De onkruidsteker is een klassiek gereedschap wat eigenlijk in het arsenaal van elke tuinier aanwezig zou moeten zijn. Het is ideaal voor het verwijderen van onkruid met penwortel zoals paardenbloem. Het solide roestvaststalen blad is scherp geslepen en steekt gemakkelijk in zachte grond.
Wanneer je de onkruidsteker boven het onkruid hebt geplaatst druk je deze vervolgens in de grond. Vervolgens wordt er een beweging gemaakt van 180 graden die met de klok mee beweegt. Wanneer je bovenstaande hebt gedaan trek je daarna de steel omhoog waardoor je al het onkruid inclusief de wortels zal verwijderen.
Onkruidstekers zijn handgereedschappen die speciaal zijn ontworpen voor het verwijderen van ongewenst onkruid uit tuinen, gazons en andere buitenruimtes. Een onkruidsteker is uitgerust met scherpe, puntige uiteinden die in de grond worden gestoken om het onkruid bij de wortel te kunnen verwijderen.
Schoonmaakazijn is een goedkoop en effectief middel voor het bestrijden van onkruid. In plaats van dat u urenlang zit te sloven om het onkruid weg te pulken tussen de tegels, giet u er gewoon schoonmaakazijn over. Schoonmaakazijn is ook niet erg slecht voor het milieu.
Planten kunnen niet tegen zout water, dus wil je onkruid verwijderen, dan is een zoutoplossing een effectieve manier. Let wel op dat je de zoutoplossing heel gericht aanbrengt, anders gaan de planten om het onkruid heen ook dood.
De beste manier om onkruid te voorkomen is om meteen een laag mulch tussen je planten uit te strooien. Mulch houdt niet alleen het onkruid tegen, het zorgt er ook voor dat het water in de zomer minder snel verdampt en dat de grond eronder luchtig blijft. Vooral de eerste twee jaar zijn cruciaal.
Door volvelds onkruid te bestrijden, werkt heet water preventief tegen het kiemen van een groot aantal onkruidzaden, mossen en algen. Water is de beste energiedrager om dit voor elkaar te krijgen, het draagt 20x meer energie (warmte) over dan andere thermische methodes.
Leg een nieuw pad of terras aan op schoon zand, met daaronder worteldoek. Door daarnaast in plaats van zand een speciaal onkruidwerend voegmiddel te gebruiken, wordt ontkiemend onkruid tegengegaan, terwijl het toch waterdoorlatend is. Veeg uw stoep of terras regelmatig.
Zevenblad. We trappen de lijst af met misschien wel het hardnekkigste onkruid. Deze plant verspreidt zich namelijk via de zaadjes maar ook door de wortels. Als de wortels niet volledig worden verwijderd, komt het zevenblad keer op keer terug.
Onkruidsteker verwijder onkruid zonder u te bukken
Doordat hij voorzien is van twee geoctrooieerde speciale messen kan de onkruidsteker eenvoudig doordringen in de grond en zonder problemen onkruid uittrekken. Praktische uitwerpopening om uitgetrokken onkruid eenvoudig te verwijderen zonder uw handen vies te maken.
Krachtig met een gasbrander voor onkruid
Met een onkruidbrander op gas pak je het onkruid op verharde oppervlakten goed aan. Door de krachtige vlam verwijder je moeiteloos onkruid op je terras, tussen het grind en andere bestrating. De vlam houd je enkele seconden bij het onkruid, waardoor het uitdroogt.
Enkele seconden verhitten van het onkruid is genoeg, je hoeft de plantjes niet tot de grond toe weg te branden. Met een onkruidbrander verhit je het onkruid enkele seconden, hierdoor barsten de cellen van de plant en droogt de plant uit.Vervolgens verkleurt de plant en sterft hij af.
Het hete water zorgt ervoor dat zowel het bovenste gedeelte van het onkruid als de wortels en de celstructuur vernietigd wordt. Na iedere behandeling wordt het onkruid zwakker. Drie tot vier behandelingen per jaar is voldoende om het onkruid onder controle te houden.
Paardebloemen, brandnetels, grassprietjes - weghalen toch, uit je tuin? Nee! Onkruid kan juist goed zijn voor verkoeling, bemesting en biodiversiteit in je tuin. In deze aflevering van Universiteit van Nederland vertelt bioloog Nienke Beets je wat de voordelen zijn van meer groen in onze dorpen en steden.
De zout methode is gelijk aan de kokend water methode. Met het verschil dat je ongeveer 20 gram zout per liter water oplost. Dit is vooral effectief voor hardnekkig onkruid. Het zout trekt zo al het water uit de cellen van de plant.
De effecten zijn dan vergelijkbaar met het gebruik van glyfosaat (een voor niet-commercieel gebruik verboden middel). Concreet houdt dit in dat als je klein en jong onkruid met kokend water overgiet, je ongeveer een jaar vrij moet zijn van onkruid tussen je tegels.
Baking soda in de tuin
Tegen onkruid en groene aanslag: Strooi het witte poeder tussen de tegels om onkruid te doden en voorkomen. Je kunt met baking soda opgelost in water ook makkelijk groene aanslag van tegels of tuinmeubels verwijderen.
Azijn werkt snel, maar is na een dag uitgewerkt. Zout werkt langer door. Met branden verdwijnt het onkruid voor een korte tijd.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft.
Onkruid heeft ook voordelen. Zo draagt onkruid bij aan de biodiversiteit; het is ten slotte wel een stukje puur natuur! Sommige onkruidplanten vormen een voedingsbron voor nuttige insecten en vogels. Er zijn ook een aantal onkruidsoorten die je in de keuken kunt gebruiken voor het maken van verse gerechten.
Volgens de zouthandelaar zou je het probleem makkelijk kunnen oplossen door het hele jaar door te strooien. ,,Als je drie tot vier keer per jaar zout strooit op de weg, gaat al het onkruid dood.
Onkruid vergaat wel
Dan heeft een worteldoek wel degelijk zin. Het zorgt ervoor dat ongewenste groeiers niet binnen de kortste keren tussen de tegels, grind of houtsnippers door piepen. Een anti-worteldoek wordt ook vaak gebruikt in een moestuin om bijvoorbeeld de paden rondom onkruidvrij te houden.