Pijn of druk op de borst kan te maken hebben met spieren, slokdarm, maag, hart, longen of stress. Ga naar de huisarts om te weten waar het bij u door komt. Bel direct bij pijn of druk in de borst met 1 van deze klachten erbij: De pijn of druk begint opeens bij inspanning of stress.
Als u klachten ervaart aan het middenrif, kunt u bij een van onze fysiotherapeuten terecht voor informatie, advies en oefeningen. Manuele therapie kan u helpen indien uw klachten te maken hebben met bewegingspatronen, immobiliteit of een hoogstand van het middenrif.
Denk aan een zeurend of ongemakkelijk gevoel geven op de borstkas, zeurende pijnen tussen de schouderbladen, lage ribben en/of wervels. Ook kunnen spanningen van het middenrif zich uiten in hyperventilatieklachten, door de functie als hoofdademhalingsspier.
Bijvoorbeeld een pijnlijk of branderig gevoel in de buurt van het borstbeen. Deze pijn kan uitstralen naar de rug. Ook een geïrriteerde keel, hoestklachten en oprispingen komen voor. Als maaginhoud vaak of langdurig omhoog stroomt in de slokdarm kan een slokdarmontsteking ontstaan.
Symptomen van een middenrifbreuk
Braken. Zuurbranden of oprispingen (reflux) Misselijkheid. Een branderig gevoel of pijn achter het borstbeen dat verergert bij buigen, rekken en liggen.
De diëtist kan u adviseren over een gezonde voeding met minder vet, suiker en alcohol. Verdeel de maaltijden over de dag; gebruik liever 6 kleine dan 3 grote maaltijden. Dit betekent dat u naast de hoofdmaaltijden ook tussenmaaltijden kunt gebruiken (niet vlak voor het slapen). Neem de tijd voor het eten en kauw goed.
Van borst- tot buikademhaling: bij alle vormen van ademhalen gebruik je het middenrif. Zonder (goed functionerend) middenrif kunnen we simpelweg geen ademhalen. Een middenrifademhaling wordt ook wel diafragma-ademhaling genoemd.
Je middenrif is een grote spier die je romp in twee delen verdeelt: je borstholte en je buikholte. Boven het middenrif liggen de longen en het hart, eronder de lever, de maag, de milt en darmen.
In het middenrif zit een opening, waar de slokdarm doorheen gaat. Als deze opening wijder is dan noodzakelijk, spreken we van een middenrifbreuk. Een middenrifbreuk wordt ook wel 'hernia diafragmatica' genoemd. Oorzaken van een middenrifbreuk kunnen zijn: ongeval of verslapping van de spieren.
Symptomen. Een middenrifbreuk veroorzaakt op zich geen klachten, dus wordt meestal per toeval ontdekt. Typische klachten van reflux zijn zure oprispingen, zeurende/branderige pijn achter het borstbeen en slikproblemen.
Allereerst wordt de eventuele bestaande middenrifbreuk hersteld door middel van enkele hechtingen, al dan niet met strookjes materiaal. Vervolgens wordt de overgang van de slokdarm naar de maag versterkt. Dit gebeurt door de bovenkant van de maag los te maken van de omgevende weefsels (onder andere de milt).
Span de spieren van je hand en arm goed aan. Let op het gevoel van spanning in je linkerarm. Laat na 5 tot 10 seconden de spieren los en let op het verschil tussen spanning en ontspanning. Herhaal het spannen en ontspannen van deze spiergroep tweemaal.
Trainen. Wie de ademhalingsspieren traint, kan er zeker langer mee overweg (=onderweg), met minder inspanning en dus ook met minder energieverlies. Je traint in dit geval vooral je diafragma (middenrif). Deze spier verzorgt tachtig procent van alle spierkracht die bij je ademhaling wordt ingezet.
Als de ribbenkast voor je gevoel wat vast zit, kan dat komen door stress, een verkeerde houding of ademhaling. Door een aantal simpele oefeningen toe te passen ontstaat er vanzelf weer ruimte.
Met een 13-wekenecho, 20-wekenecho of MRI tijdens de zwangerschap kan een hernia diafragmatica worden vastgesteld. Na de geboorte kunnen dokters hernia diafragmatica vaststellen als een baby de kenmerken heeft die hierboven staan. Op een röntgenfoto kan de dokter een hernia diafragmatica zien.
In het geval van maagpijn door stress is het hormoon noradrenaline de voornaamste boosdoener. Dit is één van de stresshormonen die worden aangemaakt. Noradrenaline vertraagt je spijsvertering. Dit kan zorgen voor pijn in je maag en darmen.
De nervus phrenicus of middenrifszenuw is een motorische en sensibele zenuw die beiderzijds gevormd wordt door zenuwvezels uit de plexus cervicalis (ruggenmergswortels C3-C5, vooral C4).
Ze ervaren een branderig gevoel onderin de borststreek, doordat de zure maaginhoud de slokdarm inloopt. Het branderige gevoel wordt erger bij vooroverbuigen, inspannen of gaan liggen. Daarnaast kan er ook sprake zijn van pijn in de borst.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Eet bananen, appels, meloenen, bosvruchten, aardbeien, perziken of abrikozen. Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango.
Melk vermindert de maagzuurklachten, maar dit is van korte duur. Melk stimuleert namelijk de productie van maagzuur en kan doordoor maagklachten doen toenemen. Bij karnemelk is dit effect er minder.
Let op met (cafeïnevrije) koffie, cacao, cola, chocola, vruchtensap, bier en alcoholische dranken, pepermunt, ui en knoflook en scherpe kruiden. Deze kunnen de maag prikkelen. Zorg ervoor dat uw hoofd altijd wat hoger ligt dan uw voeten.
De beste manier om het branderige gevoel te verminderen is het innemen van rauwe honing. De kleverigheid van honing zorgt namelijk voor een extra beschermlaagje over het maagslijmvlies, waardoor de zure oprispingen afnemen. Daarom is honing nuttig bij de behandeling van maagklachten.
Een glas (warme) magere melk: calcium heeft een verlichtende werking. Vet kan juist voor maagzuur problemen zorgen, dus daarom magere melk in plaats van (half)volle melk.