Gaatjes voorkomen kan met een zogenoemde "button cover". Een zachte cover die je over je knoop kunt doen zodat de knoop minder schuurt en minder snel gaatjes veroorzaakt. Onze favoriet is de cover van Holé.
Aan de kwaliteit van stoffen waar veel T-shirts van worden gemaakt. Shirtjes worden namelijk gebreid. De meesten worden gebreid met één draad. Als er dan één draadje losschiet, ontstaat op die plek meteen een gaatje.
Leg een groot genoeg stukje vliesofix op het gaatje. Leg een (pers)doek over de vliesofix en spuit deze nat op de plek van de vliesofix. Zet je strijkijzer tien seconden op het gaatje zonder deze te bewegen. Keer je shirt weer om en je missie 'gaatje in je shirt repareren' is volbracht!
Motten houden vooral van natuurlijke materialen zoals wol, leer, veren en bont. Heb je gaatjes in katoenen of linnen jassen? Dan heb je waarschijnlijk te maken met zilvervisjes. Zilvervisjes houden net als motten niet van zonlicht en kou.
Er ontstaat wrijving tussen de knoop van je broek, je T-shirt en het aanrecht, waardoor er langzaam maar zeker kleine gaten ontstaan. Dat zou ook gelijk verklaren waarom er niet in al je T-shirts gaatjes zitten. De keren dat je een schort of hoge hakken droeg in de keuken, bleven je shirtjes namelijk beschermd.
Het T-shirt zit goed als u 10 centimeter speling ongeveer hebt vanaf de broekrand. Katoen krimpt en na enkele wasbeurten is het altijd iets gekrompen. De speling wordt dan ongeveer 5 centimeter.
Een halfuurtje is voldoende, daarna kan je het textiel gewoon wassen in de wasmachine, zoals normaal. Iets meer omslachtig is het gebruik van een emmer met 50 % azijn en 50 % heet water om in je kleerkast te plaatsen.
De wat kleinere soorten nachtvlinders, welke vaak larven hebben die ook voedsel of kleding van mensen eten, worden "motten" genoemd. Er zijn wereldwijd veel soorten motten, waarvan de larven kleding eten. In Nederland gaat het echter hoofdzakelijk om drie soorten: De kleermot, de pelsmot en de bruine huismot.
Hang kleding die al is aangetast in de zon, was ze op 60°C of leg ze 4 dagen in de diepvries. Motten en hun larven kunnen niet tegen kou en licht. Zet een dichte kartonnen doos met een pluk wol in de kast. Maak hierin gaatjes van ongeveer 2 centimeter en vang zo de larven.
Je kunt de gaatjes dichtnaaien met naald en draad, aan de binnenkant van het kledingstuk. Haal wat lusjes van de stof rondom het gat op op je naald en trek de draad aan. De stof van het gat komt zo weer bij elkaar.
Beginnende gaatjes kenmerken zich door verkleuring van tanden of kiezen. Vaak ontstaat er een witte vlek. Op dit punt kun je beginnende gaatjes zelf herstellen. Dit doe je door goed te poetsen met fluoride houdende tandpasta.
Munten en andere metalen obstakels veroorzaken vaak problemen met wasmachines. Ze kunnen de trommel beschadigen of de trommelbladen losmaken en breken, waardoor er een klein gaatje of gat ontstaat waaraan het wasgoed kan blijven haken.
Een T-shirt heeft geen sluiting, en wordt over het hoofd aan- en uitgedaan. De naam T-shirt wordt aan dit kledingstuk gegeven omdat het in uitgelegde vorm een hoofdletter T vormt. Een T-shirt wordt door zowel mannen als vrouwen gedragen, van jong tot oud.
Motten houden niet van licht en worden niet graag gestoord. Leg een vel wit papier onderin je kast. Liggen er tunnelvormige spinsels en korrels op? Dan weet je dat mottenlarven zich in jouw textiel hebben genesteld.
Zeep. Wist je dat motten niet houden van zeep? Je kunt dus blokken zeep (nog in de verpakking) in je kledingkast leggen. Op deze manier blijven motten gegarandeerd weg.
Was je kleding op hoge temperatuur
Haal je kledingkasten leeg en was al het textiel op hoge temperaturen (50 of 60 graden). Door kleding heet te wassen, doodt je eitjes en mottenlarven. Hang het daarna niet meteen terug in de kast: zorg eerst dat de volwassen motten verdwijnen, anders leggen ze weer eitjes.
Zijn motten gevaarlijk? Volwassen motten doen niet of nauwelijks kwaad, maar het is niet raadzaam om ze in je huis te laten rondvliegen. Motten leggen namelijk eitjes in je huis, en zodra die uitkomen, komen er mottenlarfjes uit.
Enkele tekenen van een besmetting met kledingmotten zijn: Wormachtige larven die zichtbaar zijn op en in stoffen, de larven zijn vaak crème/ witkleurig met een bruine kop en zo'n 7-9 mm groot. Zijden buisjes/ tunnels/ webben die zichtbaar zijn op wol, inclusief kleding, dekens en vloerkleden.
Motten vinden hun weg naar uw kledingkast door via het raam naar binnen te vliegen of door op een al besmet kledingstuk (bijvoorbeeld een afdankertje of een kledingstuk van de vlooienmarkt etc.) naar binnen te worden 'geloodst'. Het gevaar van de mot zit hem echter vooral in de larven.
#1 In de knoop
Een makkelijke manier om met een oversized blouse toch een taille te creëren, is door de blouse op te knopen. Hoe je dat doet? Heel simpel: je laat de knoopjes tot je navel (van onderen bekeken) niet vast. Met de twee los hangende flappen stof maak je vervolgens een knoopje.
Het is het beste om je lange blouse te dragen met een strakke broek, jeans of legging in 7/8-lengte. Met hoge hakken of brogues wordt het nog eleganter – perfect voor op kantoor!
De klassieke manier van een trui of vest knopen is rond de heupen of wat hoger in de taille. Door de trui op de heupen te laten hangen leg je de nadruk op je heupen, als je de trui in de taille draagt vice versa.
Een goed T-shirt is gemaakt van een stevige kwaliteit, vaak van het materiaal katoen in combinatie met stretch. Katoen is namelijk een ontzettend sterk en slijtvast materiaal. Zoek je duurzamere witte shirts die je de hele dag fris houden, dan ga je voor het materiaal bamboe.
Labels als Filippa K, COS en Other Stories zijn een goede keuze. Deze merken hebben vaak een speciale lijn met basics in verschillende stijlen en van goede stoffen. Dat maak het makkelijker om jouw perfecte t-shirt te vinden.