Hoeveel je aankomt varieert per persoon. Gemiddeld komen stoppers 2,5 tot 6 kilo aan na hun laatste sigaret. In de eerste weken of maanden na het stoppen neemt het gewicht snel toe. Maar na ongeveer 6 maanden stabiliseert het zich.
Wanneer is de stofwisseling weer normaal? Na het stoppen met roken moet de stofwisseling weer een nieuwe balans vinden. Hier is geen specifieke tijd aan gekoppeld en hangt af van meerdere factoren. U kunt zelf invloed uitoefenen op de snelheid van uw stofwisseling.
Dit lijkt twee oorzaken te hebben. In de eerste plaats leidt nicotine tot verhoging van de stofwisseling en daarmee tot een verhoging van het energieverbruik. Als je stopt met roken gestopt, neemt het energieverbruik af. In de tweede plaats komt gewichtstoename doordat mensen vaak meer gaan eten/snoepen na het stoppen.
Verhoog je stofwisseling – BEWEEG!
Omdat roken je stofwisseling verlaagt is het belangrijk deze weer te verhogen als je wil afvallen. Dit kan je het beste doen door meer te gaan bewegen. Ga bijvoorbeeld een extra half uurtje wandelen per dag of een keer extra naar de sportschool per week.
Oorzaken gewichtstoename
Ten eerste zorgt nicotine ervoor dat de stofwisseling versnelt. Hierdoor wordt uw energieverbruik verhoogd. Daarnaast onderdrukt nicotine de eetlust en het hongergevoel. Die twee factoren zorgen ervoor dat een roker gemiddeld vier kilogram lichter is dan een niet-roker.
Daarnaast voel je je fit en gezond na het sporten en heb je veel minder behoefte aan sigaretten. Als je na het sporten erge honger hebt, drink dan voldoende en eet bijvoorbeeld een schaaltje yoghurt of een stuk fruit. Zorg ervoor dat je altijd suikervrije kauwgum op zak hebt.
Omdat ondermeer calorierijke voeding en te weinig beweging en sport overgewicht in de hand werken, zijn gewicht, voeding en fysieke activiteit onlosmakelijk met elkaar verbonden. Roken is daarentegen de oorzaak van net iets meer dan 30% van alle kankers. Het verschil tussen roken en overgewicht is dus niet zo groot…
Meestal zijn de derde en vierde dag na het stoppen met roken het ergste. Dat wil zeggen dat men dan het meeste last heeft van ontwenningsverschijnselen. Na een paar weken hebben de meeste mensen geen last meer van ontwenningsverschijnselen. Maar ook dan kunnen er moeilijke dagen tussen zitten.
Na een paar dagen gaat het ademhalen gemakkelijker, je krijgt meer energie. Tussen de 2 en 12 weken verbetert de bloedcirculatie in het lichaam. Tussen de 3 en 9 maanden verminderen klachten als hoesten, piepen en benauwdheid. De achteruitgang van de longfunctie stopt en kan licht verbeteren.
Het roken van een sigaret zorgt ongeveer 20 tot 30 minuten voor een verhoging van de stofwisseling met 2 tot 20%. Dit is in calorieën omgerekend 140 tot 200 calorieën per dag. Dat kun je ongeveer vergelijken met een boterham met pindakaas. Als je stopt, mis je deze energie verbranding.
Antwoord: Nee, van roken word je niet slank. Van minder en gezond eten, minder snoepen en meer bewegen of sporten word je slank. Over het algemeen kun je wel zeggen dat rokers minder vaak snoepen.
Je huid is namelijk beter doorbloed. Daarnaast maak je meer collageen aan als je gestopt bent. Dat is een stof die de huid soepel en stevig maakt en je oogleden gladder trekt. Bovendien kunnen stoffen in rook je ogen irriteren en ze een vermoeide uitstraling geven.
De nicotine in sigaretten heeft invloed op de stofwisseling. Iemand die rookt heeft een snellere stofwisseling dan iemand die niet rookt. Wanneer je geen nicotine meer binnenkrijgt, verbruikt je lichaam wat minder energie. Wanneer je evenveel blijft eten als toen je nog rookte, word je zwaarder.
1 week gestopt: jouw lichaam is al bezig met herstellen!
Zijn je bloeddruk en hartslag omlaag gegaan, al 20 minuten na het roken van je laatste sigaret. Is de koolmonoxide verdwenen. Dit gebeurt al na 1 uur. Heb je meer zuurstof gekregen en beginnen de longen met opruimen.
Probeer signalen dat je puber rookt te herkennen. Een duidelijke aanwijzing is wanneer hij/zij lucifers of een aansteker bij zich heeft. Ook kun je het ruiken aan de adem of de kleding als je puber thuis komt.
Rokers zijn meestal makkelijk te herkennen. Ze hebben een grauwere huid, meer rimpels en zien er ouder uit dan ze zijn. Dat komt doordat de structuur van je huid door roken wordt aangetast. Als dit niet genoeg is om een roker te identificeren kan je altijd nog naar zijn tanden of nagels kijken.
Stress zorgt voor aantasting van de hersencellen, het versnelt het tempo waarin telomeren worden verkort (wat een belangrijke maatstaf is voor biologische veroudering) zelfs meer dan roken en overgewicht.
"Er zijn in Nederland ongeveer 3 miljoen rokers. Van die 3 miljoen rokers zal twee derde zijn pensioen niet halen door het roken", zegt De Kanter.
Elk jaar overlijden ongeveer 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Ongeveer 1.800 mensen overlijden als gevolg van alcoholgebruik. Er gaan dus meer mensen dood aan roken dan dat er mensen overlijden aan alcohol drinken.
In het begin kan stoppen met roken er juist voor zorgen dat je chagrijnig bent en meer gespannen dan anders. Dat is normaal: dat zijn ontwenningsverschijnselen. Je lijf protesteert dat er geen nicotine meer binnenkomt. Na twee weken voel je je fijner als je gestopt bent.
Roken verhoogt vooral het risico op allerlei vormen van kanker. Maar ook op andere ernstige aandoeningen, zoals longaandoeningen, hart- en vaatziekten, maagzweren en de ziekte van Crohn (ref: VZinfo). Bovendien kan roken een ongunstig effect hebben op het verloop van een ziekte.
Nee, roken helpt niet om te vermageren. Mensen die stoppen met roken, komen soms bij omdat ze eten als vervanging voor hun sigaret. Maar dat betekent niet dat je van roken mager wordt.