Maurits van Oranje overleed op 23 april 1625 in Den Haag en werd begraven in Delft.
Sinds 2006 is Prins Maurits zelfstandig ondernemer. Zo was hij mede-oprichter van groei-incubator The Source B.V. en later ook van S2NRG, dat internationaal energieprojecten ontwikkelt. Sinds eind 2017 richt hij zich met STECC partners en Sunrock actief op het verduurzamen van de Nederlandse en Europese energiemarkt.
Maurits werd na zijn dood als heer van Breda niet opgevolgd door zijn jongere broer Frederik Hendrik, maar door een ver familielid, Jan VIII van Nassau-Siegen, de 'katholieke Jan van Nassau'.
Later deelde de Rijksvoorlichtingsdienst dat Anita wel een operatie is ondergaan vanwege een spontaan lek van hersenvocht in haar rug. Dit zorgde voor veel pijn en daarvoor is ze behandeld in het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles. Maar wat ze precies voor ziekte heeft, blijft vooralsnog een groot mysterie.
De Plashoeve, met een woonoppervlak van 347 m², bevindt zich in het plaatsje Breukeleveen. Daar heeft ook prinses Mabel een leuk optrekje, dus de Oranje-dichtheid groeit er gestaag. Maurits betaalde voor het optrekje een bedrag van 1.995.000 euro.
Maurits werd in 1590 stadhouder over de provincies Gelderland, Overijssel en Utrecht. Als kapitein-generaal voerde hij het leger aan tegen Spanje. Gedurende de Tien Jaren van 1588 tot 1598 behaalde hij onder het politieke leiderschap van de landsadvocaat Johan van Oldenbarnevelt vele overwinningen.
Etymologie. De titel komt oorspronkelijk van het Latijnse locum tenens, locus = plaats en tenens = houdend (in de betekenis van beheren of besturen), via het Franse lieu-tenant, het Duitse Statthalter en het Engelse steward. Stadhouder betekent dus plaatsvervanger.
1687-1711Prins Johan Willem Friso
Prins Johan Willem Friso volgde in 1696 zijn vader op als stadhouder in Groningen en Friesland. Toen in 1702 de kinderloze Stadhouder-Koning Willem III kwam te overlijden had hij zijn achterneef Johan Willem Friso aangewezen als zijn universeel erfgenaam.
Prins Pieter-Christiaan trad op 25 augustus 2005 in Apeldoorn in het huwelijk met Anita van Eijk. Prins Pieter-Christiaan en Prinses Anita hebben twee kinderen: Emma (2006) en Pieter (2008).
Met schattingen, zoals die van de Quote 500, kunnen we toch inzicht krijgen in het vermogen van ons koningshuis. "Wij schatten dat ze ongeveer 1,2 miljard euro aan vermogen hebben.
Zo zijn prinses Annette, prins Bernhard jr., prinses Christina, prinses Laurentien, prins Maurits en prinses Marilène allemaal oud-leden. “Het is zo ontzettend gaaf om dit van dichtbij mee te mogen maken. Als student krijg je maar een keer in je leven zo'n kans'', vertelt de preses van Vindicat.
Koningin Wilhelmina (1880-1962), was de dochter van koning Willem III en koningin Emma. Zij was tien jaar toen haar vader overleed, wiens regeerperiode de populariteit van de monarchie geen goed had gedaan. In 1890 zou zij hem opvolgen, maar tot 1898 trad haar moeder vooralsnog op als koningin-regentes.
Hij werd bekend en berucht door zijn levenswijze, die hem de bijnaam Koning Gorilla opleverde. Deze bijnaam had hij te danken aan het feit dat hij reeds op jonge leeftijd berucht was om de uitbundige wijze, waarop hij zijn vleselijke lusten bevredigde.
Toen Willem 11 jaar oud was overleed zijn oom. Zijn oom had geen kinderen en zo erfde Willem al zijn bezittingen. Willem van Oranje is ook wel bekend als Willem van Oranje-Nassau en Willem de Zwijger.
De stadhouder in de Republiek in de Gouden Eeuw en 18e eeuw
Men wilde namelijk machtige personen als Willem van Oranje niet teveel macht geven – de provincies wilden immers particuliere inspraak in de politiek, een van de motieven voor de Tachtigjarige Oorlog -, maar tegelijk verdiende Oranje wel een titel.
Deze Republiek was met de Unie van Utrecht op 21 januari 1579 ontstaan en bestond uit zeven provincies (gewesten), te weten Gelderland, Holland, Zeeland, Utrecht, Friesland, Overijssel en Groningen.
Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland. Dit duurde slechts vier jaar (1806-1810). In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid. De zoon van de laatste stadhouder, Willem Frederik, keerde terug uit ballingschap en werd uitgeroepen tot soeverein vorst.
Maurits van Oranje werd op 14 november 1567 geboren op Slot Dillenburg. Dit als zoon van Willem van Oranje en diens tweede vrouw Anna van Saksen. Hij groeide op aan het hof van zijn oma: Juliana van Stolberg.
Het gaat fout tussen de twee in aanloop naar de Slag bij Nieuwpoort in 1600. Johan van Oldenbarnevelt pleit voor de inname van de kust in de Zuidelijke Nederlanden. Maurits is geen voorstander van deze veldtocht, waarbij de Noordelijke Nederlanden onbewaakt achterblijven en ze ver verwijderd raken van hun thuisbasis.
Prins Floris trad op 20 oktober 2005 in Naarden in het huwelijk met Aimée Söhngen. Prins Floris en Prinses Aimée hebben twee dochters en een zoon: Magali (2007), Eliane (2009) en Willem Jan (2013). Het gezin woont in Voorschoten.
Wilhelmina stemde toe en Emma was opnieuw de beoogde regentes van 1909 tot aan de staatsrechtelijke meerderjarigheid van prinses Juliana in 1927. Emma overleed op 20 maart 1934 op 75-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking.