De voorouders van onze huidige paarden hadden ooit drie tenen aan elke voorvoet en vier tenen aan elke achtervoet. Nu hebben paarden als enige zoogdier aan alle vier voeten slechts één teen.
Moderne paarden
De hoef van het hedendaagse paard is het resultaat van het verliezen van 4 tenen van de oorspronkelijke 5 tenige voet.
Paarden worden vaak "edele viervoeters" genoemd, ook hebben paarden geen "poten" maar zeggen we altijd "voeten" De voeten van een paard zijn extreem belangrijk, maar hoe zitten die eigenlijk in elkaar?
Zoogdieren lopen op 3 verschillende manieren: Op de gehele zool, op de vingers/tenen of op de vingertoppen. De mens en de beer zijn zoolgangers, honden en katten zijn teengangers, koeien en paarden zijn topgangers. De mens (zoolganger) loopt op drie sets kussentjes: de hiel, bal van de voet en de teenkussentjes.
Aan het begin van de twintigste eeuw was paarde(n)kop dus een gebruikelijk woord, maar ook hoofd kwam voor als het om paarden ging. Van een gewoonte om altijd van een paardenhoofd te spreken, lijkt echter nog geen sprake.
Embed. Een paard heeft geen bek, maar een mond. Geen kop, maar een hoofd.
Het edelhert bevat het woord edel. Echter wordt enkel een paard een edel dier genoemd. Deze naam heeft het gekregen vanwege zijn "hulp" van vroeger uit. Door deze term heeft een paard ook een "hoofd, benen en een mond" i.p.v. een kop, poten en een bek.
Bijvoorbeeld wat wij een poot noemen bij een hond noemen wij bij een paard gewoon een been en wat wij een kop noemen heet bij een paard een hoofd.
De voorouders van onze huidige paarden hadden ooit drie tenen aan elke voorvoet en vier tenen aan elke achtervoet. Nu hebben paarden als enige zoogdier aan alle vier voeten slechts één teen.
De “voet” van een koe bestaat uit twee klauwen of hoeven. Koeien zijn dus evenhoevigen, in tegenstelling tot paarden, die onevenhoevigen zijn. Een paard heeft maar één hoef. Op onze boerderij krijgen de koeien regelmatig een klauwverzorging.
De hoeven van je paard zullen echter, net als jouw nagels, blijven groeien. Daarom moet een paard regelmatig (elke 6-8 weken) naar een hoefsmid om zijn nagels bij te knippen/vijlen. Oftewel, om zijn hoeven te laten 'bekappen'.
Paard is een algemene soortnaam en begint dus met het lidwoord 'het'. De woorden 'merrie' en 'hengst' hebben wel het lidwoord 'de', omdat dit respectievelijk de vrouwelijke en mannelijke versie van de soortnaam 'paard' is.
De hoef is een uitgroeisel of verlengstuk van de huid. Het is een bijzondere vorm van huid die bestaat uit verhoornde cellen. De hoef van een paard komt overeen met de nagel van andere zoogdieren.
Paarden kunnen zichzelf herkennen in spiegels en zelfs de meest intelligente paarden kunnen cijfers, kleuren en getallen herkennen. Sommige paarden zijn natuurlijk wel slimmer dan andere paarden. Net zoals bij mensen is nieuwe dingen leren makkelijker dan bij andere. Paarden kunnen de lichaamstaal van mensen lezen.
Eohippus. Het eerste dier dat als paardachtige wordt onderscheiden is Eohippus (of Hyracotherium). Dat dier leefde ongeveer 55-50 miljoen jaar geleden en was zo groot als een vos met een hoogte van 25 – 45 cm. Achteraan was hij hoger gebouwd, hij had een lange staart en de achterpoten waren langer dan de voorpoten.
Het paard heeft dus net als de mens twee knieën (knieschijven) en geen vier! Evenals bij de mens vormt het kniegewricht de verbinding tussen dijbeen en scheenbeen (bij het paard gewoonlijk schenkelbeen genoemd). Aan de voorzijde van het kniegewricht bevindt zich de knieschijf of patella.
spronggewricht - gewricht halverwege het achterbeen; de 'enkel' van het paard, aan de achterbenen. Veel leken zouden dit de knie noemen maar dit gewricht buigt de andere kant op. De achterknie zit hoger, tegen de romp aan. Paarden lopen in feite op de toppen van hun tenen.
Mensen rijden al eeuwenlang op paarden. Vroeger werd op paarden gereden tijdens de oorlog en werden ze als trekpaard gebruikt voor de landbouw. Omdat paarden zo belangrijk waren voor mensen, werden paarden edel genoemd.
Waarom rusten paarden staand uit? In het wild moeten paarden altijd alert zijn op roofdieren. Als ze dan gaan liggen om te slapen, komen ze nooit op tijd weg als er een roofdier aan komt gesprint. Daarom hebben paarden een mechanisme dat zorgt dat ze ook staand kunnen rusten.
Nicoline: 'Het is geen intensieve sport, maar tegelijkertijd is een gemiddelde training wel een redelijke cardiofitness workout. Anders gezegd: paardrijden zorgt vaak voor een verhoogde hartslag. De gemiddelde ruiter heeft dan ook een redelijke conditie.
Een paard heeft hoeven. Om te voorkomen dat de hoeven afslijten door het lopen op straat, krijgen paarden hoefijzers aangemeten. Die worden gemaakt door de hoefsmid. Die maakt de hoefijzers op maat en spijkert ze dan in de voet van het paard.
Paarden hebben gemiddeld 205 botten
Als veulen hebben paarden nog meer botten, die aan elkaar groeien naarmate het paard ouder wordt. De botten komen redelijk overheen met het menselijk lichaam. Het grootste verschil tussen het skelet van paard en mens is het ontbreken van een sleutelbeen bij het paard.
Een paard ervaart wel degelijk pijn als hij een zweepslag krijgt, of zweren, blaren, kloofjes of schuurplekken oploopt door een neusriem of bit. De mate waarin het bit en de neusriem het paard pijn doen, hangt af van verschillende factoren.
De oren gaan naar achter, en de spieren rond de neus verstrakken. Nu is de merrie echt kwaad! De oren liggen plat in de nek en de spieren rond de neus en mond zijn helemaal verstrakt. Ze kijkt kwaad, en zwaait ook kwaad met haar staart.
De paarden bewegen elkaar door middel van lichaamstaal, waarbij bijten of dreigen te bijten gebruikt kan worden. Zeker in de omgang tussen hengsten onderling, zul je best wel eens bijtgedrag zien. Paarden kunnen ook spelend bijten, je ziet dit vooral bij jonge hengsten.