Proximus haalt hier als enige nog een dekkingspercentage boven de 90 procent, met 91,8 procent voor 3G en 93,5 procent voor 4G. Orange volgt als tweede de rangschikking met een dekking van 89,9 procent voor 4G en 87,2 procent voor 3G. Telenet/Base scoort lager met 82,5 procent voor 4G en 89,5 procent voor 3G.
Als we de twaalf resultaten naast elkaar leggen dan valt het bereik van het mobiele netwerk van Proximus niet te negeren. In acht van de twaalf metingen komt de operator als beste uit de bus. Telenet haalt vijf op twaalf en Orange één op twaalf (4G, population, buitenshuis, een plaats die het deelt met Proximus.)
Ookla riep in het eerste kwartaal van 2022 KPN (opnieuw) uit als winnaar met het 'Beste Mobiele Netwerk' van Nederland. KPN won het van T-Mobile en Vodafone op het gebied van snelheid en de hoogste beschikbaarheid van het netwerk.
Hieruit bleek dat Telenet/Base het hoogste scoorde. Daarna kwam Proximus, gevolgd door Orange. Telenet/Base biedt het snelste mobiel internet, waarbij, net als bij Orange, gebruikers gemiddeld 81 procent het 4G-netwerk gebruikte. Alleen Proximus scoorde hier beter, met een score 87 procent.
Welke provider biedt de beste netwerkdekking? Orange leverde het op één na beste netwerkbereik voor 4G/5G. Dat geldt ook voor het algemene bereik (2G, 3G, 4G, 5G), en was samen met Proximus de primus op het vlak van videostreaming. Het volledige rapport kan je hier lezen.
Uit de test komt Orange als algemene winnaar wat betreft de kwaliteit van het mobiele internet. 85,8 procent van de verbindingen waren goed genoeg om 1080p-video's te streamen of om een HD-videogesprek te houden. Proximus volgt kort op de tweede plaats (84,8%) met Telenet (81,8%) als derde.
Orange levert zijn diensten voor internet en tv via de kabelnetwerken van Telenet en VOO. Telenet en VOO leveren het kabelnetwerk en Orange staat in voor de installatie van de modem en de tv-decoder, die nodig zijn om de diensten van Orange te leveren.
Over Telenet Group
Het bedrijf spitst zich onder de merknaam Telenet toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel. Onder de merknaam BASE levert het mobiele telefoniediensten in België.
Het mobiele netwerk van telecomprovider KPN is de snelste in Nederland, blijkt uit recent onderzoek door snelheidsmeter Ookla. Zowel de 4G- als de 5G-verbinding komen daarbij als beste uit de test. Klanten bij KPN halen een downloadsnelheid van 100,56 megabit per seconde.
Een GSM versterker werkt met een buitenantenne, binnenantenne en coaxkabel. Met behulp van een buitenantenne ontvang je het signaal buiten op. De GSM versterker versterkt dit signaal, waarna de binnenantenne het telefoon signaal binnen uitzendt.
Vodafone heeft een hele goede dekking en hoogste theoretische internetsnelheid en eindigt als tweede met de hoogste praktische internetsnelheid. Door het goede netwerk van Vodafone hebben zij als eindcijfer een 7,6 uit 10 gekregen. Dit cijfer is gebaseerd op ons eigen mobiele provider onderzoek.
De Telenet 5G dekking beperkt zich momenteel nog tot de gebieden rondom Leuven, Antwerpen en de kust. In de loop van 2022 zal de Telenet 5G kaart zich uitbreiden tot ook de gebieden rondom de grote steden in Vlaanderen en langs snelwegen.
Telenet lanceert vanaf december 2021 gradueel zijn mobiele 5G-netwerk. De eerste 5G-zones bevinden zich rond Leuven, Antwerpen en de kust. Klanten met een 5G-smartphone en een ONE-, ONEup-, KLIK- en KING of KONG Business-abonnement kunnen als eersten de voordelen van deze nieuwe technologie ervaren.
Proximus, dat voorop loopt op het gebied van innovatie, was de eerste operator in België die het 5G-netwerk lanceerde. Nu is het tijd om te genieten van het supersnelle 5G-netwerk: het is beschikbaar in de meeste van onze mobiele abonnementen.
5G voor alle Telenet-klanten
Vanaf nu is 5G inbegrepen in alle abonnementen met mobiel (ONE, ONEup, Telenet Mobile, WIGO, King, Kong, …). Als je smartphone 5G-klaar is én je woont of werkt in een regio waar er 5G-signaal is, krijg je een pop-up om nieuwe instellingen te accepteren of een update te doen.
Dertien jaar na de overname, wordt Scarlet volledig opgeslorpt binnen Proximus. Voor klanten en werknemers verandert er niets zegt het bedrijf. Scarlet werd in 2008 overgenomen door Belgacom, het huidige Proximus, voor 185 miljoen euro.
Op april 2009 lanceerde BASE 3G. Een hogere snelheid Op 2 oktober 2013 was BASE Company, na Proximus, de 2de Belgische operator die 4G lanceerde in 15 grote Belgische steden.
Vanaf april 1998 kreeg Mobistar ook concurrentie van KPN-Orange (nu BASE), de derde Belgische mobieletelefonieoperator. In oktober 1998 vond de beursgang plaats; France Télécom bleef hoofdaandeelhouder.
Eerder was BASE Orange
Mobistar is sinds 1996 actief als aanbieder van mobiele telefonie in België. Vandaag heeft Mobistar zo'n 5,5 miljoen klanten en is daarmee de tweede mobiele telecomoperator, na Proximus. De merknaam Orange werd eerder al gebruikt in België, tussen 1998 en 2002, toen het vervangen werd door BASE.
Telenet is en blijft stukken duurder dan Proximus. Dit omdat hun totaal product over het algemeen zowel voor internet als TV toch net iets sneller en verfijnder is. Het blijft ook steeds voordeliger om alles in een pack te kopen dan bijvoorbeeld TV van Telenet te nemen en internet van Proximus.
Orange profileert zich al bijna drie jaar met een goedkoper totaalaanbod van mobiel en vast internet. Maar het heeft enkel een eigen mobiel netwerk, voor het vaste netwerk moest het toegang en capaciteit huren bij Telenet en VOO. Dat maakt zulke telecombundels minder rendabel voor Orange.
Telenet is in Vlaanderen (en deels Brussel) de absolute uitdager van Proximus. Telenet is de grootste aanbieder van kabeltelevisie in België. Via hun kabelnetwerk levert Telenet internet-, telefonie en netwerkdiensten aan particulieren en bedrijven.