de kip door de kerntemperatuur te controlen. Bij 85 °C is de kip gaar en klaar om uit te serveren!
Kleine stukjes kip - botloze borsten of vleugels hebben ongeveer 24 uur nodig om te ontdooien. Hele kippen - laat ze 1 tot 2 dagen volledig ontdooien. Vergeet niet dat geduld de sleutel is! Vermijd het overhaasten van het proces door methoden zoals heet water te gebruiken, wat kan leiden tot ongelijkmatig ontdooien en mogelijk niet veilig is.
Kip ontdooien in water
Zodra je minder tijd hebt en dus sneller je kip wilt ontdooien, raden we je aan om de kip in een waterdichte verpakking in koud water te ontdooien.
Het kan natuurlijk gebeuren dat je vergeet om het vlees uit de vriezer te halen. Leg het vlees dan in een bak en voeg lauwwarm water hieraan toe.Op het laatst kun je nog wat warmer water toevoegen. Na 15 tot 20 minuten zal het vlees ontdooid zijn.
Leg de vis in een afgesloten plastic zak in een kom met koud water.Zorg ervoor dat hij helemaal ondergedompeld is.Druk voorzichtig in met je vinger in de vis om te checken of hij ontdooid is. De dooitijd is afhankelijk van de dikte van de vis, maar deze methode neemt meestal een uurtje in beslag.
Het koken van hele kippendijen in de magnetron is een fantastische manier om ze sappig en smaakvol te houden . Deze methode maakt de kip mals en heerlijk, perfect om te serveren met volkoren granen of een portie gestoomde groenten.
Je kunt kip koken die niet helemaal ontdooid is, maar het kan ongelijkmatig garen. "Als het nodig is, raad ik aan om de kip te pocheren in een smaakvolle vloeistof, zoals een kokoscurrysaus of een aromatische jus," zegt Lonsdale.
Ontdooien op de ontdooistand
Ontdooi je de kip uit de diepvries met de opwarmstand, dan gaart het vlees al mee voordat deze helemaal ontdooid is. En niets is vervelender dan dat een bevroren boterham als een slap, klef sneetje de magnetron uit komt.
Een stuk kipfilet heeft bijvoorbeeld ongeveer 24 uur nodig om volledig te ontdooien in de koelkast. Gebruik koud water: Als je minder tijd hebt, plaats dan het vlees in een waterdichte plastic zak en leg het in een bak met koud water of lauw water.
Bakken kun je wegkomen met het gebruik van bevroren, maar niet met het aanbraden. Je moet het ontdooien om van het water af te komen, zodat je de Maillard-reactie kunt creëren. Ook zal de binnenkant niet zo snel garen als de buitenkant, het zal rauw van binnen zijn en mogelijk verbrand aan de buitenkant.
Op het aanrecht laten ontdooien kun je beter niet doen, bij kamertemperatuur kunnen mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën snel uitgroeien.