Je meet met de centimeter of rolmaat de lengte tussen de muur (of plankje) en de hielen van je baby. Voor het wegen ga je eerst samen met je baby op de weegschaal staan. Vervolgens ga je er alleen op staan. Het verschil tussen beide getallen is het gewicht van je kind.
Bij een pasgeboren baby is het soms zinvol dagelijks te wegen. Als de groei de eerste dagen goed verloopt, is wegen om de twee weken voldoende. Later worden baby's meestal om de één of twee maanden gewogen. Als er twijfels zijn, dan kan vaker wegen nuttig zijn.
Baby's: voor het wegen van je baby zou je een weegschaal kunnen huren bij de thuiszorgwinkel. Lukt dit niet en wil je toch (ongeveer) het gewicht van je baby weten? Ga dan samen met je baby op de weegschaal staan en schrijf het gewicht op. Ga daarna zonder je baby op de weegschaal staan en schrijf dit gewicht ook op.
Een andere methode is met je baby op een personenweegschaal gaan staan en direct er na zonder baby. Het verschil geeft een schatting van het gewicht van je baby, maar is niet nauwkeurig.
Hoeveel moet mijn baby bijkomen? Tijdens de eerste paar weken zal je baby waarschijnlijk ongeveer 175 tot 225 gram per week bijkomen. Als hij ongeveer zes maanden oud is, zal hij waarschijnlijk twee keer meer wegen dan bij de geboorte. Vanaf dan zal het gewicht geleidelijk aan trager toenemen.
Stille ondervoeding wil zeggen dat een kindje het niet goed doet, zonder dat er veel van wordt gemerkt. Het kindje is 'braaf' of 'lief' en huilt niet en slaapt veel, meldt zichzelf niet of maar af en toe voor een voeding.
Wanneer krijg je een groeiecho? De verloskundige en de gynaecoloog beoordelen de groei van de baby door de hoogte van de baarmoeder te voelen. Meestal zijn deze controles voldoende om te bepalen of de baby goed groeit. Het is dan niet nodig om een groeiecho te maken.
Om je peuter te wegen, gebruik je de personenweegschaal. Als je kind hier niet op wilt blijven staan, kun je er eerst samen op gaan staan. Vervolgens ga je er alleen op staan. Het verschil tussen beide getallen is het gewicht van je kind.
Als u merkt dat uw baby na de borstvoeding nog honger heeft, kunt u in het begin nog bijvoeding geven. Als u genoeg moedermelk hebt, kunt u het beste bijvoeden met afgekolfde moedermelk. Hebt u niet genoeg moedermelk, dan kunt u dit aanvullen met flesvoeding.
Een babyweegschaal kan vooral in de kraamperiode erg handig zijn. Het is normaal dat een baby in de eerste week na de geboorte gewicht verliest. Dit mag niet meer dan 10 procent van het geboortegewicht zijn. Het is belangrijk dit goed in de gaten te houden.
Zijn gewicht en grootte
Je baby groeit snel: gemiddeld wegen jongentjes na 3 maanden 5,8 kg en zijn ze 60 cm groot, meisjes wegen gemiddeld 5,3 kg en zijn gemiddeld 1 cm kleiner dan jongens van die leeftijd.
Wegen is een belangrijke manier om te bepalen of een baby voldoende moedermelk krijgt voor een optimale groei en ontwikkeling. In Nederland worden baby's direct na de geboorte gewogen.
Pasgeboren baby's wegen meestal tussen de 2500 en 4500 gram en komen meestal tussen de 100 en 250 gram per week aan (maand 1-4).
Blijft de baby toch heel veel aankomen, dan is het belangrijk om de vaste voeding eens onder de loep te nemen. Misschien krijgt de baby te veel calorierijke tussendoortjes. Als de baby naast de vaste voeding nog voldoende moedermelk drinkt, dan is het niet nodig om extra zuivel te geven.
De meeste baby's die geboren worden na een normale zwangerschapsduur van negen maanden wegen tussen de 2500 en 4500 gram. Het gemiddelde daarvan is 3500 gram.
Baby's met overgewicht die uitsluitend borstvoeding krijgen, hebben – net als te dikke baby's die flesvoeding krijgen – een verhoogd risico op overgewicht op latere kinderleeftijd. Dit blijkt uit onderzoek van VUmc en AMC, gepubliceerd in Archives of Disease in Childhood.
Cupfeeding betekent dat een kopje (of speciale cupfeeder) gevuld met (borst) voeding aan de onderlip van de baby wordt gezet en dat deze de melk (als een jong poesje) oplikt. Deze methode wordt toegepast totdat de baby in staat is alle voeding uit de borst te drinken.
Fingerfeeden of vingervoeden is het (bij)voeden met de vinger als er (nog) geen of weinig borstvoeding kan worden gegeven. Het is een alternatieve manier van voeden van uw baby.
Vast voedsel langzaam opbouwen
Een paar hapjes 1 tot 2 keer per dag zijn vanaf 4 maanden voldoende. Geef wat je baby prettig vindt en dring het eten niet op. Pas vanaf 8 maanden ga je de melkvoedingen echt vervangen, tot 2 à 3 per dag op de leeftijd van 1 jaar. Voeden op verzoek heeft de voorkeur.
Voor een goed resultaat weeg je jezelf zonder kleding aan. Elk kledingstuk en paar schoenen kan een ander gewicht hebben, waardoor dit de meetresultaten beïnvloedt. Een outfit met schoenen en jas maak je namelijk zo 2 á 3 kilo zwaarder!
De medische term voor een (te) hoog geboortegewicht bij baby's is macrosomie. Een baby heeft dan een geboortegewicht van 4500 gram of meer. Dat overkomt zo'n 10% van de baby's. Je verloskundige kan dit inschatten door naar de groei van je baarmoeder te kijken.
Mogelijke gevolgen voor de baby
Zo kan je baby minder goed groeien, omdat hij minder zuurstof en voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast wordt in de wetenschap langdurige stress gekoppeld aan vroeggeboorte en in sommige gevallen aan een laag geboortegewicht.
Verdenking van een groei achterstand ziet men aan: de uitzetting van de baarmoeder, het bovendeel van de baarmoeder loopt 2-4 weken achter op de normale ontwikkeling, en/of - de omtrek van de bovenbuik van de baby is bij echoscopische meting minder dan de 5e percentiel.