Topsport is het beoefenen van een sport op het hoogste niveau, nationaal of internationaal. Het onderscheidt zich van zuiver recreatieve sport en algemene wedstrijdsport doordat de nadruk vrijwel volledig op de prestaties ligt.
Hoewel de trainingsuren per topsporter en sport verschillen, trainen topsporters gemiddeld ongeveer 20 uur per week, verspreid over zes dagen in de week. Een topsporttalent zit op 17 uur per week.
Topsport wordt vaak omschreven als het beoefenen van sport op het hoogste niveau, zowel nationaal als internationaal. Dit kan (maar hoeft niet) op professionele basis zijn. Sommige topsporters hebben nog een baan of studeren naast hun topsport carrière. Topsporters trainen al snel tussen de 20 en 30 uur per week.
Om topsporter te worden, heb je ook discipline nodig. Je moet altijd je trainingen volgen en je goed voorbereiden op wedstrijden. Je moet ook op tijd naar bed gaan. Je kunt niet altijd naar een feestje gaan.
De meeste topsporters in Nederland die geld verdienen met hun sport, ontvangen dat op basis van een arbeidsovereenkomst met een sportbond, sportvereniging, een aan de vereniging gelieerde stichting, of bijvoorbeeld een sponsorploeg.
Het geeft een doel in je leven of een missie. Topsport kan heel gericht zijn. Met sport heb je constant feedback dus je weet steeds of je op weg bent om je doelen te behalen. Dit kan helpen om heel gericht en doelbewust te leven.
Tot de 4.600 beroepsporters behoren onder meer ruim duizend betaald voetbalspelers en ongeveer 300 topsporters met een A- of HP-status die een stipendiumuitkering ontvangen van het Fonds voor de Topsporter. De overige beroepsporters zijn voornamelijk actief in het basketbal, tennis, wielrennen, schaatsen en hockey.
In de topsport zien we steeds meer atleten die op latere leeftijd nog op topniveau spelen. Denk bijvoorbeeld aan toptennisser Roger Federer of topvoetballer Zlatan Ibrahimović. Beiden zijn 39 jaar en presteren nog steeds op topniveau.
Uit de analyse van 54 studies bleek dat veel topsporters geregeld minder dan 7 uur per nacht slapen, en vaak minder dan 85 procent van hun tijd in bed daadwerkelijk slapend doorbrengen. De nacht volgend op een wedstrijddag slapen topsporters bovendien gemiddeld circa 60 minuten minder dan de 2 nachten ervoor.
Wat is de kans dat je topsporter wordt? Veel hangt af van je aangeboren talent, inzet is ook erg belangrijk, maar waar je geboren werd, speelt ook een rol. In ons land is de statistische kans dat je het schopt tot professioneel voetballer 1 op 2.260.
Neem minimaal één volledige dag rust in de week. Je gaat dus niet trainen, ook niet een herstelloopje. Veel sporters zeggen dat ze een rustdag nemen, maar toch even een herstelloopje doen. Je kan best een herstelloopje doen de dag na een zware training, maar wanneer je één rustdag neemt per week, pak dan ook die rust.
Hoe verdient een sporter geld? Er zijn simpel gezegd twee soorten topsporters. Aan de ene kant heb je sporters die in dienst zijn van een club of team, zoals bijvoorbeeld voetballers en wielrenners. Zij krijgen als werknemer een salaris en kunnen daar bovenop nog geld verdienen via eigen sponsors.
Commerciële topsport Bij de commerciële topsport (zoals voetbal, wegwielrennen en schaatsen) levert NOC*NSF geen of in mindere mate een financiële bijdrage. In deze sporten worden inkomsten (voornamelijk) gegenereerd uit mediarechten, sponsoring door private partijen en entreegelden van toeschouwers.
Wissel af tussen korte en langere lopen en in de snelheid waarop je loopt, is zijn advies. “Lange looptrainingen verbeteren je uithoudingsvermogen, maar van korte intervaltrainingen word je sneller. Loopjes van 5 kilometer helpen je ook als je voor een marathon traint.”
Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens 150 minuten (2,5 uur) per week matige of zwaar intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Doe minstens 2x per week spier- en botversterkende activiteiten (voor ouderen inclusief balansoefeningen)
Status voor talenten waarvan de verwachting is dat ze binnen korte tijd gezien zullen worden als (inter-) nationale toptalenten.
Huntelaar: 'Voetballer heeft zeker acht uur slaap nodig' - Voetbal International.
Die energie gebruikt ons lichaam dan weer om te herstellen. Iedereen is gebaat bij een gezonde nachtrust, maar sporters in het bijzonder. Waar tussen de 7 en 8 uur slaap voor de meeste volwassenen volstaat, blijkt die 8 uur voor sporters eigenlijk een minimum te zijn.
Op dagen dat je flink hebt gesport kan je lichaam vragen om meer rust voor herstel. Op die dagen kun je soms wel meer dan 9 uur slaap per nacht halen. Andere dagen zullen 7 uur tot 7,5 uur voldoende zijn.
1. Zwemmen. Zwemmen heeft een indrukwekkende lijst met (gezondheids-)voordelen. Je traint er er namelijk niet alleen heel veel verschillende spiergroepen mee, maar het is ook goed voor je conditie.
Klassieke duursporten zoals lopen, wandelen, zwemmen en fietsen zijn ideaal om je conditie op te bouwen. Maar je kunt evengoed kiezen voor alternatieven zoals nordic walking, skeeleren, mountainbiken, roeien, touwtjespringen, schaatsen...
De website Topendsports analyseerde de leeftijden van alle deelnemers aan de Olympische Spelen in 2012 en 2016 en kwam uit op een gemiddelde van 26,5 jaar in Londen (jongste: 13,5 – oudste: 71,3) en 26,8 jaar in Rio (jongste: 13,7 – oudste: 62,3).
De inkomensgrens behorend bij Topsporter A is bepaald op € 33.658 bruto (d.m.v. maximum jaarstipendium te vermeerderen met € 10.000 bruto).
In een topsportrichting krijgen leerlingen-topsporters wekelijks 10 uur training in hun sport en 2 uur aangepaste lichamelijke opvoeding. Ze hebben er ook recht op een aantal dagen gewettigde afwezigheid voor deelname aan stages, wedstrijden en tornooien.