Een verschil tussen aal en paling is er niet, behalve dat de woorden verschillen. Met aal en paling wordt namelijk dezelfde vis bedoelt. Vroeger werd in sommige delen van Nederland gepraat over paling, en in andere delen over aal. Net zoals dat bijvoorbeeld ook geldt voor friet en patat.
De paling of aal is een vis die voorkomt over de gehele wereld. De Europese soort (Anguilla anguilla) komt voor in geheel Europa. Van het uiterste puntje van Noorwegen tot de kust van Marokko en van de Middellandse Zee, Zwarte Zee tot aan de Oostzee.
De jonge palingen, ook wel glasaal genoemd vanwege hun volledig doorzichtige lijfje, zijn afkomstig uit de riviermondingen in Frankrijk, maar geboren voor de Mexicaanse kust, in de Sargassozee.
Ze worden geboren in de Sargassozee en zwemmen daarna naar meren en rivieren in Europa. Kwekers vissen de kleintjes uit zee en kweken de vissen tot ze groot genoeg zijn voor de verkoop. Kijk hoeveel palingen hier zijn. Het zijn er echt miljoenen.
Gemiddelde leeftijd van palingen zo'n 7 jaar
Palingen worden normaal gesproken ongeveer zeven jaar oud, omdat ze vaak zo dik worden dat hun ingewanden stoppen met werken, maar Ale wist de natuur op de een of andere manier om de tuin te leiden en overleefde zelfs twee wereldoorlogen!
De paling heeft een bedreigde status. Een van de redenen daarvoor is de smokkel van glasaal, oftewel babypalingen. De visjes zijn op de zwarte markt duizenden euro's per kilo waard.
Alle vissen en zeedieren zijn in principe halal, behalve als de zeedieren schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Zoetwaterdieren, zelfgekweekte paling en vissen zijn niet toegestaan. Ook dieren uit stilstaand water zijn niet toegestaan gezien de onzuivere toestand.
De viswijzer adviseert om geen paling te eten. Als natuurbeschermingsorganisatie wil Natuurmonumenten de paling een gezond leefgebied bieden, waar geen vangst plaatsvindt.
Paling is met name gezond door de omega-3 vetzuren die het bevat. Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren in de bescherming tegen hart- en vaatziekten. Vette vis (bijvoorbeeld paling) bevat meer omega-3 vetzuren dan andere vissoorten (zoals tonijn en kabeljauw) en is om die reden gezonder dan magere vis.
€ 32,00. BTW) De paling wordt gevangen in Europa, er kan nog een vis haakje in zitten.
Samen met een stuk lood bied je het geheel aan op de bodem van het viswater. Je gebruikt hierbij geen hengel maar een (peur)stok. Het idee is dat de paling in de wormen bijt en met haar tandjes in het draad blijft haken. Als je beet hebt dan haal je het geheel met één beweging binnen.
De grootste bedreigingen voor de paling zijn: visserij en consumptie, het verdwijnen van leefgebied, vervuiling (dioxines), parasieten, vermaling en verwonding door scheepvaart, gemalen en waterkrachtcentrales, en barrières op de trekroutes, zoals stuwdammen en sluizen.
Gebruik hiervoor je lepel. Leg de paling met het vel naar beneden op de snijplank. Pak met één hand de staart van de paling vast en plaats met je andere hand de lepel tussen het vlees en het vel. Strijk de lepel in één vloeiende beweging naar het einde van de filet om het vlees van het vel te schrapen.
Het dieet van een paling bestaat hoofdzakelijk uit muggenlarven, vlokkreeften en andere ongewervelde dieren. Kleine kreeften zijnn dan ook een uitstekend aas om mee te paling vissen. De grotere paling schroomt zich niet tot het verorberen van witvissen tot een bepaalde grote.
De glasaal, die zich langzaam ontwikkelt tot paling (oftewel aal) verblijft vervolgens ongeveer acht jaar in het zoete water.
Palingen kunnen wel 80 jaar oud worden. Paling smaakt naar makreel maar is vetter, even vet als haring. Het vlees is zacht en zoet.
EPA en DHA dragen bij aan het normaal functioneren van het hart en je zou er 250 mg van moeten binnen krijgen per dag, in gerookte paling zit 0,96 gram EPA en 1,05 gram DHA per 100 gram. Wil je van alles voldoende binnen krijgen via vis dan zou je dus twee gerookte palingen per dag moeten eten!
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
Hoe ouder de paling, hoe meer dioxines. Dioxine breekt niet af en wordt opgestapeld in het vet van de aal, maar de paling gaat er zelf niet dood aan. Wie paling eet wordt ook niet meteen ziek. Maar dioxines kunnen kanker veroorzaken en verstoren de zogeheten hormoonhuishouding van de mens.
In verband met dioxine en andere gifstoffen in paling (en wolhandkrab) is het vanaf 1 april 2011 voor iedereen (dus ook voor beroepsvissers) wettelijk verboden om in een aantal zoute wateren te vissen met vistuigen die in hoofdzaak gebruikt worden of bestemd zijn om op aal of wolhandkrab te vissen.
Paling kan vol zitten met giftige stoffen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Wageningen. Ondanks risico's voor de volksgezondheid wordt de vette vis verkocht en gegeten. Toxicoloog Christine Absil legt in Vroege Vogels uit wat het eten van paling voor jouw gezondheid kan betekenen.
De meeste moslims vermijden echter uit voorzorg kaas waarvan niet bekend is of deze vegetarisch is. Wel wordt stremsel uit (halal-)slachterijen in Nederland gebruikt voor export naar moslimlanden: de meeste kalveren in Nederland worden halal geslacht en daarmee is de meeste kaas ook halal.
Volgende dieren zijn wel halal: schapen, runderen, pluimvee, kamelen, paarden, wilde ezels, konijnen, egels, stekelvarkens, sprinkhanen, wormen in fruit, vogels en dieren die leven in de zee (met uitzondering van kikkers, palingen, krokodillen, zeeschildpadden, dolfijnen en haaien) (Bonne & Verbeke, 2008a).