Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld per week 21 uur aan huishoudelijke taken besteden. Dat is gemiddeld 3 uur per dag. Het grootste deel van de tijd gaat naar taken als koken, opruimen, schoonmaken en de was doen. Hier besteden Nederlanders 2 uur per dag aan.
In 2 of 3 uur per week kunnen doorgaans alle basistaken zoals stofzuigen, afstoffen, dweilen, het schoonmaken van de keuken en badkamer uitgevoerd worden.
Uitgangspunt van dit huishoudschema is dat je iedere dag een paar vaste taken doet; dagelijkse taken om de basis op orde te houden, wekelijkse taken die zorgen dat je huis schoon blijft en tweewekelijkse of maandelijkse taken die ervoor zorgen dat je ook het grote onderhoud onder controle krijgt.
Want hoewel vrouwen tegenwoordig ook meer werken, geeft 56 procent van hen aan dat zij nog steeds het grootste deel van het huishouden doen. Daartegenover zegt slechts 10 procent van de mannen dat zij het meeste werk in het huishouden doen.
Een van de meest genoemde huishoudelijke taken die mannen graag aan hun partner overlaten is de was doen. Ook het schoonmaken van de douche en het bad of het verzorgen van het strijkwerk zijn niet de meest favoriete klusjes van de gemiddelde man.
Schoonmaak taken opdelen
En het is hartstikke moeilijk om voor een dag schoonmaken motivatie te vinden. Daarom is het een goed idee om de taak in kleine stukjes op te delen. Doe iedere dag een half uurtje schoonmaken of verdeel de huishoudelijke taken over de vrije momenten die je hebt in de week.
De verdeling van het huishoudelijke werk geschiedt veelal langs traditionele weg: zij wast, strijkt en doet het elementaire schoonmaakwerk, hij neemt de reparaties, de auto, de tuin en het vuilnis voor zijn rekening.
Uit dat onderzoek, 'Een week in kaart', blijkt dat Nederlanders per week gemiddeld 21 uur aan huishoudelijke zorgtaken besteden, ofwel drie uur per dag. De bulk daarvan gaat naar taken als koken, opruimen, schoonmaken en de was doen. Hier besteden Nederlanders twee uur per dag aan.
Begin 2022 waren er 8,1 miljoen particuliere huishoudens in Nederland, waarvan 3,2 miljoen eenpersoonshuishoudens. Gemiddeld wonen er 2,13 mensen in een Nederlands huishouden, in 1962 was de gemiddelde huishoudensgrootte nog 3,53.
Zware huishoudelijke werkzaamheden:
stofzuigen, schrobben, dweilen en soppen, schoonhouden sanitair en keuken, bedden verschonen en opruimen huishoudelijk afval.
Hoe vaak moet je afstoffen? Om een fris huis te krijgen zul je iedere week moeten afstoffen. Zo geef je stof geen kans zich te verzamelen en verminder je de kans op allergieën. Daarnaast ruikt je huis frisser en ziet het er schoner uit.
De meest genoemde bedragen die mensen betalen voor hun schoonmaakster liggen tussen de 10 euro tot 15 euro per uur. Dan ben je al snel gedekt als je alles berekent en uitgaat van het minimumloon van om en nabij de 9 euro.
Maar hoe vaak maak je de badkamer nou écht goed schoon? De gouden regel is één keer in de week. Het schoonmaken van het douchegordijn, de voegen en de douchekop kan gerust één keer per maand of kwartaal.
De badkamer, het toilet en de keuken worden dagelijks intensief gebruikt, dus deze ruimtes worden wekelijks grondig gepoetst. Stofzuigen, dweilen en de oppervlaktes worden met een spons en vochtige doek schoongemaakt tot alles weer blinkt. Vervolgens wordt de ene week de benedenverdieping grondig gepoetst.
Het gasverbruik bij douchen tijdens een gemiddelde douchebeurt van vijf minuten bedraagt 0,2 m³. Er is voor een douchebeurt van vijf minuten namelijk vijftig liter warm water nodig. Heb je een gezin en stapt iedereen dagelijks onder de douche dan loopt het gasverbruik al snel op.
Hoeveel geld is genoeg per maand? Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) deed een poging om een bedrag te noemen dat 'genoeg' is. En genoeg wil dan zeggen dat je geld genoeg hebt om van rond te komen. Volgens het SCP ligt het basisbehoeftenbudget van een zelfstandig huishouden op 971,-.
Er bestaat geen wettelijk minimumbedrag voor het leefgeld. De bewindvoerder bepaalt de hoogte voor zijn of haar cliënt gebaseerd op het inkomen, vaste lasten en eventuele schulden. Indien het budget het toelaat, wordt er wel rekening gehouden met een normbedrag van 40 euro per week voor de eerste persoon.
Omdat veel huishoudhulpen niet voltijds werken, geven we ook nog even het gemiddelde bruto uurloon mee: 11,50 euro. Een poetshulp die 20 uur per week werkt, zal daar zo gemiddeld netto zo'n 1.000 euro per maand aan overhouden.