Ja, jouw telefoon kan, net als alle andere software, ook gehackt worden. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren via een phishingaanval, kwaadaardige app of geïnfecteerde USB-kabel. Het is daarom belangrijk om goed op de hoogte te zijn van hoe dat gebeurt en hoe je het kunt voorkomen.
Wanneer er spyware op je toestel staat krijgen de hackers toegang tot heel wat zaken. “De hackers kunnen meeluisteren met al je gesprekken, je berichten en meldingen lezen, je foto's bekijken en ze hebben ook toegang tot al je wachtwoorden”, zegt cyberexpert Eddy Willems (G DATA).
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
U kunt op haveibeenpwned.com controleren of criminelen uw inloggegevens hebben bemachtigd bij bekende datalekken.
Je account kan zijn gehackt als je het volgende opmerkt: Je e-mailadres of wachtwoord is gewijzigd.Je naam of geboortedatum is gewijzigd.Er zijn vriendschapsverzoeken verzonden naar mensen die je niet kent.
De oplichter heeft vaak toegang tot privégegevens van slachtoffers. Mogelijk zijn deze gegevens illegaal verhandeld op internet of via een datalek in handen van de crimineel gekomen. De gegevens komen bijvoorbeeld uit data van callcenters of via het hacken van websites van bijvoorbeeld internetwinkels.
Je telefoon werkt abnormaal langzaam.
Het is mogelijk dat een gehackte telefoon al zijn verwerkingskracht geeft aan de malafide toepassingen van de hacker. Dit kan er voor zorgen dat je telefoon langzaam wordt. Onverwacht vastlopen, crashes en onverwacht opnieuw opstarten kunnen soms symptomen zijn.
Over het algemeen ben je met een iPhone beter beveiligd dan met andere toestellen, maar 100% veilig ben je nooit. Het is mogelijk om een iPhone op afstand te hacken, zelfs zonder tussenkomst van de eigenaar. Je hoeft dus niet op een linkje te klikken of een kwaadaardige app te installeren.
Zien of uw Android wordt getraceerd
Ga als volgt te werk om op prestatieproblemen te controleren die erop kunnen duiden dat uw telefoon wordt getraceerd: Open Instellingen > Batterij en apparaatonderhoud.Tik op Batterij > Details weergeven.
Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger. Ook WhatsApp, of moederbedrijf Facebook, dus niet.
Op afstand een telefoon hacken kan dus niet zomaar. Er is een zeer gedegen kennis nodig om nog steeds een telefoon te hacken op afstand. Een hacker inhuren betekend meestal dat deze gewoon mSpy installeert en doet alsof hij toegang heeft gekregen tot de telefoon doormiddel van zijn werkzaamheden.
Beveiligingslek. Soms zit er een beveiligingslek in het besturingssysteem, een computerprogramma of een app. Via zo'n gat kunnen hackers binnenkomen op je apparaat en vervolgens de camera of microfoon aanzetten. Bij iPhones en MacBooks komt dit overigens minder vaak voor dan bij Android-apparaten en Windows-laptops.
Fraude via WhatsApp is en blijft één van de meest voorkomende vormen van oplichting. Volgens NU.nl werd er in 2019 voor maar liefst 1 miljoen euro buit gemaakt via de chatdienst. Het afgelopen jaar zijn er meer gevallen dan ooit bekend waarbij je hele WhatsApp account wordt gehackt.
Doe aangifte bij de politie
Ben je slachtoffer van cybercrime, zet je computer of ander apparaat niet uit en bewaar zoveel mogelijk informatie, want het kan bewijsmateriaal zijn. Doe direct aangifte. Voor alle vormen van cybercrime kan dit via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau.
Velen van ons gebruiken de app Messenger. Hackers weten dat en maken er misbruik van. De laatste weken circuleert er malware in de vorm van een bericht dat je uitnodigt een dating- of pornosite te bezoeken. Als je op de link in het bericht klikt, installeer je een programma dat je persoonlijke gegevens zal stelen.
Een virus van een Android-telefoon verwijderen
Om virussen te detecteren en om deze van uw telefoon te verwijderen heeft u antivirus voor Android nodig, zoals F‑Secure Internet Security. Antivirussoftware verwijdert Android-virussen van uw telefoon. Ook worden nieuwe virusinfecties op uw telefoon geblokkeerd.
Kijk dan op www.politie.nl/checkjehack. Daar kun je jouw e-mailadres invoeren.
Diefstal van gegevens en documenten. Uit uw huis, tas, of waar u het in bewaring geeft, uit uw brievenbus, computer of mobiele telefoon. U wordt verleid tot het delen van gegevens. Via phishing e-mails, online advertenties of babbeltruc aan de telefoon of aan de deur.
Controleer datalekken.
Dit kan onder meer via haveibeenpwned.com , scatteredsecrets.com en politie.nl/checkjehack. Ook steeds meer wachtwoordmanagers waarschuwen als je wachtwoorden gelekt zijn. Overigens, als jouw mailadres of 06-nummer niet voorkomt op de hiervoor genoemde sites, kunnen je gegevens wel zijn gelekt.
Een crimineel kan toegang hebben gekregen tot je bankgegevens en daarmee geld van je hebben gestolen. Bijvoorbeeld door je computer, smartphone of tablet te hacken. Je kunt ook een nepmail hebben gekregen met een link naar een website die lijkt op die van je bank.