Zelfs binnen Europa zijn er verschillen in het aantal zoenen dat geven. In Nederland wordt vaak drie keer gekust op de wang, in Frankrijk kan dat wel vier of vijf keer zijn. In Duitsland krijg je één of twee zoenen.
In de meeste Europese landen, zoals in Spanje, Duitsland en Kroatië, zijn twee kussen het gebruikelijkst. Als je in een land bent waar je het aantal kussen niet van weet, is dat dan ook de veiligste optie om awkward situaties te voorkomen.
In de meeste Europese landen geven ze elkaar twee zoenen. In Frankrijk ligt het aan de streek waar je op dat moment bent hoeveel zoenen je krijgt. Soms krijg je er wel vijf! Mannen onder elkaar zoenen elkaar minder vaak.
De Franse katholieken zouden elkaar begroeten in de naam van de vader, de zoon en de heilige geest, waarbij ze elkaar 3 keer een kus op de wang geven. Deze vorm zou overgewaaid zijn naar Nederland waar de begroeting de Brabantse drieklapper wordt genoemd.
Nederland en Zwitserland: drie, in de Scandinavische landen, Oostenrijk en Spanje is twee genoeg. In Duitsland is de begroetingskus gereserveerd voor goede vrienden en familie. 'Het aantal kussen dat Belgen elkaar geven hangt van hun leeftijd af.
Hoe vaak men zoent, hangt van de streek af. In Parijs en in het noorden twee keer. In Normandië en Bretagne vier keer en in het zuiden drie keer. Zelfs de Fransen weten niet precies hoe (vaak) het hoort.
De Parijzenaren zweren bij 2, maar buiten de hoofdstad kan het aantal kussen bij een begroeting sterk verschillen. Wie rekent op gezelligheid tijdens de vakantie kan alvast kijken hoe het zit met de lokale zoenetiquette. Best gek, de in onze ogen soms zo gereserveerde Fransen zoenen eerder dan wij.
In Nederland zal een dergelijk onderzoek heel andere resultaten geven. In tegenstelling tot de Ieren kussen wij elkaar gewoonlijk drie maal en beginnen links, waarbij we de ander eerst op de rechter wang kussen.
Zoenen begint vaak met kussen: met dichte lippen kus je elkaar op de mond. Je beweegt je lippen en tast die van de ander af. Op een bepaald moment draai je je hoofd een beetje schuin, zodat jullie neuzen elkaar niet in de weg zitten. Je opent je mond en laat langzaam je tong naar binnen gaan.
In Nederland begroeten we elkaar met drie zoenen. Typisch Nederlands, want in het buitenland doen ze dat vaak anders: daar kussen mensen elkaar meestal 1 of 2 keer. Of ze kussen helemaal niet: buigen of neuzen kan natuurlijk ook!
Wanneer je zoent, schiet je hele lichaam in actie. Je hart begint sneller te slaan en er komt endorfine en dopamine vrij. Deze stoffen geven je een gevoel van geluk en euforie. Zoenen is ook goed voor de tanden.
Ekkachai en Laksana Tiranarat wisten hun lippen 46 uur, 24 minuten en 9 seconden op elkaar te houden. Het oude record was in handen van twee Duitsers, die in 2009 32 uur, 7 minuten en 14 seconden zoenden.
Een kus is voor vrouwen niet zomaar een kus. Het is een manier om intimiteit te behouden en te kijken of de relatie nog steeds goed gaat. Voor mannen is het vaak niet meer dan een opstapje naar seks.
Kus je partners nek met een open mond.
Open je mond langzaam tussen je zoenen in en begin je partners nek te zoenen met een open mond. Laat je lippen uiteen gaan terwijl je haar zachtjes op haar huid zoent. Je kunt op en neer op je partners nek zoenen om wat afwisseling te hebben.
In Nederland gaan we massaal voor drie zoenen, waar wij overigens geen fan van zijn. België, Polen en Zwitserland denken daar precies hetzelfde over. Duitsland, Italië, Spanje en Griekenland gaan daarentegen voor twee kussen. Ook Roemenië, Slowakije, Hongarije, Kroatië en Turkije doen daar aan mee.
Drie zoenen als begroeting. Ieder land heeft zo zijn tradities als het gaat om zoenen geven als begroeting. Waar je in Frankrijk in de ene streek twee kussies krijgt, veegt je wang in de andere streek zo'n vijf keer tegen de ander aan. In Nederland geven we er drie.
Tongzoenen, er is niet altijd de gelegenheid voor, maar als je het doet dan krijg je daar meestal een goed gevoel bij. Je voelt je geliefd, ontspannen en waarschijnlijk word je ook een beetje opgewonden. Vaak is een goede tongzoen dan ook een voorbode voor meer.
Ook met tong. Hun gemiddelde antwoord? 10 seconden. Voor liplocking zonder tong vinden wij dat aan de lange kant.
In het ergste geval heb je twee mogelijkheden: Je eisen bijstellen of het uitmaken met de slechte zoener. Als hij of zij geweldig is als persoon, en zoenen is niet zo ontzettend belangrijk voor je, neem het dan gewoon voor lief. Als je daarentegen iemand nodig hebt die echt goed kan zoenen, zul je het uit moeten maken.
Soms zoen je met iemand voor de eerste keer en dan weet je het meteen. Het lijkt pure magie. Het lijkt of je lichaam wordt geladen met elektriciteit. Je voelt de spanning.
De helft van de jongeren tongzoenden voor het eerst op de gemiddelde leeftijd van 15,4 jaar in 2017. In 2012 was dat 14,4 jaar.
Zoenen maakt je ogen overgevoelig voor licht
Het zenuwstelsel reageert namelijk op de opwinding van het zoenen. Hierdoor stijgt je hartslag en worden je pupillen groter. Je ogen worden daardoor gevoeliger voor licht. Fijner dus om dan de ogen te sluiten.
Mannen die elkaar omhelzen, en kussen, president Mitterrant deed dit nogal eens publiekelijk, valt niet onder de bise. Wanneer u geacht wordt twee, drie, of zelfs vier keer te kussen, is voornamelijk streekgebonden: Parijs, Nantes en Noord Frankrijk: 4x. de Provence 3x. Bordeaux: 2x.
In de meeste regio's zijn twee kussen gebruikelijk. Toch zien we een aantal opvallende verschillen. Bretagne houdt het op twee zoenen, terwijl in Finistère in het meest westelijke deel van Frankrijk één kus volstaat.
De stad heeft 472.400 inwoners, de agglomeratie wel meer dan 4 miljoen. De stad is door veel nationale aandacht bekend. Lyon wordt ook wel de hoofdstad van de gastronomie genoemd. Dit is omdat de stad bekend staat om zijn goede kookkunst, onder meer door de wijnen en de bekende koks die er vandaan komen.