Veranderingen bij ouderen Veranderingen die een oudere meer kwetsbaar maken voor uitdroging zijn: Afname van de hoeveelheid lichaamswater. Hoe hoger de leeftijd, hoe lager de hoeveelheid lichaamswater. Afname van het dorstgevoel, waardoor een cliënt zich minder snel uitgedroogd voelt.
“Een droge tong, een droge huid of ingezonken ogen in de oogkassen, bijvoorbeeld.Ook als het gedrag of de spraak anders is dan normaal, kan dit wijzen op uitdroging. Je kunt ook bepaalde factoren meten, zoals gewicht en bloeddruk. Ouderen kunnen wel meer dan een kilo afvallen in een dag als gevolg van uitdroging.
Ouderen hebben minder lichaamsvocht en vaak een relatieve toename van lichaamsvet. Daarnaast werken lever en nieren minder efficiënt. Hierdoor wordt alcohol minder snel afgebroken en stijgt het alcoholpercentage in het bloed.
Je lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Als je veel water verliest of te weinig water drinkt, droog je uit. Een andere naam voor uitdroging is dehydratie. Uitdroging in de laatste fase van je leven kan ontstaan doordat je geen dorst meer voelt en daardoor minder drinkt.
Ouderen hebben per dag ongeveer 1700 ml aan vocht nodig. Dit lukt veel mensen niet. Of met veel moeite. Vooral ouderen met cognitieve problemen, slikproblemen en ouderen die afhankelijk zijn van hulp of zorg lopen een verhoogd risico op uitdroging.
Ouderen kunnen lichaamsfuncties minder goed in evenwicht houden. Dit geldt ook voor het watergehalte. Daardoor lopen zij een groter risico op uitdroging.
Je hebt 1,5-2 liter vocht per dag nodig. Melk en karnemelk tellen ook mee.
Voorkom uitdroging bij ouderen
Schut: “Ouderen vanaf 70 jaar moeten meer drinken. Zij eten vaak namelijk wat minder en krijgen dus minder vocht uit hun voeding binnen. Bovendien gaat bij ouderen de nierfunctie langzaam achteruit. Daardoor hebben de nieren meer vocht nodig om de afvalstoffen via de urine af te voeren.
Uitdroging kan milde of ernstige klachten geven. Milde uitdrogingsverschijnselen zijn onder meer dorst en hoofdpijn. Ernstige uitdrogingsverschijnselen zijn onder andere verwardheid en een snelle, onregelmatige hartslag. Raadpleeg direct je huisarts of spoedeisende hulp bij ernstige uitdrogingsverschijnselen.
Hoe meer symptomen, hoe groter de kans dat het slachtoffer uitgedroogd is. Het slachtoffer voelt zich zwak, ziek en/of vermoeid.Hij kan hoofdpijn hebben, zich duizelig en/of misselijk voelen.Hij kan zich rusteloos, prikkelbaar en/of slaperig voelen.
1.7 liter water per dag, dat is de aanbeveling voor ouderen. Dit lukt veel mensen niet of met veel moeite. Toch is het die moeite waard, want vocht is van essentieel belang voor onze gezondheid. We vertellen u waarom en geven vijf tips om meer te drinken.
Om uitdroging te voorkomen heeft u 1,7-2 liter vocht per dag nodig. >
Afhankelijk van de conditie, sterft een ernstig zieke doorgaans binnen één à twee weken. Als de stervende af en toe nog wat water drinkt, kan het iets langer duren (meerdere weken).
Het is belangrijk dat ouderen voldoende drinken bij de maaltijden en ook tussen de maaltijden in. Een goede spreiding van de vochtinname over de dag kan ook gerealiseerd worden door extra drinken te stimuleren bij (zelf)verzorgende handelingen, zoals tandenpoetsen, het innemen van medicijnen etcetera.
Is er te weinig vocht in het lichaam, dan zorgen de nieren ervoor dat er minder urine wordt aangemaakt. De nieren maken hormonen aan die belangrijk zijn voor uw gezondheid, zoals vitamine D (nodig voor de calciumhuishouding) en erythropoeitine (EPO, nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen).
Uitdroging
Je lichaam kan uitdrogen als je een periode moet overgeven of diarree hebt. Dat gebeurt sneller als de nieren niet goed werken. Door uitdroging kan de nierschade ook snel verergeren.
Laat het slachtoffer regelmatig kleine hoeveelheden drinken. Meestal is water, sportdrank, thee of lichte bouillon voldoende. Geef hem of haar geen (gebluste) cola of alcohol. Bij uitdroging door inspanning kan je sportdrank of magere melk gebruiken.
Een diëtist, palliatieve zorg verpleegkundige of psychosociale zorgverlener kan helpen. Je bespreekt je zorgen en gevoelens rond het eten en drinken. Soms kan of wil iemand niet meer eten, maar bijvoorbeeld wel samen aan tafel zitten. Bespreek dit met elkaar.
De terminale fase is de laatste levensfase van iemands leven. Concreet is deze persoon ziek en is deze ziekte ook niet meer te genezen of behandelen. Of de nadelen van de behandeling wegen niet op tegen de voordelen. Deze fase duurt meestal maximaal 3 maanden, maar kan ook langer duren.
Oudere mensen verdragen alcohol slechter doordat ze minder lichaamsvocht hebben en relatief meer vet. Daarnaast werken lever en nieren minder efficiënt en neemt de lichamelijke weerstand af. Ook worden de hersenen gevoeliger voor de effecten van alcohol.
Langdurig overmatig alcoholgebruik door ouderen kan ernstige gevolgen hebben.Er ontstaat schade aan het lichaam die langzaam of niet meer te herstellen is. Bij een derde van acute opnames in ziekenhuizen is overmatig alcohol in het spel.
De helft van de patiënten overlijdt binnen 13 dagen na het stoppen met eten en drinken. U heeft zelf ook enige invloed op de tijdsduur. Als u besluit om toch iets te drinken (meer dan een half kopje per dag), dan kunt u hiermee het proces vertragen. De periode tot overlijden kan dan enkele weken tot maanden duren.
Oudere mensen hebben vaak een verminderde reuk- en geurzin dus bij hen vallen vooral de wat sterkere smaken goed. Daarbij is soep nog altijd mateloos populair en genieten ouderen ook veel van Hollandse gerechten zoals gehaktballen en stamppot. En ook toetjes zijn populair onder de oudere generatie.
Als eerste maaltijd van de dag bestaat het ontbijt ideaal gezien uit een volkoren graanproduct zoals bruin brood of havermout, een melkproduct, fruit en een drank. Om ondervoeding te voorkomen kies je als 60-plusser best voor volle melkproducten en margarine in plaats van minarine.