Een Battle-sign is een blauwe verkleuring achter het oor als gevolg van een bloeding in het rotsbeen bij een
Raccoon eyes (synoniemen: brilhematoom, panda eyes, raccoon sign) zijn periorbitale ecchymosen (bloedingen). Het kan ontstaan na een trauma zoals een schedelbasisfractuur. Als ergens in het brein de meningen beschadigd zijn kan bloed naar de weke delen (losmazig subcutaan weefsel) achter en rond de ogen sijpelen.
Door de kracht die de breuk veroorzaakt, kan er een inwendige hersenbloeding ontstaan. De schedelbasis is de onderzijde van de schedel en reikt van de wervelkolom tot aan de ogen. Wanneer hier een breuk optreedt, kunnen afhankelijk van de plaats ernstige gevolgen optreden, zoals een hersenschudding of erger.
De schedelbasis wordt gevormd door vijf verschillende beenderen: het ethmoidaal, frontaal, sfenoidaal, temporaal en occipitaal bot. De schedelbasis vormt de bodem van de schedelholte en scheidt de hersenen van de aangezichts- en nekstructuren.
De verschijnselen van een schedelbasisfractuur kunnen bloedingen zijn uit de neus, de oren of de mond. Ook kunnen blauwe plekken zichtbaar zijn rond de ogen of achter de oren. Verder kan een aantal hersenzenuwen uitvallen en kan de patiënt na het letsel bewusteloos raken.
Symptomen van een schedelbreuk
Meestal zijn (hoofd)pijn en bloeden de enige verschijnselen van de breuk. In ernstige gevallen verlies je het bewustzijn.
Deuken en onregelmatigheden in de schedel zijn simpelweg variaties in de anatomie. Iedereen heeft variaties in de botstructuur, net als dat iedereen een ander gezicht heeft. Soms worden er baby's geboren met een schedelinkeping.
Een snelgroeiende of grote tumor veroorzaakt drukverhoging in de hersenen. Een gevolg van drukverhoging kan hoofdpijn zijn. Dit krijg je vooral bij activiteiten die zelf ook de druk laten toenemen, zoals bukken, niezen of persen. Soms gaat de hoofdpijn samen met misselijkheid en overgeven, vaak vroeg in de ochtend.
Heel wat hersentumoren worden ontdekt naar aanleiding van aanhoudende, met de tijd erger wordende hoofdpijn die al dan niet gepaard gaat met misselijkheid, braken, slechter zien en bewustzijnsdalingen. Die symptomen komen hoofdzakelijk voor door een drukstijging in het hoofd.
Vrijwel altijd geneest hier de liquorlekkage vanzelf. Een schedelbasisfractuur op zich behoeft geen behandeling, tenzij langdurig liquorlekkage ontstaat. Aan de beschadiging van reuk- of oogzenuw is helaas niets te doen.
Die plotselinge rem op actieve zenuwcellen kan zorgen voor klachten als desoriëntatie, verwarring en een tijdelijk verlies van het bewustzijn. Een klap op het hoofd bij contactsport is verraderlijk, menen de Australiërs.
Een schedelbasisfractuur aan de voorkant van uw schedel kan in het dak van de neusholte zitten. Er kan een opening ontstaan tussen de neusholte en de inhoud van de schedel. U verliest dan hersenvocht (liquor) uit uw neus. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat er bacteriën vanuit uw neus in het hersenvocht komen.
Bruine ogen en paardenstaartjes
Sommige baby's ogen alsof ze nog maar een paar maanden oud zijn. De namen van de slachtoffers worden niet genoemd, zodat de politie de kinderen lastiger kan opsporen. De slachtoffers worden vaak vernoemd naar uiterlijke kenmerken, zoals 'mooie bruine ogen' of 'paardenstaartjes'.
Een trauma op het kraakbenige deel van de neus kan aanleiding geven tot het ontstaan van een bloeduitstorting tussen kraakbeen en slijmvlies (ook wel septumhematoom genoemd).
In een heel enkel geval kan er sprake zijn van een spontaan blauw oog. Hierbij krijg je een blauw oog zonder dat daar een harde klap of andere duidelijke oorzaak aan vooraf is gegaan. Je kunt in dat geval het beste een arts raadplegen om een eventuele afwijking in je bloedvaten of bloedstolling uit te sluiten.
De tumoren ontstaan meestal rond het 50e tot 60e levensjaar, maar kunnen ook veel eerder of later optreden. Wat dat betreft is er een grote spreiding. Mannen en vrouwen lopen min of meer in gelijke mate het risico een hersentumor te krijgen.
De hoofdpijn bij een hersentumor is niet voor iedereen gelijk, maar de typische hoofdpijn bevindt zich achter de ogen, heeft een drukkend karakter en is niet kloppend, zoals bijvoorbeeld bij migraine het geval is. Bij tumoren in de kleine hersenen kan de hoofdpijn juist in het achterhoofd zitten.
Van de mensen met een laaggradig glioom is ruim 80% twee jaar na diagnose nog in leven, terwijl dit ongeveer de helft is onder patiënten met een hooggradige ziekte. Glioblastoom, het meest voorkomende type, heeft de slechtste prognose met een 2-jaarsoverleving van nog geen 20%.
Door de verhoogde hersendruk krijg je last van hoofdpijn, misselijkheid en overgeven. Je oogzenuw kan door de druk in de hersenen ook opzwellen, dat noemen we papiloedeem. De oogarts kan dat zien. Je kunt ook prikkelbaar worden en je gedrag en je ontwikkeling kunnen veranderen.
Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje. De tumor zelf doet geen pijn. Zit de tumor dieper, dan kan het lang duren voor u hem opmerkt.
Bloedonderzoek. Je kunt ook onderzoek doen naar de hoeveelheid stoffen in je bloed; is er precies genoeg of is er juist te veel of te weinig. Bij een hersentumor klopt soms de hoeveelheid van bepaalde stoffen niet, bijvoorbeeld als de tumor in het gebied van de hypofyse zit kan de hoeveelheid hormonen veranderen.
Als je hoofd een klap krijgt, dan schudden je hersenen. Is die klap hard genoeg, dan raakt het hersenweefsel de binnenkant van je schedel. Soms ontstaat hierdoor schade aan de hersenen, en aan de bloedvaten die de hersenen zuurstof geven. Er kunnen zelfs bloedingen optreden.
Deuk in de schedel
Is de deuk ernstiger, dan moeten we botstukjes in die de hersenen beschadigen recht zetten. Doen we dat niet, dan kan er een litteken in de hersenen ontstaan waardoor u epilepsie kunt krijgen.
In tegenstelling tot een ei is een schedelniet glad. Een schedel heeft een plastischevorm met uitstekende delen en holtes.