Legnest. Het kippenhok biedt bescherming, vormt een slaapplaats voor je kippen en moet uitgerust worden met legnesten. Die kan je vullen met houtschilfers, stro of hooi om het je kippen zo aangenaam mogelijk te maken. Kippen leggen immers bij voorkeur hun eieren altijd op dezelfde plaats.
Houtvezel of stro zijn een prima alternatief. Deze nemen ook veel vocht op en ze zijn goedkoper. Een bijkomend voordeel van houtvezel is dat het zeer snel droogt. Stro is echter ook een smakelijk en voedzaam hapje voor je kippen.
Bouw de legnesten allemaal op dezelfde hoogte, best zo'n 10 tot 30 cm van de grond. Eén nest per drie hennen is voldoende. Bedek het legnest met wat hooi of stro en ververs dat regelmatig. De meeste kippen bedanken je dagelijks voor hun fijne nestje met een vers ei.
De leg bevorderen
Geef kwalitatieve legvoeding voor een intensieve leg. Verleng winterse dagen met kunstlicht . Geef goed drinkwater en ververs het dagelijks. Voorkom stress bij je kippen.
Sommige kippen leggen één ei per dag, maar er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel eieren een kip legt. Dit kan aan de leeftijd liggen of aan de periode van het jaar, want met meer daglicht leggen ze meer eieren.
Na een aantal weken wordt de leg hervat en begint de hen aan haar volgende legseizoen Hennen beginnen op een leeftijd van gemiddeld 5 tot 6 maanden met leggen. Pas wanneer ze 14 tot 16 uur per dag licht krijgen (in de lente of door een lamp) komen de eerste eieren."
Die hebben te korte tenen en die kunnen nog niet zo goed klemmen. Net zoals wij graag op een heerlijk bed op een mooi matras liggen, hebben kippen ook wel hun voorkeur voor een bedje. Ze hebben het liefste een stok van hout en dat komt omdat kippen in de natuur in bomen of takken slapen.
Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig.
Voor kippen zijn de meeste groenten en fruit zijn net als oud brood prima te verteren. Kook koolsoorten voordat je ze aan je hoenders geeft, daarmee voorkom je gasvorming in hun maagdarmstelsel. Liefst geef je je kippen aanvullende ruwvoeding als stro, maïskuil, wortels en gerst of erwten.
Kippen die niet op stok willen
De plek van de zitstokken kan voor de kippen als onprettig ervaren worden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld op de tocht zitten of is de hoogte niet goed. Voor de meeste rassen geldt een hoogte van zo'n tachtig centimeter.
Een broedse hen
Kippen kunnen broeds worden, ook als u een haan heeft. Vaak zal een broedse kip in de nestkast van het hok op haar eieren blijven zitten, maar er zijn ook kippen die een rustig plekje opzoeken buiten het hok. In dit geval kan de broedse hen de hele nacht buiten het hok blijven zitten.
Het nachthok: In het nachthok leg je bij voorkeur iets wat goed absorbeert en weinig stof afgeeft. Een goede optie is fijne beukensnippers of hennepvezel. Een goedkopere optie is zaagsel, dit werkt goed, maar geeft meer stof. Om het nachthok tegen bloedluizen te beschermen kun je ook tabaksnippers gebruiken.
In een nachthok kun je het best kiezen voor iets wat goed absorbeert en weinig stof afgeeft. Beukensnippers en hennepvezels zijn hier goede keuzes. Wanneer je het nachthok ook tegen bloedluizen wilt beschermen, kun je tabakstro gebruiken. Een legnest moet zeker voorzien zijn van goed absorberend bodemmateriaal.
De kippen op stok in de winter
Geef je kippen een lekkere laag stro of hooi voor een goede isolatie en controleer ook de ventilatie van het hok. Het is belangrijk dat de ammoniakdampen goed naar buiten kunnen, zonder dat de kippen op de tocht zitten.
Kippen hebben altijd vers water nodig. U dient dagelijks hun water te verversen en te controleren of hun drinkbak schoon is. Bij warm weer kunt u het water het beste in de schaduw zetten en het eens een keer extra controleren omdat ook kippen meer drinken wanneer het warm is.
Waarom witkalk gebruiken in uw dierenverblijf? 1) Witkalk heeft een vocht absorberende werking en zorgt daardoor voor een droge ruimte. Luizen en mijten overleven slecht in droge ruimten. 2) Witkalk geeft altijd wit af.
Om mijten te voorkomen strooit u tabakstelen in het legnest én een laagje over de beukensnippers in het nachthok.
Dieren kunnen ook tranen produceren uit de traanklieren bij hun ogen. Tranen zijn de hele dag nodig om het hoornvlies (buitenste laagje van je oog) vochtig te houden. Zonder tranen, droogt het hoornvlies uit (krijg je last van droge ogen). Dit doet erg pijn en kan ontstekingen geven.
Een legnest moet zich in een donkere hoek van het hok bevinden. Plaats een legnest altijd lager dan de zitstokken. Een legnest moet van afmeting 30x30 cm zijn, voor krielkippen mag het legnest kleiner zijn. Maak 1 legnest voor 3 hennen.
Re: Hoe kippen leren om in hun hok te slapen
Gewoon ze iedere avond helpen het hokje in te gaan,totdat ze het snappen en het vanzelf gaan doen. Als er een trapje is,ze een beetje begeleiden bij het naar boven gaan. Sommigen leren het heel snel,andere kunnen er weken Over doen.
Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt. Heerlijk toch, eten uit je eigen tuin kunnen halen! Wel goed opletten dat het ei er niet al te lang ligt, dan kan het slecht geworden zijn. Je kan dat testen door het ei in een badje water te leggen.
Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen. Kippenhouders zien het soms duidelijk als een kip het niet gemakkelijk heeft.
Legkippen worden speciaal gefokt om zo veel mogelijk eieren te leggen. Hedendaagse rassen leggen twee keer zoveel eieren als vijftig jaar geleden, per hen maar liefst meer dan driehonderd per jaar. Een hen kan in natuurlijke omstandigheden minstens zes jaar oud worden.