De allerbekendste rustgevende olie is lavendel. Lavendel helpt om stress en angstgevoelens te verminderen. Door deze werking helpt het je ook om makkelijker in slaap te vallen.
Citroen, mandarijn, sinaasappel; citrusgeuren werken stressverlagend en geven positieve energie. Een echte boost voor je hersenen. Gooi de schillen van je mandarijn of sinaasappel niet direct weg. Laat ze even op een schaaltje liggen, zodat de geur zich heerlijk in je huiskamer kan verspreiden (ontspannen in no time).
“Lavendel, sandelhout, ylang ylang, mandarijn, sinaasappel, vetiver of ho-hout, ceder en bergamot worden vaak voor het het slapen gebruikt”, tipt aromatherapeut en docent Ellen Wagenaar. “Het is wel belangrijk dat je de geur ook écht lekker vindt, anders lukt het niet om te ontspannen.
Een olie die in aanmerking komt voor een sterke ontspanning is de atlasceder (Cedrus atlantica), al dan niet aangevuld met een andere olie. De warme, zoete houtgeur straalt kracht, ondersteuning en aarding uit. Ceder versterkt, ontspant en 'ontstopt' verstoorde energiestromen.
Het zijn belangrijke pijnonderdrukkers. Uit onderzoeken is gebleken dat bepaalde geuren een effect hebben op de hersengolven. Zo kunnen oliën van bijvoorbeeld sinaasappel, roos en lavendel het patroon van hersengolven veranderen naar een ritme dat leidt tot rust en kalmte bij de mens.
De hoogste geurconcentratie én dus het sterkste aroma vind je in parfum. Een paar druppels of spuitjes parfum is dan ook genoeg om je de hele dag lekker te laten ruiken.
Lavendel. Lavendel staat bekend om zijn kalmerende effect, zowel voor lichaam als geest. Zo kan het angsten verminderen, helpen bij slapeloosheid en zelfs helpen om te kalmeren bij dementie. De geur van lavendel doet de hartslag en bloeddruk dalen zodat je lichaam letterlijk kalmer wordt.
De twee meest gekende geuren - lavendel en roos - zorgen allebei voor een rustige ontspannen sfeer. Etherische olie van lavendel is bovendien ook zeer ontsmettend en eigenlijk een wondermiddeltje uit de aromatherapie.
Ontspannend bad; 2 druppels YlangYlang, 2 druppels Amyris, 2 druppels Bergamot en 1 druppel roos mengen met een beetje honing of room en dit mengsel aan een warm bad toevoegen. Onzuivere huid en jeugdpuistjes; 3 tot 5 druppels YlangYlang in een glas gekookt, afgekoeld water en hiermee de huid deppen.
Vermoeidheid door energie “lek”
Of na het bezoek van iemand die veel energie vraagt voelen ze zich vaak uitgeput. Essentiële oliën die hier bij kunnen helpen zijn Jeneverbes, Rozemarijn en Geranium. Jeneverbes is de olie die je kan helpen om de belastende energie die je hebt opgepikt makkelijker af te voeren.
Natuurlijke vanille is een heerlijk maar kostbare specerij, afkomstig van de vanille-orchidee (Vanilla planifolia). Vanille ruikt vol, zoet, balsamisch, iets kruidig en zacht. Voor veel mensen staat de geur van vanille voor huiselijkheid en geborgenheid. In parfums vind je vanille veel in oriëntaalse geuren.
Toepassing van jasmijnolie
Door haar ontstekings- remmende en krampstillende kwaliteiten kan jasmijn ingezet worden bij luchtwegontstekingen. De grootste werking heeft jasmijn echter op het psychisch/emotionele gebied. Jasmijn is een antidepressivum en maakt euforisch, verdrijft angst en werkt verheffend op het humeur.
Lavendelolie is op verschillende manieren te gebruiken. De etherische olie kan tegen kwaaltjes gebruikt worden, zoals: emotionele stress, vermoeidheid, depressie, angst, spierpijn, reuma, rugpijn, vastzittende ademhaling of menstruele pijnen. Maar ook kan lavendelolie dienen als muggenwering of als luchtverfrisser.
Tea tree-olie komt van oorsprong uit Australië en wordt gewonnen uit bladeren van de Melaleuca Alternifolia-boom. Het heeft een anitseptische werking en kan worden ingezet tegen bacteriën, virussen en schimmels. Daarnaast helpt tea tree-olie tegen pijnklachten en bevordert het de genezing van de ontstoken huid.
De geur van Patchouli werkt aardend en brengt emoties in balans. Bij uitputting en andere stress gerelateerde klachten is Patchouli een goede olie om in te zetten. Het werkt kalmerend of stimulerend, afhankelijk van de dosering.
Hoe ruikt ylang-ylang? Ylang-ylang ruikt bloemig, exotisch, zacht, beetje jasmijn-achtig, lijkt ook iets op de geur van narcis, kruidig en etherisch. In de natuur verspreiden de bloemen met name 's nachts een sterkere, betoverende geur, dit om de juiste nachtvlinders te lokken.
Geuren uit dezelfde geurgroep kunnen altijd goed met elkaar gecombineerd worden. Zo kunnen dus Sinaasappel, Citroen en Mandarijn goed gecombineerd worden. Ook Eucalyptus met Dennen en Cederhout kunnen goed gecombineerd worden. Bij het samenstellen van geuren kan uitgegaan worden van bekende combinaties.
De beste essentiële oliën zijn afkomstig van Lavandula Angustifolia. Deze bloem is ook bekend als Engelse Lavendel en heeft een zachte, zoete geur en is daardoor ideaal voor aromatherapie. Een andere soort die veel wordt gebruikt voor de vervaardiging van olie is lavandin, of Lavandula Hybrida.
Gelukkig zijn er veel merken die volledig biologisch zijn: de merken Farfalla, Jacob Hooy, Tisserand, Physalis, Aromed, Zenful en Chi zijn de beste qua kwaliteit omdat ze biologisch zijn. De oliën van bijvoorbeeld het Tuinen-merk (Holland & Barrett) zijn niet altijd automatisch biologisch.
Het lichaam heeft echt baat bij de geur van citroen. Het ondersteunt je immuunsysteem, heeft een verlichtend effect op je luchtwegen en bestrijdt vermoeidheid. Etherische citroenolie heeft een verzachtende invloed op het hoofd en heeft een zuiverend effect op de huid.
Rozemarijn etherische olie
Deze etherische olie werkt als een effectieve cognitieve stimulans en helpt het geheugen en de mentale focus te verbeteren. Een van de belangrijkste componenten die rozemarijn etherische olie bevat is 1,8-Cineol, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het de geheugencapaciteit verbetert.
Als je klanten juist een boost wil geven, verspreid dan frisse en verkwikkende geuren als citroen of limoen.