Een emotie is een lichamelijke reactie op hetgeen wat je voelt of ziet. Het is een reactie op ons gevoel: het gekleurde gevoel of onze intuïtie. In ons lichaam zitten spiegel neuronen. Als je iemand heel hard ziet vallen van zijn fiets, dan voel je dat.
Liefde is een gevoel
Voor de meeste personen is liefde niet gedefinieerd in één woord, een zin of zelfs een paragraaf. Hoewel heel veel mensen de zin gebruiken. Liefde is een gevoel dat door je ziel, geest en lichaam reist. Eigenlijk is het een constant gevoel van opwinding dat door je lichaam reist.
Hartkloppingen, zweethanden, vlinders in je buik. Het menselijk lichaam verandert bij verliefdheid in een kleine chemische fabriek.
Liefde kun je voelen voor een ander, een mens, een kind, muziek of een dier. Liefde kun je ook voelen voor jezelf. Als een blije energie, een stroom van goed voelen, van acceptatie of gewoon het gevoel oké te zijn met jezelf. Liefde voel je in jouw hart, vanuit jouw hart, een open hart.
Luister naar je gevoel, zet je angsten aan de kant, volg liefde en doe wat het best voelt. Liefde voelt altijd goed, dus doe dat. Als je iets hebt gedaan wat je niet meer kunt goedpraten, maak dan vanaf nu een andere keuze. Kies vanaf nu voor liefde.
Hevige emoties
En wat bleek: vernedering leidt inderdaad vaak tot heviger emoties dan boosheid of blijdschap. Sterker nog: het is een van de sterkste emoties die een mens kan voelen.
De in 2017 overleden neuropsycholoog Jaak Panksepp onderscheidde in zijn baanbrekend hersenonderzoek zeven emotiesystemen namelijk Zoek, Spel, Lust, Zorg, Paniek/Verdriet, Angst en Woede.
Vreugde, verdriet, angst, woede, verbazing en afschuw worden de basisemoties genoemd omdat er bij deze emoties sprake is van universele expressie.
Hij voelt jou haarfijn aan. Hij weet het wanneer je nerveus en oncomfortabel bent en hij weet het wanneer je blij en gelukkig bent. Zijn intuïtieve vermogen zorgt ervoor dat hij meer dan anderen moeite in je wil blijven steken. Hij merkt op in welke situaties jij jezelf goed voelt en speelt daarop in.
Met de ware liefde is het goed ruzie maken. Terwijl jullie ruzie maken doen jullie al pogingen om het weer goed te maken of om de schade te beperken. Je haalt er tijdens de ruzie geen oude conflicten bij, je doet geen aanval op elkaars persoonlijkheid (jij doet altijd zo…) en je hult je niet in stilzwijgen.
Kenmerken: je betrekt kritiek van anderen te veel op jezelf. je laat je te vaak of te veel leiden door jouw gevoel in negatieve zin. je pikt te veel sfeer of negatieve gevoelens op van de ander en je neemt dit mee zonder dat je daarvan los kunt komen.
Dankzij ons zenuwstelsel en onze hersenen zijn we in staat om lichamelijke structuren en toestanden 'in kaart te brengen', door het vormen van neurale patronen. Vervolgens zetten we deze patronen, die zelf nog lichamelijk zijn, om in mentale patronen en beelden. Zo ontstaan gevoelens.
Een emotie en het daarbij behorende gevoel bereikt een piek en neemt dan weer af. Een enkele emotie duurt maximaal 90 seconden.
Boosheid is een emotie, een gevoel waarmee iedereen wel eens te maken heeft. Boosheid gaat gepaard met emotionele spanning. Als u boos bent, verhoogt dat de bloeddruk en maakt dat het hart sneller gaat kloppen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam op gevaar.
Angst is een emotie die je helpt te reageren op gevaar. Het lichaam raakt in opperste staat van paraatheid waardoor het hart sneller gaat kloppen, de ademhaling versnelt, de bloeddruk omhoog gaat en de spieren zich aanspannen. Deze plotselinge en hevige angst duurt vaak niet lang en ervaart iedereen wel eens.
Verliefdheid is een gevoel. Je voelt je gelukkig bij iemand en die persoon zo vaak mogelijk wil zien. Je geraakt in een verliefdheidsroes en krijgt een warm gevoel bij de ander. Bij verliefdheid maken de hersenen hormonen aan.
Gevoelens worden wel omschreven als de bewuste reflectie van een emotie. Voelen is dus feitelijk het expliciet beleven, ervaren (lichamelijk, emotioneel en cognitief) van lichamelijke, hormonale, reacties die door een emotie spontaan worden opgeroepen.
Als je lang genoeg niet krijgt waar je behoefte aan hebt bijvoorbeeld: steun, waardering, erkenning etc. dan kan het zijn dat je het vertrouwen in je partner verliest. Je hebt er geen vertrouwen meer in dat je partner er voor je kan zijn wanneer je hem of haar nodig hebt.
Als we niet genoeg liefde hebben, ervaren we angst. We krijgen bijvoorbeeld geen waardering van anderen en maken ons dan zorgen waarom niemand ons leuk vindt. We voelen te weinig waardering voor onszelf en hebben dan geen vertrouwen meer in wat we kunnen. Dat maakt ons onzeker en doet ons twijfelen.