Frankrijk Je kan er niet om heen: Frankrijk eindigt altijd vooraan als het om gastronomie gaat.
Als je actief bent op sociale media én regelmatig de foodtrends wat in de gaten houdt, dan komt de nummer één van de top 10 populairste keukens waarschijnlijk niet als een verrassing: De Koreaanse keuken. Hoewel de Italiaanse keuken zijn troon moet afstaan, staan ze nog steeds op een mooie, tweede plaats.
De website Taste Atlas heeft zijn ranglijst van de beste keukens ter wereld voor 2024 onthuld: Frankrijk staat niet bovenaan, een verrassing voor velen. Griekenland neemt de eerste plaats in met een score van 4,60/5, gevolgd door Italië (4,59/5) en Mexico (4,52/5).
Chinees is de populairste keuken ter wereld
De basis van de Chinese cultuur is eten en een gebruikelijke begroeting in China is 'heb je al gegeten? '. Het is echter moeilijk om Chinees eten terug te brengen tot één ding, omdat er zoveel regionale gerechten in dit enorme land zijn dat ze bijna werelden van elkaar verwijderd lijken.
De wereld van de gastronomie is bijeengekomen in Valencia (Spanje) ter ere van de 21e The World's 50 Best Restaurants 2023 awards, waarin Central, uit Lima, is uitgeroepen tot The World's Best Restaurant 2023, evenals Het Beste Restaurant van Zuid-Amerika 2023.
Beste keukens ter wereld 2023-2024
De Italiaanse en Japanse keukens zijn in 2023/2024 verkozen tot de beste ter wereld, zo blijkt uit een onderzoek. In dat seizoen behaalden deze twee keukens een score van 4,65 punten.
Welke landen consumeren het minst aantal calorieën? De landen die tot slot helemaal onderaan de top opduiken, zijn de Centraal Afrikaanse Republiek met 1.641 calorieën per dag, gevolgd door Burundi met 1.696, Madagaskar met 1.770, Zimbabwe met 1.853 en Yemen met 1.957 calorieën per dag.
De Deense chef Rasmus Munk van Alchemist in Kopenhagen is gisteren uitgeroepen tot 's werelds beste chef-kok tijdens de 2024 Best Chef Awards in Dubai. Hij steeg van plek 6 in 2023.
Uit onderzoek van Money.co.uk blijkt, dat Spanje opnieuw het gezondste land ter wereld is.
Balut wordt veel gegeten in de Filipijnen, Cambodja en Vietnam. Het is een bevrucht ei van een eend of kip met een bijna ontwikkeld embryo. Het wordt veel op straat verkocht en de mensen zijn er gek op. Het ziet er alleen niet zo smakelijk uit.
Typisch Nederlands eten, nummer één: stamppot
Nou, een duik in de geschiedenis leert dat hutspot tot aan het einde van de negentiende eeuw eerder een soort stoofpot was. En, zo schrijft Janneke Vreugdenhil in De Bijbel van De Nederlandse Keuken, pas in 1929 verscheen het eerste recept voor andijviestamppot in de krant.
Peru. Het bekleedt deze positie al enkele jaren, en ook nu staat Peru op de eerste plaats. De Peruviaanse gastronomie is gevarieerd, gezond en smaakvol. Die reputatie begon zich te ontwikkelen in de jaren 2000.
Nederland is wereldwijd het land met het beste voedsel. Dit blijkt uit ons onderzoek naar de voedselsituatie in 125 landen.
Zo zet CNN Griekenland op de eerste plaats van gezondste keukens ter wereld. De voornaamste redenen voor de gezonde Grieken: olijfolie in plaats van boter en vis in plaats van vlees.
Surströmming is een Zweedse delicatesse. Het staat echter bekend als het meest smerig ruikende product ter wereld. Het is gefermenteerde zure haring in een blik.
Honger is het hoogst in de regio's van Afrika ten zuiden van de Sahara en Zuid-Azië , die beide scores hebben die honger in de categorie ernstig weerspiegelen. Het doel van Zero Hunger in 2030, vastgesteld door de Sustainable Development Goals, lijkt nu onhaalbaar.
Maar in Sri Lanka, Zuid-Thailand en Sumatra kunnen ze er echt wat va. Daar eten ze het heetst van de hele wereld.
Italië is het nummer één land met het beste eten ter wereld. Het is moeilijk om over Italiaans eten te praten, het is makkelijker om ervan te genieten. De originele tinten van de Italiaanse keuken – groen, rood en geel – zorgen altijd voor een heerlijke mix van smaak en aroma.
Om in 2050 binnen de grenzen van onze planeet te eten, is de grootste verandering volgens het onderzoek van het WWF dat we veel minder vlees gaan eten. In plaats daarvan is het nodig om meer noten, peulvruchten, soja en vleesvervangers te eten. Ook plantaardige zuivelalternatieven zouden meer moeten worden gegeten.
Het oudste bekende gerecht ter wereld blijkt een soort pannenkoek te zijn. Neanderthalers aten naast vlees en vruchten ook plantaardig voedsel, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Onderzoekers hebben geprobeerd het recept te achterhalen van de oudste etensresten ter wereld.
DE BESTE CHEFS TER WERELD
Op de eerste plaats staat Rasmus Munk (Alchemist, Denemarken). Zijn avant-gardistische benadering, die theatrale elementen combineert met culinaire innovatie, leverde hem wereldwijde erkenning op. De tweede plaats is voor Albert Adrià (Enigma, Spanje), een icoon in culinaire experimenten.
Nederland heeft momenteel één driesterrenrestaurant: De Librije in Zwolle (Overijssel). Het restaurant bezit sinds 2004 drie Michelinsterren, en eigenaren Thérèse en Jonnie Boer worden in de Michelingids met recht omschreven als “de vaandeldragers van de Nederlandse gastronomie.”
Sublimotion Ibiza. Sublimotion, het duurste restaurant ter wereld, gevestigd in het Hard Rock hotel.