De Gezondheidsraad adviseert daarom om een tweede booster (revaccinatie) beschikbaar te stellen voor mensen van 60 tot en met 69 jaar die dat willen en die langer dan 3 maanden geleden een vaccinatie hebben gehad of COVID-19 hebben doorgemaakt.
Met de herhaalprik houd je de bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname door corona op peil. De herhaalprik (2e booster) is op dit moment beschikbaar voor: Bewoners van 60 jaar en ouder (en mensen die dit jaar 60 worden)
Na een 3e vaccinatie heeft u ook nog een boostervaccinatie nodig. Omdat de 3e vaccinatie onderdeel is van de basisserie COVID-19-vaccinaties, is het van belang om daarna een boostervaccinatie te halen. Een boostervaccinatie kunt u 3 maanden na de 3e vaccinatie halen.
Er moet minimaal 3 maanden zitten tussen je laatste vaccinatie en de booster. Anders werkt de booster niet goed. Heb je na je laatste vaccinatie nog een derde prik of corona gehad? Dat heeft ook een boostereffect.
Uw vaccinatiebewijs voor reizen binnen Europa is geldig tot 270 dagen na uw laatste prik uit de basisserie. De boostervaccinatie heeft nog geen geldigheid en verloopt dus nog niet.
De vaccinatie zal niet gebeuren als je koorts of een acute infectieziekte hebt. Ook niet wanneer je één van de symptomen van COVID-19 hebt. Evenmin zullen de mensen die allergisch zijn voor een bestanddeel van het vaccin of die bij een vroegere vaccinatie een ongewenste reactie kregen, niet gevaccineerd worden.
Dit kan vanaf 3 maanden na de laatste coronaprik of coronabesmetting. Ook als u al een booster heeft gehad. Op coronavaccinatie.nl/herhaalprik staat wanneer u aan de beurt bent voor de herhaalprik. Voor de herhaalprikronde in het najaar worden de vernieuwde vaccins van BioNTech/ Pfizer en Moderna gebruikt.
Als je een eerste prik met een ander vaccin hebt gehad en daarna corona hebt gehad, dan heb je eerst nog een tweede prik nodig. Daarmee heb je de basisserie afgerond. Daarna kun je na minimaal 3 maanden een herhaalprik halen. Dit geldt voor iedereen vanaf 12 jaar.
Als u aan de beurt bent kunt u telefonisch een afspraak maken voor een herhaalprik door te bellen met 0800 7070.
Het minimale interval tussen twee vaccinaties van het BioNTech/Pfizer-vaccin is 21 dagen. Omdat er nu voldoende vaccin beschikbaar is, kunnen jongeren onder de 18 jaar die al één vaccinatie hebben gehad, de afspraak voor een tweede prik verkorten tot ten minste 21 dagen na de eerste prik.
Met één vaccinatie met Janssen ben je na 4 weken beschermd tegen COVID-19. Als je COVID-19 hebt gehad en daarna een vaccinatie, dan ben je 2 weken na de vaccinatie beschermd tegen COVID-19. Een vaccinatie met de boosterprik is 1 week na vaccinatie effectief.
3 maanden na uw 2e coronaprik kunt u de boostervaccinatie halen.
De meeste mensen bouwen afweer op tegen het virus nadat zij besmet zijn geweest. We weten nog niet precies hoe lang je in welke mate je beschermd bent tegen verschillende varianten van het virus.
De booster zorgt ervoor dat de bescherming tegen ernstige ziekte weer toeneemt. Omdat dat effect tijdelijk is, heeft de minister van VWS gevraagd of het nodig is om alle volwassenen een tweede boostervaccinatie aan te bieden. Volgens de Gezondheidsraad is dat niet nodig.
Er is geen onderscheid meer tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden, wat de maatregelen betreft. Een gevaccineerde persoon moet ook worden getest (met PCR of RAT) als hij/zij symptomen vertoont en in isolatie worden geplaatst als de test positief is.
Na vaccinatie tegen corona is het mogelijk dat u wat griepachtige klachten krijgt, zoals verhoging of koorts, spier- of gewrichtspijn, hoofdpijn of vermoeidheid. Dit betekent dat het afweersysteem in het lichaam aan het werk is. Meestal duren deze klachten 2 of 3 dagen.
Daarom hebben we uw vaccinatiegegevens bij elkaar gezet op MijnRIVM. Daar ziet u welk vaccin u heeft gekregen tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. In de toekomst kunt u hier ook informatie vinden over de kindervaccinaties die u heeft gehad via het Rijksvaccinatieprogramma.
Een herstelbewijs is geldig vanaf 11 dagen na de positieve test, tot 180 dagen na de positieve test. Een vaccinatiebewijs krijg je al na één vaccinatie. Een volledig vaccinatiebewijs is over het algemeen 270 dagen geldig.
Hoe regel ik een coronabewijs voor mijn reis binnen de Europese Unie? (stappenplan QR-code) Wilt u reizen naar een land binnen de Europese Unie/Schengen? Dan heeft u soms een coronabewijs nodig: een vaccinatiebewijs, een bewijs dat u bent hersteld van corona, of een negatieve testuitslag (testbewijs).
Antistoffen SARS-CoV-2 blijven minstens 200 dagen in bloed aantoonbaar | RIVM.
Voor het BioNTech/Pfizer-vaccin wordt een prikinterval van 6 weken gehanteerd tussen de eerste en de tweede prik, voor Moderna 4 weken en voor AstraZeneca 12 weken.
Meeste voorkomende bijwerkingen COVID-19-vaccins
Ook spierpijn, gewrichtspijn, rillingen, misselijkheid en braken kunnen optreden na vaccinatie met COVID-19 vaccins. Deze klachten ontstaan binnen één of enkele dagen na vaccinatie en gaan vanzelf weer over, maar kunnen wel vervelend zijn.
Uit de klinische studies blijkt dat Comirnaty in 95% van de gevallen bescherming biedt tegen ziekte door het coronavirus. Dit betekent dat van de 100 mensen die zonder prik COVID-19 zouden krijgen, er na vaccinatie nog maar 5 mensen zijn die COVID-19 krijgen.
Ook mensen van 60 tot en met 69 jaar krijgen vanaf zaterdag 26 maart de mogelijkheid op afspraak een extra coronavaccinatie te halen. Deze herhaalprik is mogelijk drie maanden na de laatste coronaprik of een doorgemaakte infectie.