Typische emoties in een lucide droom zijn positieve emoties zoals gelukzaligheid, opwinding, extase, liefde, dankbaarheid, verwondering, enz.En dan allemaal tegelijk. Dat is ook de reden dat veel mensen direct weer wakker schrikken, het is heel overweldigend.
Heb je een lucide droom, dan ben je als dromer bewust van het feit dat je droomt. Zo'n gek twilighterig gevoel dat je bekruipt wanneer je iets droomt wat echt, echt, écht niet kan en je plots doet beseffen: hé, dit kán helemaal niet, koalaberen kunnen helemaal niet autorijden en praten.
Als je je focus niet richt op iets in de droom, zelfs als je 100% lucide bent, kun je het niet veranderen of beheersen. Je moet in staat zijn je te concentreren op wat je wilt veranderen en beseffen dat je door dat te doen dingen in de droom zult hebben die je weer niet kunt beheersen.
Lucide dromen kunnen niet op elk moment in je slaap zich afspelen. Het verkrijgen van een lucide droom is afhankelijk van een bepaalde periode in je slaap. In nagenoeg alle gevallen komen lucide dromen voor in je REM slaap. De REM slaap is de laatste fase aan het einde van je slaapcyclus.
De droom gaat in tijdens de REM-fase. Een slaapmasker dat voor de ogen wordt geplaatst en de REM-fase of de bewegingen van ogen herkent met IR (infrarood) geeft een led-signaal zodat de dromer weet dat de droom bezig is. Weerom houdt de persoon zichzelf in slaap en de lucide droom kan van start gaan.
11- Hoelang duurt het gemiddeld voor iemand lucide droomt? Dat is heel verschillend. Sommige mensen zijn al heel intensief bezig met bewustwording en bewust zijn. Voor hen is het een kleine stap naar lucide worden in hun droom en voor anderen is het de eerste stap en kan het wat meer moeite kosten.
Tijdens de remslaap stroomt er sowieso meer bloed naar je vagina. En juist tijdens deze remslaap droom je vaak. Logisch dus, dat we weleens sexy dromen. Lig je al op je buik, dan wordt alles wat sneller gestimuleerd daar beneden, puur door het contact tussen je matras en je vayjay.
Onderzoek naar lucide dromen heeft aangetoond dat er een sterke relatie is tussen gedroomde beelden en lichamelijke reacties. Als we slapen ervaren we onze droombeelden als echt en onze hersenen zien ze als echt. Daarom zijn ze ook die bron van hoogste effectieve helende beelden.
Huilen kan een van de grootste uitlaatkleppen zijn als je aan emotionele wonden lijdt, of een van de beste uitingen van geluk als je iets te vieren hebt. Het kan ook gepaard gaan met geeuwen, een reactie zijn op lichamelijke pijn, of het gevolg zijn van een lachbui. Je kunt zelfs huilen in je slaap.
Je kan dit doen door in je arm te knijpen of door je neus dicht te knijpen en proberen te ademen door je neus. Als je geen pijn voelt bij het knijpen en je kan ademen droom je. Je kan in plaats van visualiseren ook je voornemen om lucide te gaan dromen, een sterke intentie nemen, zo sterk dat je er zelf in gelooft!
Een analyse van resultaten van 34 studies over lucide dromen laat zien dat 55 procent van de mensen minstens één keer in zijn leven een lucide droom heeft gehad, en bijna de helft van deze mensen (23 procent van het totale aantal deelnemers) zei minstens eens per maand een lucide droom te hebben.
Slaapverlamming (slaapparalyse) treedt op tijdens de slaap: je bent enkele minuten wakker terwijl je niet kan bewegen, je ogen niet kan openen en niet kan spreken. Dit gaat regelmatig gepaard met hallucinaties, zoals het gevoel hebben dat iemand in de kamer is of dat iemand je bedreigt, terwijl je niets kan doen.
Huilen. Als je wakker wordt en het gevoel hebt dat je heel hard gehuild hebt in je droom, dan kan het goed zijn dat je tijdens je droom een uitbarsting hebt ervaren van je negatieve gevoelens. Deze gevoelens komen voort uit een situatie in het 'echte' leven.
Opgesloten of vastzitten. Voor veel mensen is het een ware nachtmerrie. Dromen dat je vastzit of bent opgesloten betekent meestal dat jij je zorgen maakt om je huidige situatie. Dit kan betrekking hebben op je baan, relatie of je huidige woonsituatie.
1) Je kunt nooit lezen of klokkijken in je droom
De meesten van ons kunnen in een droom niet lezen. Hetzelfde geldt voor klokkijken: elke keer dat je op een klok kijkt in je droom, zul je een andere tijd zien, en de wijzers staan bijna altijd stil, zeggen lucide dromers.
Dromen komen alleen voor tijdens de vierde fase van onze slaapcyclus: de REM-slaap. Tijdens de REM-slaap zijn de spieren ontspannen, maar zijn de hersenen minstens net zo actief als wanneer we wakker zijn. Dromen is een spontane activiteit van onze hersenen, terwijl we slapen. Die dromen kunnen soms levensecht zijn.
Kenmerkend voor een nachtangst is dat je kind kort nadat hij in slaap is gevallen gillend rechtop in zijn bed zit. Als je dan naar je kind toegaat, lijkt het alsof je kind wakker is. Maar hij ziet echter niets, herkent je niet en laat zich niet tot rust brengen. Soms kan je kindje je zelfs wegduwen.
Het antwoord op de vraag 'hoe lang kan een mens zonder slaap' staat op 24 uur. Toch is er ooit iemand geweest die maar liefst 11 dagen niet geslapen heeft. Dit record is geplaatst in december 1963 door Randy Gardner en sindsdien nog nooit verbroken.
Kinderen hebben meer REM-slaap dan volwassenen, omdat ze meer nieuwe indrukken opdoen en dus meer te verwerken hebben. Zo kan een baby 's nachts wel 5 maal naar dromenland vertrekken. Wel zullen baby's niet in de vorm van verhalen dromen, ze dromen eerder over basisbehoeften: voeding, geknuffeld worden, warmte, …
Iedereen droomt, ook al kun je het 's ochtends niet altijd meer herinneren. Hierbij geldt: hoe meer je droomt, hoe meer je REM-slaap hebt gehad. En hoe meer hiervan, hoe beter je uitgerust aan de dag begint. In totaal heb je ongeveer twee uur REM-slaap per nacht: je bent dus zo'n 25 procent van je slaap aan het dromen.
Als je een slaaptekort hebt is er een grote kans dat je de dag erna een grotere dosis REM-slaap krijgt. En je weet het: dit zorgt voor intensere dromen. Zorg dus dat je voldoende slaap en rust krijgt om enge dromen de baas te zijn.
Dromen waarin echte mensen aan bod komen, gaan dus eigenlijk helemaal niet écht over deze personen. Ze gaan over emoties die de dromer heeft en wat zijn of haar associaties daarmee zijn. Deze associaties kunnen bewust of onbewust zijn. Dus mocht er iemand over jou hebben gedroomd, zoek er niet te veel achter.
Volgens onderzoek gebeuren deze Lucide dromen tussen je ontwakende slaap en REM slaap. Soms gebeurt het dus 'per ongeluk' dat je jezelf met volle bewustzijn (maar niet wakker) midden in een droom belandt. Maar je kunt dit dus ook opzettelijk doen.
Een droom over iemand die je niet kent, kan ook een weerspiegeling zijn van je zelfvertrouwen. Zo kan het zijn dat je je in het echte leven wat geremd voelt of nieuwe eigenschappen van jezelf ontdekt. Een onbekend persoon weerspiegelt dan dus die nieuwe kant van jezelf.
Dromen over je ex is een teken dat je je uiterste best doet om je eigen positieve eigenschappen te omarmen. Je bent namelijk bezig om te helen, dingen uit te vogelen en verder te gaan met het leven als een sterker persoon.