Hallo in het Noorden Nu naar het noorden: in Zweden zeggen ze Hallå en in Denemarken simpelweg Hej. In Noorwegen en in Finland begroeten ze je met Hei.
Er zijn eindeloos veel bezienswaardigheden in Zweden te zien. Voor liefhebbers van de monarchie en de traditie van het koningschap in Europa is Zweden een ideale bestemming vanwege alle paleizen die er in het land zijn. Als je de hoofdstad Stockholm bezoekt, is het paleis van Stockholm een must.
Belangrijkste onderdeel van de Zweedse cultuur is het Zweeds en typisch Zweedse tradities zoals het midzomerfeest en de zogenoemde Kräftskivor. grote vreugdevuren worden aangestoken om te vieren dat de winter eindelijk voorbij is. Nationale Zweedse dag, waarop sinds 1916 de dag van de Zweedse vlag wordt gevierd.
Een fika is een moment waarop mensen samenkomen om koffie te drinken, gebak te eten en bij te praten. In Zweden is de traditie ingeburgerd op de werkvloer: werknemers van verschillende niveaus komen er elke dag samen om een of meer fika's te nemen.
De meeste Nederlanders komen terecht in Värmland en Dalarna, prachtige gebieden met heuvels en bossen, dat zij kennen van hun vakanties.
Zweden is een prachtig en schoon land, groot en vrij dunbevolkt. Alles is goed onderhouden en het land is erg welvarend. Je ziet er vrijwel geen armoede. Toch is er met 7,4% relatief veel werkloosheid (juli 2022, Statistic Sweden).
Uit een poll van de Standaard Online blijkt dat 47 procent van onze lezers goede vrienden begroeten met een kus, 31 procent met een handdruk en 7 procent verkiest een knuffel. Opvallend is dat 14 procent goede vrienden begroet zonder aanraking. De handshakes blijken niet zo populair (slechts 1,5 procent).
Kus. De kus of zoen, al of niet in combinatie met een omarming, geeft men als men elkaar goed kent en is vaak slechts voorbehouden aan intimi. Wel gebruikelijk als groet is het geven van twee of drie zoenen op de wang (of "in de lucht"), afwisselend links en rechts.
Jongens zullen meisjes een kus op de wang geven. Maar jongens zullen elkaar meestal enkel een hand geven of een handshake uitvoeren die ze ergens terloops hebben bedacht. Vanwaar deze afstand tussen jongens?
Met vriendelijke groeten en Met vriendelijke groet zijn de gebruikelijkste formuleringen. Die vormen zijn ook zonder met mogelijk: Vriendelijke groeten, Vriendelijke groet. Als een brief of e-mail een duidelijk informeel karakter heeft, zijn ook andere slotgroeten mogelijk: Groeten, Groet, Groetjes, Hartelijke groet.
Hartelijk betekent in feite hetzelfde als vriendelijk. Sommigen zullen hartelijk misschien vrolijker en aardiger vinden klinken dan het wat bedaagde of traditionele vriendelijke (denk ook aan 'hartelijk gefeliciteerd'). Het is vooral een smaakkwestie.
Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau. Sommige dingen zijn in Zweden duurder dan bij ons, zoals kleding en alcohol. Andere zaken zijn ook weer goedkoper, zoals benzine. Ook de aanschaf van een auto, onroerend goed of grond is vaak goedkoper dan bij ons.
De Zweedse economie is georiënteerd op de export. Een aantal voorname Zweedse exportproducten zijn hout/houtproducten, ijzer, elektriciteit en auto's. De belangrijkste handelspartners van Zweden zijn Noorwegen, Finland, Denemarken, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.
Ja, er is veel werk in Zweden en er is vooral een grote vraag in de technische en industriële markt. Het is dan ook vrij makkelijk om te werken in Zweden als Nederlander. De werkcultuur in Zweden is informeel.
hoi (interjection): hej.
sorry (interjection): förlåt. (en) —.
Wie in de Westhoek of Haspengouw al last heeft met het plaatselijke dialect, zou het in het noorden van Zweden helemaal moeilijk hebben. Als ze hier 'ja' zeggen ademen ze scherp in. Alsof ze een rietje tussen hun lippen hebben.
De hoofdschotel, het enige wat de Noren echt nodig hebben, is de “hovedrett“. Ze zullen hun avondeten eten als ze thuiskomen van het werk: meestal tussen 4 en 6u 's avonds. Vaak eten ze rond 9u nog een klein hapje.
De Zweden streven naar zo natuurlijk mogelijk voedsel. Het hoofdingrediënt van een Zweeds gerecht is voornamelijk wild: rendier, vis of eland. Veel Zweden jagen en vissen, vooral in Zweeds Lapland. Niet alleen in restaurants proef je dit wild, ook bij de mensen thuis wordt het voorgeschoteld.
De ingelegde haring ('sill') is een klassieker die altijd op tafel komt tijdens feestdagen zoals Pasen, Midzomer en Kerst. Pap en brood zijn ook al meer dan honderd jaar onlosmakelijk verbonden met de Zweedse eetcultuur.