Het is nu tijd om de vloer te storten. Houdt er rekening mee dat de vloer voldoende moet aflopen (1 tot 2%) om het water goed af te voeren naar de drain.
Leg voldoende afschot aan in de inloopdouche. Op die manier zorg je ervoor dat de badkamervloer een beetje afloopt waardoor het water netjes richting de douchegoot loopt. Houd ongeveer een helling van 1 á 2 cm per meter aan in de badkamer richting de inloopdouche.
Houd er rekening mee dat de vloer voldoende moet aflopen: 1 tot 2%. Anders wordt het water niet goed afgevoerd naar de drain. Let op: dek de douchegoot goed af tijdens het storten van de vloer, dit om beschadiging aan de drain te voorkomen!
Denk aan je afwatering
Het is raadzaam om tussen 1,5 en 2% helling te voorzien om een vlotte afwatering te bekomen. Kleine hoeveelheden water zullen anders niet wegvloeien. 1% helling wil zeggen 1 cm per meter verval. Plaats het klokputje of de douchegoot minimum 10 cm van de muur.
Het afschot van riolering bedraagt minimaal 0,5 cm/m (0,5% of 1:200). Volgens NEN 3215 moet het afschot van liggende verzamelleidingen voor afvalwaterrioleringen tussen 5 mm/m en 20 mm/m liggen. Wij adviseren om een afschot van 10 mm/m aan te houden.
Er is geen separate eenheid voor afschot. Enkel voorbeelden zijn: 1:200 (0,5%), 1:100 (1%) of 1:50 (2%). De betekenis hiervan is dat over een afstand van 200 meter het afschot 1 meter bedraagt, respectievelijk over 100 meter en 50 meter.
Het is nu tijd om de vloer te storten. Houdt er rekening mee dat de vloer voldoende moet aflopen (1 tot 2%) om het water goed af te voeren naar de drain. Let op: dek de douchegoot goed af tijdens het storten van de vloer, dit om beschadiging aan de drain te voorkomen!
Een standaard douchecabine is 90 x 90 centimeter. Dit zou dus genoeg ruimte moeten zijn om normaal te kunnen douchen. Een inloopdouche wordt gezien als weer een stukje luxer en is wel bedoeld om wat meer ruimte te hebben. De richtlijn die we kunnen geven is ongeveer 90 centimeter breed en 120 centimeter lang.
Om comfortabel te douchen in een inloopdouche is een douchebak van minimaal 80x80 centimeter nodig. Met deze ruimte kun je je vrij bewegen en is er genoeg ruimte voor de douchekop, de bediening en extra functies zoals een zitje of opbergruimte. Als je een ruime badkamer hebt, kun je een grotere inloopdouche overwegen.
Afschot maken
Bevestig spieën op de draagbalken van de vloerconstructie, ofwel schroef eenvoudig een tweede draagbalk iets hoger tegen een andere draagbalk voor de gewenste helling. Als afvoerleiding gebruik je een flexibele pvc-buis, die je aansluit op de aangepaste afvoerleiding.
Wij raden een minimaal afschotpercentage aan van 0,5cm per strekkende meter (0.5 %). Maar het is beter een afschot van 1cm per strekkende meter ( is 1% ) aan te houden. Dit omdat er anders sneller water kan blijven staan op de betonvloer. Daarnaast adviseren wij een maximaal afschotpercentage van 1,5cm op de werkvloer.
Een te groot afschot is niet gunstig, omdat daardoor te grote stroomsnelheden kunnen optreden. Een te klein afschot heeft mogelijk tot gevolg dat er vuil neerslaat in de leiding en er op de duur verstoppingen ontstaan. De kans op verstopping wordt nog groter als er veel bochten in de verzamelleiding zijn opgenomen.
Onder afschot leggen van je bestrating
Dat wil zeggen dat de bestrating afloopt. Een standaard afschot wat meestal wordt aangehouden is 1 cm afschot per strekkende meter. Minder afschot geeft te veel stagnatie bij afvoer van water op de bestrating. Meer afschot geeft een minder fraai beeld van de bestrating in de tuin.
De opstaphoogte mag maximaal 210 mm zijn zonder dat je verdere maatregelen hoeft te treffen. Wanneer je namelijk meer dan 210 mm overbrugt moet dat met meerdere "treden" en heb je dus een trap. En die moet dan weer wel aan een aantal veiligheidseisen volden.
Vooral in de badkamer is een verhoogde vloer handig. Hier heb je immers veel leidingwerk dat je slecht kwijt kunt in een bestaande vloer.
Een gietvloer is een zeer geschikte vloer voor in een inloopdouche. Een gietvloer is vochtwerend en daarom geschikt voor in de badkamer. Het is erg mooi om in de volledige badkamer een gietvloer te laten plaatsen, waaronder in de inloopdouche.
Omdat een inloopdouche vaak uit één douchewand bestaat, is deze vaak een stuk goedkoper dan een douchecabine.
De douchewand bestaat uit twee wanden, namelijk een deur- en een zijwand die in muurprofielen worden bevestigd. Start met het aftekenen van de plek waar de zijwand komt. De buitenzijde van het muurprofiel moet op een afstand van 87-89 cm vanaf de muur komen, zodat de douchewand in een rechte hoek gemonteerd kan worden.
Bij een douchecabine blijft de warmte beter hangen vanwege de afgesloten ruimte door de deur. De warmte kan alleen boven 'ontsnappen'. Bij een inloopdouche ontsnapt de warmte aan de deurloze 'voorkant', waardoor je het sneller koud krijgt.
Een badkamer kan en mag veel kleiner zijn. De minimale afmeting voor een badkamer is volgens het Bouwbesluit (van de Rijksoverheid) 1,6 m² met een breedte van ten minste 0,8 m. Zit er een toilet bij in? Dan moet de vloeroppervlakte ten minste 2,2 m² zijn met een minimale breedte van 0,9 m.
Een standaard inloopdouche met afscheidingswand op de bestaande badkamervloer laten plaatsen, zonder nieuwe vloer- of wandbekleding, kost je ongeveer 2.800 euro. Voor de volledige installatie van een eenvoudige inloopdouche betaal je zo'n 3.400 euro.
Heeft u een korte douchewand of badwand?Dan is een stabilisatiestang meestal niet nodig. Maar zeker bij wat beperkte ruimte (of speelse kinderen) kan het wel een goed idee zijn. Hoe groter de douchewand, des te meer speling er mogelijk is aan het einde.
Voor de afwatering van een plat dak is een goed afschot nodig. Als het afschot ontbreekt of niet goed is uitgevoerd, blijft er water op het platte dak staan. Dat heeft een negatieve invloed op de levensduur van de dakbedekking en het vergroot de kans op lekkages.
De helling van het afschot hoort bij platte daken 15 à 16 mm per m te zijn om een goede waterafvoer te verkrijgen. Een andere mogelijkheid bij een plat dak is bijvoorbeeld het toepassen van afschot dakplaten van PIR hardschuim of van steenwol (ca. 150 kg/m3); hier is vaak keuze uit 10 of 20 mm helling per meter.
Het percentage afschot wordt door Ruys vloeren geadviseerd op minimaal 1 cm per meter (=1 %). Is het afschot minder dan 1 % dan kunnen er plasjes achter blijven op het vloeroppervlak.