Tijgeren stimulerenJe kunt je hand tegen zijn voetjes te houden, zodat hij zich kan afzetten. Ook dit gaat weer makkelijker op een gladde vloer. Je kunt het tijgeren ook stimuleren door een speeltje voor zijn neus te leggen dat net niet binnen handbereik is.
Leren vooruit tijgeren op de buik (gemiddeld 8 tot 9,5 maanden): Je baby beweegt zich op haar buik voort door zich met haar armen vooruit te trekken en met haar benen af te zetten. Zet je baby op de harde vloer in een rompertje met korte mouwen en met blote benen, zodat ze meer grip heeft.
Bij tijgeren ligt je baby op het buikje en beweegt zich vooruit door zich af te zetten met de beentjes en zich met de armpjes vooruit te trekken. Het leren kruipen begint wanneer je kindje zijn of haar buikje van de grond probeert te krijgen.
Zijn ontwikkeling gaat dan heel hard. Gemiddeld begint een kind vanaf 7 maanden langzaam met tijgeren. Maak je echter geen zorgen als je kleine spruit dan nog geen interesse heeft om deze stap te zetten. Ieder kind ontwikkelt zich namelijk op zijn eigen manier.
De meeste baby's zijn gemiddeld tussen de 7 en 10 maanden als ze gaan kruipen. Maar er zijn ook baby's die pas later gaan kruipen (of gaan billenschuiven) of de hele kruipfase overslaan en meteen gaan lopen.
Kruipen is noodzakelijk voor de verbinding tussen onze linker-en rechterhelft .Dit zorgt ervoor dat onze hersenhelften goed gaan samenwerken. De meeste baby beginnen te kruipen tussen de 7 en 11 maand. Maar elk kind heeft zijn eigen ritme , dus later is zeker ok !
Naar voren tijgeren op de buik:baby's leren gemiddeld tussen de 8 en 9,5 maanden om naar voren te tijgeren op hun buik door zich met de armen voort te trekken en met de benen af te zetten. Kruipen met de buik van de vloer: baby's leren gemiddeld tussen de 6 en 10 maanden kruipen.
Hier zie je wanneer de gemiddelde baby begint met omrollen: Rug naar zij: gemiddeld tussen de 4 en 5,5 maand. Buik naar rug: gemiddeld tussen de 4 en 5 maanden. Rug naar buik: gemiddeld tussen de 5,5 en 7,5 maand.
Gemiddeld zetten de meeste baby's hun eerste stapjes als ze tussen de 9 maanden en 12 maanden oud zijn. Eerst houden ze zich hierbij vast aan jou of aan de tafel, maar rond 14 maanden lopen de meeste kinderen helemaal los. Net als bij kruipen, praten en andere mijlpalen doet elk kind dit op z'n eigen tempo.
De meeste kinderen gebruiken eerst de 'tijgersluipgang'. Hierbij blijft de buik in contact met de vloer, terwijl de armen en de benen bewegen om vooruit te komen. Veel kinderen bewegen zich hierbij eerst achteruit.
De fase van het leren kruipen, van tijgeren tot kruipen, duurt ongeveer 4 maanden. Zodra kinderen goed kunnen lopen zullen zij over het algemeen stoppen met kruipen als manier om voort te bewegen.
Wat is het verschil eigenlijk tussen tijgeren en kruipen? Bij tijgeren ligt de baby echt op de grond en brengt zijn of haar lichaam met de armpjes en beentjes naar voren. Bij kruipen beweegt de baby ook met de armpjes en beentjes alleen dan is de buik van de grond af.
Sommige kinderen leren nooit kruipen, maar gaan direct van zitten over op lopen. Volgens kinderarts Dr. Alan Greene, is er fysiek niets mis met je kind als hij niet 'op tijd' gaat kruipen of zelfs helemaal niet kruipt. Zolang het zich maar over de vloer beweegt met iedere arm en ieder been, op welke manier dan ook.
Een billenschuiver kan goed zelfstandig los zitten, als jij hem in die houding neerzet. Maar vaak kan een billenschuiver pas later dan gemiddeld zelfstandig tot zit komen vanuit een lighouding. Het opdrukken en de draaibeweging tot zithouding lukt nog niet goed.
Dit zijn enkele van de dingen die je baby kan doen als hij klaar is om te gaan kruipen: Als je kleintje voortdurend wil bewegen terwijl hij ligt.Hij kan zijn hoofd en borst op tillen als hij op zijn buik ligt.Daarbij steunt hij op zijn armen en zijn handen.
We spreken van wiegendood of het 'Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)' als je kind onder de leeftijd van één jaar plots onverwacht komt te overlijden, zonder dat je kind duidelijk ziek was of er bij hem/haar een afwijking werd vastgesteld die het overlijden zou kunnen verklaren.
Van tijgeren naar kruipen
Eerst kreeg hij het omrollen onder de knie, waarmee hij al wat meer controle kreeg over zijn positie. Daarna kwam het tijgeren, waardoor je baby vooruit of achteruit kon bewegen. Om een grotere afstand af te kunnen leggen komt nu het kruipen om de hoek kijken.
Je kunt je baby aanmoedigen om te kruipen door hem regelmatig op de buik te leggen, speelgoed en boekjes net buiten het bereik te leggen en tegen zijn voeten te duwen wanneer je baby op handen en voeten zit. Dit stimuleert de beweging vooruit.
Een baby rolt op zijn buik, en weer terug naar zijn rug, als hij zo'n negen maanden oud is. Vanaf dat moment kan hij ook gaan tijgeren: het kindje trekt zich met arm of armen vooruit (eerst een poosje achteruit) op de buik.Daarna volgt meestal al vrij snel ook kruipen op handen en knieën.
En nog meer tips om kruipen te stimuleren... Wanneer je baby sluipt, maar nog niet kruipt, kan je een kleine hindernis op zijn weg leggen zoals een kussen of laken. Dit zal hem verplichten om zijn billen iets meer op te heffen en te steunen op de knietjes. Ga zelf meekruipen.
Achteruit kruipen
De ontwikkeling van een baby gaat steeds van top tot teen, zodat de armspieren meestal vroeger ontwikkeld zijn dan de beenspieren. Daarom zal je baby waarschijnlijk enkel op de armen steunen. Hierdoor kruipt je baby achteruit, met de buik tegen de grond.
Om te kunnen kruipen moet een baby eerst de schedel kunnen bewegen ten opzichte van de atlas (de eerste nekwervel). De schedel moet naar voren kunnen glijden op de gewrichtsvlakken van de atlas. Als dit niet goed lukt vinden baby's het erg vervelend om op de buik te liggen.