Een sessie is het zitten in de saunacabine voor 8 tot 20 minuten achter elkaar. Als je 1 keer in de week gebruik maakt van de sauna, kun je gerust 3 sessies doen. Tussen de sessies door is het wel van belang om een frisse neus te halen, genoeg te drinken en af te koelen.
Het bezoeken van de sauna is gezond voor je lichaam. Er zit daarom geen maximum aan het aantal saunasessies dat je per week of per maand mag doen. Uit een onderzoek uit Journal Neurology blijkt zelfs dat als je vier tot zeven keer per week een heteluchtbad neemt, de kans op het krijgen van een beroerte met 60% daalt.
We adviseren je niet langer dan 15 minuten in een sauna te blijven, dat is het beste voor je lichaam. Korter in een sauna zitten mag natuurlijk ook, 5 minuten kan al heel effectief zijn! Je kan altijd de sauna verlaten zodra de warmte niet langer prettig aanvoelt.
Een regelmatige saunasessie is gezond, maar als je te vaak naar de sauna gaan of te lang in de sauna blijft zitten, dan krijg je last van hoofdpijnen en zal je juist meer stress en pijnklachten gaan ervaren.
Tijdens een sessie in de sauna worden namelijk rustgevende endorfines aangemaakt, waardoor je tijdens het saunabezoek al volledig kan ontspannen en de stress van je dagelijkse leven helemaal vergeet. Diezelfde vrijgave van endorfines zorgt er daarnaast voor dat je ook dieper zal slapen.
De sauna is een prima ondersteuning voor een programma om af te vallen, maar je zult niet slanker worden door een bezoek aan de sauna. Dit geldt eveneens voor de infrarood sauna, ondanks de vele berichten in de pers of op internet. De sauna heeft wel een reinigende werking op ons lichaam.
Wij raden aan om na elk bezoek aan een saunacabine dezelfde tijd te nemen om weer af te koelen. Heeft u 15 minuten in een sauna, stoombad of whirlpool gezeten, neem dan ook 15 minuten de tijd om weer af te koelen.
Wanneer je badkleding of een badlaken gebruikt in de sauna kan het zweet je lichaam minder goed verlaten. Daarnaast zorgt het zweten ervoor dat de badkleding nat wordt. Omdat een nat lichaam slechter afkoelt dan een droog lichaam heb je bij het dragen van badkleding grotere kans op oververhitting van je lichaam.
Veel drinken
Omdat je zoveel vocht verliest, is het belangrijk om na je rondje sauna voldoende te drinken. Drink vooral veel thee, water en vruchtensap en probeer alcohol te vermijden. Probeer na een rondje sauna een halve liter tot een liter water te drinken om al het vocht weer aan te vullen.
Door het zweten in een sauna gaat je lichaam wel calorieën verbranden maar de hoeveelheid calorieën is vrij gering. Tijdens een half uur sauna verbrand je ongeveer 300 Kcal. Om 1 kg. lichaamsvet kwijt te raken moet je ongeveer 7000 Kcal.
Het lichaam koelt zich af door te gaan zweten, ook nadat u uit de sauna bent gestapt. Het zogeheten nazweten kan bij sommige mensen zorgen voor hoofdpijn, benauwdheid en zelfs misselijkheid. Het is daarom belangrijk om na gebruik van de sauna uw lichaam af te koelen.
De juiste tijd is per persoon verschillend, maar met het oog op de gezondheid is het verstandig om maximaal 10 tot 15 minuten in de sauna te blijven. Stap er dan even uit om af te koelen voor een paar minuten en dan kun je er best weer een kwartiertje tegenaan.
Uit een onderzoek, uitgevoerd door het Medisch Spectrum Twente in Enschede, blijkt dat zo'n sauna naast spierpijn bijvoorbeeld ook rugpijn kan verminderen. De lampen in een infraroodcabine verwarmen je lichaam, waarbij de stralen diep doordringen in je huid.
Wat mag je niet meenemen naar een sauna? Een dagje sauna is vooral ontspanning én offline zijn. Het is belangrijk dat iedereen zich ontspannen voelt en zich niet druk hoeft te maken over zijn of haar privacy. Daarom moeten camera's, tablets en mobiele telefoons in je kluisje blijven.
De beste handdoek voor de sauna is gemaakt van bamboe badstof. Dit materiaal is een absolute krachtpatser als het gaat om het opnemen van vocht en blijft ook nog eens heerlijk zacht, zelfs zonder de toevoeging van wasverzachter.
Het is trouwens wel beter om bloot in het bubbelbad te gaan; in zwemkleding zitten vaak vette zeepresten van wasmiddel, daar kan de jacuzzi enorm van gaan schuimen.
Voor een ideaal dagje wellness raden wij aan om het volgende mee te nemen: 1 badlaken, groot genoeg waar je helemaal op kan liggen. 1 of 2 extra handdoeken, een badjas en slippers. Badkleding (alleen als je op badkledingdag komt)
Voetenbaden; kleine baden met groot effect
Een voetenbad hoort bij je saunagang. Het maakt je nog meer ontspannen én het versterkt de werking van wat de sauna met je doet. Met recht een warm bad voor je voeten! Het bereid je lichaam alvast voor wat komen gaat.
De temperatuur van een dompelbad is doorgaans lager dan 5 graden Celsius. In echt koude baden kan er ook nog ijs rond drijven. Als alternatief voor een dompelbad kan na een saunabezoek ook een koude douche worden genomen om af te koelen.
Het beginnen met saunabaden is vooral een kwestie van stap voor stap opbouwen. Vooral het langzaam en uitgebreid opwarmen en het degelijk afkoelen aan het einde van een saunagang is heel belangrijk. Bij een eerste saunabezoek kunt u het beste beginnen met een sauna met de laagste temperatuur.
Tijdens een saunabezoek verlies je gewicht door overmatig te zweten. Saunagangers die vaker een sauna bezoeken, blijken wel tot 1,5 of zelfs 2 kilo lichter te zijn na de sauna. Dit gewichtsverlies is jammer genoeg maar tijdelijk, want na weer genoeg te drinken, blijkt dit verlies alweer aangevuld.
Probeer dan eens een infraroodsauna. Uit een onderzoek, uitgevoerd door het Medisch Spectrum Twente in Enschede, blijkt dat zo'n sauna een positief effect heeft op je lichaam. Naast spierpijn kan het bijvoorbeeld ook rugpijn verminderen.
De warmte van de sauna zorgt ervoor dat je endorfine aanmaakt; een geluksstofje. Net als wanneer je een warm bad neemt. Bovendien: na een aantal saunarondes geef je je immuunsysteem een boost. De warmte van de sauna zorgt voor een verhoogd aantal witte bloedcellen en zorgt voor een betere doorbloeding.