De O als eerste letter is voor opleggers. De M is voor motorfietsen. De V is voor lichte bedrijfsauto's. En de W is voor aanhangwagens.
Voor voertuigen waarvan de inrichting, de afmetingen of het gewicht niet voldoen aan de regels in de Wegenverkeerswet geven wij een zogenoemd ZZ-kenteken af. Het ZZ-kenteken wordt afgegeven bij de eerste inschrijving van het voertuig.
Nieuw op het kenteken: de losse L. 10 april 2021 Op 7 april 2021 is gestart met de L als beginletter in de huidige kentekenserie voor personenvoertuigen. Nieuwe auto's krijgen een kenteken met één letter, drie cijfers en twee letters.
DM: Militaire voertuigen.
Tussen 1 januari 1906 en 1 januari 1951 waren de kentekenplaten op voertuigen niet alleen persoonsgebonden, maar ook per provincie verschillend. Elke provincie kreeg een letter uit het alfabet, voor Limburg was dat de P.
Een H-kenteken wordt afgegeven voor historische voertuigen die in Duitsland geregistreerd staan. U komt als Nederlands ingezetene daar helemaal niet voor in aanmerkingen. Vanaf een leeftijd van 30 jaar wordt in Duitsland zo'n kenteken afgegeven en ook met de H op de kentekenplaat als zodanig te herkennen.
Sinds 2004, na de toetreding van Tsjechië tot de Europese unie, staat aan de linkerkant van het kenteken het EU-logo met daaronder de landcode CZ.
BN/GN kentekenplaat
Buitenlands personeel van ambassades, consulaten en internationale organisaties die niet beschikken over een diplomatieke status, rijden in Nederland met een kenteken dat bestaat uit de lettercombinatie 'BN' of 'GN', gevolgd door vier cijfers.
Landcode / Landnummer Nicaragua / NI / NIC / 505 - Landcode.nl.
AA-kentekenplaat
Deze kentekens staan op naam van het Koninklijk Staldepartement en zijn voor leden van het Koninklijk Huis en enkele functionarissen van het Koninklijk Staldepartement.
Landcode kentekens Europa
Maar herken je de volgende landcode kentekens ook? MC: het is maar een klein landje, dus ook auto's met de landcode MC zal je weinig zien rondrijden. Deze auto's komen namelijk uit Monaco!
GAIK staat voor Gecontroleerde Afgifte en Inname van Kentekenplaten. Daarna is het zo goed als niet meer mogelijk om meer nummerplaten te laten maken dan toegestaan.
De Nederlandse kentekenplaat is er in verschillende soorten. Iedere plaat heeft een unieke code en echtheidskenmerken. Hier vindt u een overzicht van de verschillende soorten die er voor auto's zijn.
Sinds eind 2015 staat soms de letter E achteraan het kenteken. Dit betekent dat het een elektrische auto betreft.
Kentekens met de lettercombinatie 'CD' zijn voorbehouden aan buitenlandse diplomaten en leden van internationale organisaties. CD staat in dit geval ook voor 'Corps Diplomatique'.
Rode kentekenplaten
Kentekenplaten met rode cijfers en letters zijn handelaarsplaten als ze beginnen met de cijfers 05 of 06, en platen voor een Youngtimer als ze beginnen met het cijfer 07. Deze laatste categorie kentekens mag echter niet voor dagelijks gebruik benut worden.
LV op een nummerbord
Een kenteken met die letters komt uit Letland. Daarnaast kun je het kenteken herkennen aan het feit dat het een witte kleur heeft in plaats van geel zoals onze Nederlandse nummerborden. Het gaat hier dus wel gewoon om een Europees land, niet om een land van een ander continent.
CK, de ISO-landcode voor de Cookeilanden. . ck, het internetlandcode topleveldomein van Cookeilanden.
Voordat je met een in Duitsland gekochte auto de Nederlandse weg op mag moet deze auto worden ingevoerd en van een Nederlands kenteken worden voorzien. Dit regel je bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Voor het verkrijgen van een Nederlands kenteken moet je onder andere een keurrapport overleggen van de TUV.
Nederland heeft de code 97 (vb: O 97-1). Deze kentekenplaten worden gebruikt op voertuigen van het ambassadepersoneel. B staat voor bondsland Berlijn. Deze kentekenplaten worden gebruikt op voertuigen van de "Bundesgrenzschutz".
Op deze Nederlandse kentekenplaat staat soms naast het blauwe vlakje met EU-sterren & letters NL en het kenteken zelf ook nog een extra cijfertje 1,2 of zelfs 3. Deze extra cijfer wordt officieel duplicaatcode genoemd, maar wordt in de volksmond ook wel ophoogcode genoemd.